Rijd jij wel eens naar Duitsland? Voor een klant of een congres bijvoorbeeld? Houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk een milieusticker nodig hebt. Grote Duitse steden hebben namelijk allemaal een Umweltzone ingesteld. Deze zones hebben als doel het fijnstofgehalte in de lucht te verlagen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Zonder milieusticker loop je kans op een hoge boete. Lees hier over het hoe en waarom van zo’n Feinstoffplakette.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Op dit moment zijn er in Duitsland 80 milieuzones. Grote standscentra, hele steden, maar ook aaneengesloten gebieden weren voertuigen die het milieu belasten. De kans is groot dat je door een Umweltzone gaat als je door Duitsland rijdt. Belgische en Nederlandse voertuigen moeten net zo goed als Duitse een groene milieusticker hebben om zo’n gebied in te mogen. Wil je zeker weten of je er één nodig hebt, raadpleeg dan de Milieukaart van Duitsemilieusticker.nl. Deze site geeft steeds een actueel beeld van nieuwe of aangepaste Umweltzones. Overigens valt de Duitse Autobahn altijd buiten de zone, ook als die door een stad heen loopt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je op doorreis bent naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland.

Wanneer heb ik een sticker nodig?

Er zijn drie soorten milieuvignetten. Rood, geel en groen. Ze geven weer in hoeverre het voertuig het milieu belast. In Umweltzones en dus de meeste grote steden, zijn alleen nog auto’s toegestaan met een groene sticker. Alleen Neu-Ulm in Bayern staat nog auto’s met een gele sticker toe. Ga je daar niet heen, dan hoef je deze ook niet aan te vragen.

Voor welke sticker jouw auto in aanmerking komt, hangt af van onder meer het type auto, de voertuigcategorie en het bouwjaar. Motoren, bromfietsen en snorfietsen hebben geen sticker nodig en ook voertuigen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart vallen buiten de beoordeling. Maar auto’s, campers, bussen en vrachtwagens zijn verplicht een vignet te voeren. Voor oldtimers met een niet-Duits kenteken geldt dat de zogenaamde Fiva Identity Card verplicht is. Een Feinstoffplakette is niet nodig.

En wanneer krijg ik een groen vignet?

De groene sticker wordt verstrekt aan auto’s die aan de volgende eisen voldoen:

  • Auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel
  • Auto’s met een LPG-, hybride- of benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger (vanaf januari 1993)
  • Personenwagens en lichte bedrijfswagens met dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006)
  • Grotere vrachtwagens en bussen (M2, M3, N2 en N3) met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006)
  • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen.

Dieselverbod

Bovenstaande zijn algemene richtlijnen. Het kan zo zijn dat jouw auto met dieselmotor vóór 2006 gebouwd is, maar toch een motor heeft die voldoet aan de uitlaatgasnorm Euro-4. Andersom kun je een benzineauto hebben van na 1993 met een vervuilende motor. Maar over het algemeen kun je stellen dat een dieselauto van vóór 2006 en een benzineauto van vóór 1993 geen groene sticker krijgt. Daarnaast bestaat er sinds dit jaar in een aantal steden een algeheel dieselverbod. Hamburg en Stuttgart bijvoorbeeld. De komende tijd zullen andere steden dat voorbeeld volgen. Voldoet je auto niet aan de normen om een Umweltzone in te mogen, weet dan dat Duitsland hoog inzet op openbaar vervoer. Je kunt het laatste stuk van je reis dus ook met het OV voltooien.

Voorkom een boete en vraag een milieusticker aan

Wie geen milieusticker voert loopt het risico op een boete van 80 euro. De moeite waard dus om er eentje aan te vragen. Dat kan onder meer bij de ANWB en de TüV. De goedkoopste aanbieder is Duitsemilieusticker.nl die de stickers machinaal drukt, zodat deze altijd goed leesbaar zijn. Voor €12,50 bestel je de sticker die je nodig hebt om zonder zorgen naar Duitsland af te reizen. Deze prijs is inclusief btw en verzendkosten en vóór 17.00 uur besteld is dezelfde dag nog verstuurd.

Binnenkort dus naar Duitsland, voor werk of juist die welverdiende vakantie? Vergeet dan je Milieusticker niet. Kleine moeite en die 80 euro Bußgeldhoud je lekker in je zak. Milieusticker voor Duitsland bestellen?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…