Dove schoonmakers

Vreemde Vogel: Ewoud Hettema
Hij was financieel medewerker, nu is hij ondernemer. Ewoud Hettema heeft een eigen schoonmaakbedrijf en nog nooit gaf zijn werk zoveel voldoening, vertelt hij in een nieuwe aflevering van Vreemde Vogel.
Ewoud Hettema begon twaalf jaar geleden zijn eigen schoonmaakbedrijf. Omdat hij doof is, dacht hij dat het moeilijk zou zijn. Maar het is een succes en inmiddels hebben ook andere dove schoonmakers dankzij hem een baan.
 

Schoon genoeg

Voordat hij zijn eigen bedrijf begon, werkte hij 18 jaar als financieel medewerker. Toen hij net voor zichzelf begon, deed hij allerlei klusjes. "Ik wist niet wat ik wilde, dus ik nam alle opdrachten aan die ik kon uitvoeren", vertelt hij. "Van administratie tot tuin- en schilderwerk."
 
Na een jaar merkte hij dat er vooral vraag was naar schoonmaak- en administratieve werkzaamheden. "Mijn klantenkring breidde snel uit waardoor ik fulltime voor mezelf kon werken. Het is vooral erg sociaal werk. Ik geniet ervan als een plaats weer helemaal schoon is als ik geweest ben."

 

Samen ondernemen

Al gauw had hij het zo druk, dat zijn vrouw haar baan opgezegde en hem kwam helpen. "Tijdens mijn vorige baan was ik vooral bezig met tikwerk. Helemaal niet sociaal. Ewoud vertelde over zijn werk en dat klonk leuk. Dankzij dit werk ben ik me meer bewust geworden van wie ik ben, dat ik er mag zijn en wat ik te brengen heb."
 
Inmiddels runnen ze samen het bedrijf en hebben ze zes personeelsleden in dienst. Binnnenkort komen er meer mensen bij. Het personeel bestaat vooral uit dove en slechthorende medewerkers. Dat is een bewuste keuze, want Hettema wil hen graag een kans geven op de arbeidsmarkt.
 

Tolk en liplezen

Ze maken schoon in winkels, bij particulieren, in appartementencomplexen en bij huisartsen. Bij een eerste gesprek met een nieuwe klant neemt Hettema vaak een tolk mee. "Maar daarna is dat meestal niet meer nodig", vertelt hij. Hij kan zichzelf verstaanbaar maken zonder tolk en liplezen gaat hem goed af.
 
Als Hettema-Service een nieuwe opdrachtgever krijgt, maakt de ondernemer een handboek voor die organisatie. Daarin komt alle informatie die een werknemer nodig heeft, zoals veiligheidsvoorschriften en een werkschema. "Het is vaak zoveel meer dan schoonmaken. In het complex waar we nu zijn, wonen mensen met een verstandelijke beperking. We moeten zorgen dat zij zich op hun gemak voelen en leren ze hoe ze zelf kunnen schoonmaken. Zo helpen we ze weer een stapje verder."

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming