Reportage: Claartje op garnalenjacht

Vreemde Vogel: Henk Buitjes (Solt)
Een echt verse garnaal is het lekkerste wat er is, vinden de vissers van Solt uit Groningen. Daarom begonnen zij een nieuw merk, waarmee ze garnalen vers, biologisch en duurzaam naar de consument brengen. "We willen een goede boterham verdienen, én zorgen dat de zee vol blijft met garnalen."

Vijf garnalenvissers uit Zoutkamp hebben een coöperatie opgericht: Solt. Ze vinden namelijk dat de meeste garnalen in de supermarkt niet smaken zoals een echt goede garnaal.

Dat komt omdat ze vol zitten met conserveringsmiddelen. Bovendien zijn ze meestal niet echt vers: ze worden gevangen in de Noordzee en gepeld in landen als Marokko, voordat ze teruggaan naar de Nederlandse consument.

Daarom pellen de vissers van Solt hun garnalen dichtbij huis. Dat gebeurt machinaal bij Kant in de thuishaven Lauwersoog. Er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd, maar de garnalen worden geconserveerd onder hoge druk.

Solt-visser Henk Buitjes (60) komt uit een echte vissersfamilie. Hij is van de tiende generatie. "Ik wil graag dat mijn kinderen ook nog kunnen vissen", zegt hij. "Daarom werken wij op een duurzame manier. We willen een goede boterham verdienen, én zorgen dat de zee vol blijft met garnalen."

Hoe hij en zijn compagnons dat doen, vertelt hij in deze editie van Vreemde Vogel. Bekijk de reportage.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming