Wat kan ik het beste doen met mijn winst?

Tips voor ondernemers
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming  voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de lange termijn?
Wat kan ik het beste doen met mijn winst?

Negen nuttige dingen die je kunt doen met je winst:

 

1. Zo min mogelijk belasting over betalen

Over winst betaal je winstbelasting (19 of 25 procent). Maak je fiscale winst daarom zo klein mogelijk, door alle aftrekposten te benutten. Als je nog onder de starterscriteria valt, kun je jouw opstartkosten willekeurig afschrijven. Doe dit dus in een jaar dat je winst maakt. Een accountant of belastingadviseur kan je helpen alle regelingen te benutten, zodat jouw fiscale winst zo klein mogelijk wordt.

 

2. Jezelf een salaris geven

In principe is alle winst uit je eenmanszaak jouw eigen vermogen en staat het je vrij deze tot op de laatste euro op te maken. Toch is het verstandig jezelf een vast salaris te geven. Daar kun je jouw levensstijl op aanpassen. Meevallers bewaar je dan voor mindere maanden. Bereken dus goed hoeveel van de winst je jezelf als salaris wilt uitkeren. Je kunt ook een accountant hierbij om hulp vragen.

 

3. Een appeltje voor de dorst aanleggen

Hoeveel je achter de hand moet houden, is afhankelijk van veel factoren, zoals in hoeverre je op doorlopende opdrachten kunt rekenen en of je afhankelijk bent van één opdrachtgever. Maar in het algemeen is het verstandig om een buffer van ten minste drie maanden (de doorlopende kosten van je bedrijf + maandsalarissen) aan te houden.

Zo overleef je een slecht seizoen, een gebroken been of een familiecrisis zonder dat jouw bedrijf eraan ten onder gaat. Drie maanden zouden je ook voldoende tijd moeten geven om nieuwe opdrachtgevers te zoeken of je strategie te heroverwegen. Jouw spaargeld valt voor de fiscus wel in box 3, dit betekent dat je inkomstenbelasting betaalt over 4 procent van het spaarvermogen.

 

4. Aan je toekomst denken

Denk nu alvast aan je pensioen. De Belastingdienst staat het je toe om een deel van je winst onbelast aan je oudedagsreserve toe te voegen. Eventuele betaalde pensioenpremie trek je daar van af.

 

5. Risico verminderen

Een ongeluk waardoor je je werk niet meer kunt uitvoeren. Daar wil je niet aan denken, maar het kan iedereen overkomen. Als jouw bedrijf een gezonde winst maakt, kan het daarom raadzaam zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te overwegen, of je huidige aov te upgraden. Zo hoef je je levensstandaard niet (al te veel) te verlagen als je niet meer kunt werken.

Maak je echt al langere tijd winst? Dan is het misschien tijd om te gaan investeren. In jezelf, je bedrijf, in anderen of in groei.

6. Investeren in jezelf

De rente op spaargeld is erg laag. Je kunt jouw winst daarom beter investeren. Ten eerste in jezelf en je bedrijf: doe die cursus, schaf die goede computer aan waarmee je sneller kunt werken, laat eens een professionele website bouwen of neem zonnepanelen zodat jouw energiekosten in de toekomst omlaag gaan.

Tip

Als je gaat investeren in bedrijfsmiddelen kun je mogelijk profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

 

7. Investeren in anderen 

Je kunt natuurlijk (met een adviseur) gaan beleggen, maar leuker is het om te investeren in andere ondernemers. Bij crowdfunding krijg je al snel 5 of 6 procent rente op jouw investering, bovendien steun je zo de Nederlandse economie. Je hebt als winstmakende ondernemer kijk op de markt, dus je kunt een mooi project uitkiezen om jouw geld in te steken. Maar let op: beleggen en investeren in crowdfunding zijn niet 100 procent risicovrij. Doe het daarom alleen als je al een goede buffer en een spaarpot voor je oude dag hebt. 

 

8. Groeien

Je maakt winst. Dit betekent dat je een succesvol bedrijfsplan hebt bedacht en kunt uitvoeren. Je kunt je bedrijf nu laten groeien. Overweeg een werknemer aan te nemen, je activiteiten uit te breiden of een grotere afzetmarkt aan te boren. Bestel het boek Eerste hulp bij Groeien om te leren hoe je dit aanpakt en in goede banen kunt leiden.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming