Factoring

Met factoring kan je makkelijker en sneller ondernemen, investeren en groeien.
Factoring

 

Waarom gebruik maken van factoring? Krijg continuïteit in jouw cashflow en groei sneller!

Factoring is dé financiële uitkomst voor zowel grote als kleine ondernemingen. Je verhoogt hiermee direct jouw liquiditeit, brengt continuïteit in jouw cashflow en kan op die manier sneller groeien. Het is dus begrijpelijk dat je overweegt om gebruik te maken van factoring. Maar voor welke factormaatschappij moet je dan precies kiezen? Er zijn heel wat maatschappijen die factoring als dienst aanbieden. Om precies de aanbieder te kiezen die het beste bij jouw soort bedrijf past, is het verstandig om verschillende factormaatschappijen met elkaar te vergelijken.

 

Weet wat je wilt bereiken met factoring

Het is handig om al van tevoren te bedenken wat je precies met factoring wilt bereiken. Maar, het is ook belangrijk dat je weet welke andere services het factoringbedrijf aanbiedt én wat dit inhoudt. Daarom verstuurt Mijn Zaak 4 offertes die dieper op de verschillende diensten en de daarbij horende kosten ingaan. Door factoring te vergelijken, ben je verzekerd van een goede keuze.

 

De 6 meeste gestelde vragen over factoring

(klik & lees direct het antwoord)

Bij factoring hoeft u voortaan niet meer te wachten op onbetaalde facturen. Hoe, hoor ik u vragen? Door factoring. Factoringbedrijven zijn gespecialiseerd in debiteuren financiering. Het werkt als volgt: een ondernemer draagt zowel de facturatie als het debiteurenrisico over aan een factoringmaatschappij. In ruil voor een vast te stellen vergoeding ontvangt de ondernemer meteen het geld, zonder wachttijd! Zo kan de ondernemer direct door met ondernemen.

Een factoringorganisatie neemt het debiteurenbeheer van een ander bedrijf over. Dit kan beperkt zijn, in de vorm van enkel de financiering. De opdrachtgever kan er echter ook voor kiezen om zowel het debiteurenbeheer als het incasso uit te bedesteden. Hierbij wordt dan dus de gehele debiteurenadministratie overgenomen door het factoringbedrijf. Het bedrijf dat de debiteurenportefeuille overdraagt aan een factoringbedrijf ontvangt vaak bevoorschotting. Dit is een percentage van de omzet en valt ongeveer tussen de 80 en 90 procent. Wanneer een debiteur is overgegaan tot betaling ontvangt de ondernemer vaak nog een restbedrag.

Vaak geeft een factoringorganisatie bepaalde limieten af waarin de onderneming kan leveren. Vaak kunnen ook buitenlandse debiteuren in de dekking worden meegenomen. Dit maakt de normen een stuk ruimer dan bij bancaire financieringen.

Een factoringbedrijf doet nog meer. Ook het beheer van de debiteuren portefeuille kan overgedragen worden. Zeker voor verschillende nog groeiende bedrijven kan dit een uitkomst zijn. De omvang van de financiering groeit immers mee met de omvang van de debiteurenportefeuille.

"Om in aanmerking te komen voor factoring heeft u als bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Wat deze voorwaarden precies zijn hangt af van de factormaatschappij. Factoring is bijna altijd mogelijk wanneer u achteraf goederen of diensten factureert. Ook als u achteraf op uurbasis factureert is factoring vaak mogelijk. Echter, wanneer u vooraf factureert of werk met termijn- of deelfacturen is factoring meestal geen geschikte methode. Andere aspecten waar factoringorganisaties rekening mee houden zijn de minimale omzetvereisten en concentratiegraden. Dit kunt u berekenen door het minimale te vermenigvuldigen met het aantal facturen per maand. In sommige gevallen is factoring mogelijk wanneer u facturen naar consumenten wilt uitbesteden. In vrijwel alle gevallen is factoring mogelijk wanneer het gaat om facturen naar zakelijke klanten. Dit wordt respectievelijk B2C en B2B genoemd.""Om in aanmerking te komen voor factoring heeft u als bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Wat deze voorwaarden precies zijn hangt af van de factormaatschappij. Factoring is bijna altijd mogelijk wanneer u achteraf goederen of diensten factureert. Ook als u achteraf op uurbasis factureert is factoring vaak mogelijk. Echter, wanneer u vooraf factureert of werk met termijn- of deelfacturen is factoring meestal geen geschikte methode. Andere aspecten waar factoringorganisaties rekening mee houden zijn de minimale omzetvereisten en concentratiegraden. Dit kunt u berekenen door het minimale te vermenigvuldigen met het aantal facturen per maand. In sommige gevallen is factoring mogelijk wanneer u facturen naar consumenten wilt uitbesteden. In vrijwel alle gevallen is factoring mogelijk wanneer het gaat om facturen naar zakelijke klanten. Dit wordt respectievelijk B2C en B2B genoemd."

Er kan geen simpel antwoord worden gegeven op de vraag hoe hoog het percentage van factoring is. De factormaatschappij berekent dit aan de hand van het geschatte risico van wanbetaling. Zij doen dit aan de hand van gegevens die alleen zij in handen hebben. Met deze gegevens kan de kredietwaardigheid en dus ook het betalingsrisico worden geschat. Sommige factormaatschappijen zijn gelieerd aan banken. Zij beschikken vaak over een eigen ratingsysteem dat aangeeft in hoeverre een betreffend bedrijf kredietwaardig is. Het af te dragen percentage ligt dus volledig aan de factoringmaatschappij waar u mee te maken heeft. Daarnaast heeft de kredietwaardigheid van uw klant hier invloed op.

Een factoringmaatschappij zal eerst nagaan welke afnemers zij geschikt vinden. Dit is begrijpelijk: wanneer bedrijven bijna allemaal failliet zijn, zal dit weinig opleveren voor een factoringbedrijf. Om het risico zo klein mogelijk te houden zullen zij de kredietwaardigheid van potentiële afnemers analyseren. Zo kiezen zij de afnemers waar zij mee in zee gaan.

Daarnaast mogen betalingstermijnen niet langer zijn dan 180 dagen en is factoring op particulieren niet mogelijk. De debiteurenportefeuille zal gespreid moeten zijn.

Ook zal de factoringmaatschappij een bepaald geldlimiet vaststellen. Dit limiet is bedoeld om de hoogte van het voor te schieten bedrag vast te stellen. Dit voorgeschoten bedrag zorgt er bij ondernemers voor dat zij zich geen zorgen hoeven te maken om de financiële situatie van het bedrijf.

Als laatst zien we vaak dat factoringmaatschappijen de voorkeur geven aan veel debiteuren met lage facturen dan weinig debiteuren met hele hoge facturen. Dit laatste brengt een hoger risico met zich mee. Het kan zijn, dat als dit risico te hoog wordt geschat, de factoringmaatschappij geen samenwerking wil aangaan.

Uit de voorgaande tekst heeft u misschien al wat voor- en nadelen kunnen halen. Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken vindt u hieronder een duidelijke indeling van voor- en nadelen.

Voordelen:
- Een factoringsbedrijf kan in veel gevallen uw facturen langer en hoger financieren dan banken;
- Door de directe beschikbaarheid van liquide middelen kan uw bedrijf sneller groeien en meer investeren;
- Uw leveranciers kunnen steller betaald worden;
- U kunt zich voortaan weer concentreren op echt ondernemen: u laat de administratie over aan de factormaatschappij!

Nadelen:
Er dienen twee betalingen te worden gedaan: rente en factorfee. Deze laatste kan verschillende vormen aannemen. Zo kan een factormaatschappij vragen om een vast bedrag per jaar of factuur. Daarnaast kan een factorfee ook een vast percentage van de omzet zijn. Factoring is vaak een flinke handeling. Uit de praktijk blijkt echter dat vrijwel iedereen hier snel aan went. Daarnaast blijkt de klanttevredenheid er op vooruit te gaan.

In sommige opzichten lijken factoring en incasso inderdaad wel op elkaar. Echter, wanneer we deze twee goed vergelijken zult u al snel belangrijke verschillen tegenkomen. Waar bijvoorbeeld incassomaatschappijen vooral worden ingeschakeld nadat u zelf verschillende pogingen heeft ondernomen om uw geld te krijgen, biedt factoring hier een structurele oplossing. Daarnaast betaalt u bij factoring meestal een bepaald percentage over, bijvoorbeeld facturen. Bij incassobureau’s zult u ook minnelijke incassokosten moeten betalen. Soms worden er ook nog dossierkosten in rekening gebracht.

Vaak komen incassobureau’s ook niet ten goede aan de klantrelaties. De benadering van deze maatschappijen missen een vriendelijke toon, die wel bij factoringmaatschappijen aanwezig is. Factoring leidt in dit opzicht dus tot meer klantenbehoud.

 

 

Lees ook:

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

© 2020 De Zaak B.V.
1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming