Wanneer je een deurwaarder wilt inschakelen kost dit geld. Wat zijn deze kosten precies en welk resultaat zit hier aan vast?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat kost een deurwaarder?

Er is sprake van een marktwerking tussen de opdrachtgever en de deurwaarder. De deurwaarder brengt een offerte uit die gebaseerd is op algemene tarieven. Deze tarieven zijn terug te vinden in de algemene voorwaarden die je vaak op de website kunt vinden.

Opbouw van de tarieven
Er bestaan geen standaardtarieven voor de activiteiten van een deurwaarder. De prijzen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de gerechtelijke kosten. Zo zijn er verschillen tussen het buitengerechtelijk tarief en het gerechtelijk tarief.

Buitengerechtelijk tarief
Buitengerechtelijk tarieven zijn de kosten die worden gemaakt als er nog geen sprake is van een lopende gerechtelijke procedure. Dit heeft tot gevolg dat de taken eigenlijk overeenkomen met die van een incassobureau. Daarom zijn de kosten ook vaak gelijk aan de kosten van een incassobureau. Verder is er per 1 juli 2012 een maximumhoogte van incassokosten ingesteld voor consumenten. Bedrijven mogen eventueel ook andere afspraken maken.

Gerechtelijk tarief
Mochten er hardere maatregelen nodig zijn, kan er ook een gerechtelijke procedure worden opgestart. De kosten hiervoor zijn wettelijk vastgelegd en worden bij de schuldenaar opgeteld als de rechter vindt dat die de openstaande rekening inderdaad moet betalen. Kortgezegd zijn de proceskosten dus voor de schuldenaar, mits de gerechtelijke deurwaarder in het gelijk wordt gesteld. Deze kosten worden ook wel de kosten voor ambtshandelingen genoemd. De ambtshandelingen mogen alleen door een deurwaarder worden verricht.

In de praktijk kan een incassobureau minder bereiken dan een gerechtsdeurwaarder. Ook zal een gerechtsdeurwaarder sneller succes boeken dan een incassobureau.

Deurwaarders inschakelen

Als je een deurwaarder in wilt schakelen, is het niet altijd makkelijk om de juiste te vinden voor jouw wensen en behoeften. Je zit al in een lastige situatie en wilt eigenlijk gewoon snel je geld ontvangen. Dit is te begrijpen. Het laatste wat je wilt, is een lange zoektocht naar een geschikte deurwaarder. Dit begrijpen wij. Daarom kan je bij Mijn Zaak verschillende deurwaarders met elkaar vergelijken. Het is verstandig om deurwaarders met elkaar te vergelijken. Zo krijg je namelijk een goed overzicht van de voor- en nadelen.

Goed vergelijken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Als je zelf gaat vergelijken, ben je waarschijnlijk veel tijd kwijt. Door op Mijn Zaak deurwaarders te vergelijken, bespaar je een hoop tijd. Je ontvangt verschillende offertes die het mogelijk maken om alle informatie overzichtelijk met elkaar te vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je eenvoudig een deurwaarder in kunt schakelen.

Wat kost het om een deurwaarder in te schakelen?

Wanneer je een deurwaarder wilt inschakelen, is het handig om te weten welke kosten er zijn. De kosten die een deurwaarder rekent, zijn afhankelijk van de situatie. Algemene tarieven zijn vaak terug te vinden in de algemene voorwaarden op de website van de deurwaarder. We raden je aan deze te bekijken.

Er is geen standaardprijs voor een deurwaarder. Elke situatie is anders en bij elke situatie worden andere kosten gemaakt. De kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het type gerechtelijke kosten. Zo is er verschil tussen buitengerechtelijke kosten en gerechtelijke kosten:
 

Buitengerechtelijke kosten

Is er (nog) geen sprake van een lopende gerechtelijke procedure? Dan worden de kosten ook wel buitenrechtelijke kosten genoemd. De taken van een deurwaarder komen in deze fase overeen met de taken van een incassobureau. De buitenrechtelijke kosten zijn vaak gelijk aan de kosten van een incassobureau. Voor consumenten is een maximumhoogte ingesteld van incassokosten. Bedrijven mogen hier andere afspraken over maken.

Gerechtelijke kosten

Gerechtelijke kosten zijn de kosten tijdens een gerechtelijke procedure. De kosten hiervoor zijn wettelijk vastgelegd. Deze kosten zijn voor de schuldenaar als je in het gelijk wordt gesteld. Dit wordt ook wel kosten voor ambsthandelingen genoemd. Denk hierbij aan de kosten voor dagvaarding en het in beslag laten leggen van roerende zaken. Een deurwaarder verricht deze handelingen. Wie deze wettelijke vastgelegde kosten moet betalen, wordt bepaald door het vonnis van de rechter. Geeft de rechter je gelijk, dan zijn de kosten voor de schuldenaar. Geeft de rechter je ongelijk, zijn de kosten voor jezelf.

Deurwaarder inschakelen?

Wil je een deurwaarder inschakelen? Dan wil je die het liefst zo snel mogelijk vinden. De hele situatie is al vervelend genoeg. Via Mijn Zaak vind je eenvoudig deurwaarderbureaus die voldoen aan jouw eisen en wensen. Wanneer je het formulier hebt ingevuld, ontvang je binnen 1 werkdag 4 offertes van geschikte deurwaarderbureaus. De deurwaarders worden aan je gekoppeld met behulp van een slim algoritme. In deze selectie zitten de beste deurwaarderbureaus voor jouw situatie. Deze offertes kan je vrijblijvend vergelijken. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en schakel je eenvoudig een deurwaarder in!

Wie betaalt de kosten van een deurwaarder?

Een deurwaarder maakt natuurlijk kosten. Wanneer je een deurwaarder inschakelt wil je vooraf weten welke kosten je kan verwachten. De kosten hangen af van onder andere het aantal acties die de deurwaarder moet nemen. Maar wie betaalt de kosten van een deurwaarder?

In Nederland is het zo geregeld dat de schuldenaar de deurwaarders kosten moet betalen. Dit betekent dat je als schuldeiser in principe niet hoeft te betalen. Maar, je betaalt meestal wel de dossierkosten en een incassoprovisie. De meeste kosten van een deurwaarder worden betaald door de schuldenaar. Dit is omdat de deurwaarder de schuld verhoogt met de (toegestane) kosten die worden gemaakt als de schuldenaar niet betaalt.

Daarnaast wordt in sommige gevallen vooraf een voorschot gevraagd aan de opdrachtgever. Dit is wettelijk verplicht. Het is een voorschot voor kosten die de deurwaarder moet maken om bijvoorbeeld een auto weg te slepen. Deze kosten worden ook wel out of pocket kosten genoemd. Deze kosten maken de deurwaarder altijd in overleg, zo kan je zelf bepalen of je het eens bent met het voorschot. De kosten worden als een voorschot gezien, omdat deurwaarderskantoren dit volgens de wet niet zelf mogen voorschieten. Bij het succesvol afronden van de incassering, krijg je het voorschotbedrag terug.

No cure no pay

Veel deurwaarderbureaus werken op basis van no cure no pay. Dit betekent letterlijk: geen oplossing, geen betaling. Wanneer je dit kiest, worden er geen kosten in rekening gebracht wanneer de debiteur niet betaalt.

Wanneer je debiteur niet betaalt, kan je ervoor kiezen om samen met de deurwaarder een gerechtelijke procedure te starten. Wil je dit niet, dan kan je de opdracht ook kosteloos annuleren. Dat is het principe van no cure no pay.

 

Wat kost een gerechtsdeurwaarder?

Er is sprake van een marktwerking tussen de opdrachtgever en de gerechtsdeurwaarder. De gerechtsdeurwaarder brengt een offerte uit die gebaseerd zijn op algemene tarieven. Deze zijn terug te vinden in de algemene voorwaarden die je vaak op hun website in kunt zien.

Opbouw van de kosten

Er zijn niet zomaar standaard kosten te noemen voor een gerechtsdeurwaarder. Ze zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het soort gerechtelijke kosten. Zo is er verschil tussen buitengerechtelijke kosten en gerechtelijke kosten. Maar wat zijn dit eigenlijk?

Buitengerechtelijke kosten

Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die worden gemaakt wanneer er nog geen sprake is van een lopende gerechtelijke procedure. Dit heeft tot gevolg dat de taken eigenlijk overeen komen met die van een incassobureau. Daarom zijn de kosten ook vaak gelijk aan de kosten van een incassobureau. Verder is er per 1 juli 2012 een maximum hoogte van incassokosten ingesteld voor consumenten. Bedrijven mogen eventueel andere afspraken maken.
 

Gerechtelijke kosten

Mochten er hardere maatregelen nodig zijn kan er een gerechtelijke procedure worden opgestart. De kosten hiervoor zijn wettelijk vastgelegd en worden bij je rekening opgeteld als de rechter vind dat de openstaande rekening inderdaad moet betalen. Kortgezegd zijn de preceskosten dus voor de schuldenaar als de gerechtelijke deurwaarder in het gelijk gesteld wordt. Dit worden ook wel de kosten voor ambtshandelingen genoemd. Deze ambtshandelingen mogen alleen door een deurwaarden worden verricht.

Kort gezegd kan een incassobureau dus minder bereiken dan een gerechtsdeurwaarder. Ook zal een gerechtsdeurwaarder sneller afschrikken dan een incassobureau dat doet.

Lees ook:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…