Mobiel werken: de 5 grootste gevaren

Laptops, tablets en smartphones behoren vandaag de dag tot de standaarduitrusting van vrijwel elke ondernemer. Bij veel bedrijven ontbreekt echter een veiligheidsbeleid voor het gebruik ervan. Zo blijkt uit diverse onderzoeken.
Mobiel werken: de 5 grootste gevaren

Mobiele apparatuur in het mkb
Ook in het midden- en kleinbedrijf is het gebruik van laptops, tablets en smartphones razendsnel doorgedrongen tot de werkvloer. Bij een op de twee bedrijven in het mkb maakt het personeel gebruik van mobiele apparatuur.

En ongeveer de helft van de werkgevers biedt werknemers zelfs de mogelijkheid om tablets (zoals de iPad) te gebruiken voor hun werk.

Bezit en gebruik van mobiele apparatuur brengt echter ook nieuwe risico's met zich mee. Lang niet iedere werkgever heeft daar afdoende maatregelen voor getroffen.

De Zaak brengt de risico's en oplossingen voor u in kaart.

 1. Eigen apparatuur personeel
  Doordat smartphones en tablets voor een groot publiek bereikbaar zijn, worden ze ook steeds vaker op het werk gebruikt. En niet alleen voor privédoeleinden, maar in toenemende mate ook voor zakelijk gebruik. Dat betekent dat gevoelige informatie (zoals PINcodes, wachtwoorden, gebruikersnamen en locatiegegevens!) op die apparaten wordt opgeslagen. Bij verlies of diefstal kan dat ernstige gevolgen hebben.

  Inventariseer de voorkeuren van gebruikers voor mobiele platforms, maak daarover goede afspraken en kies voor een beveiligingsoplossing. Centraal beheer is daar één van en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle gegevens op een smartphone te wissen (wipe-out).

 2. Onderweg werken
  De draagbaarheid en het gemak van laptops, tablets en smartphones maakt het ook steeds makkelijker om onderweg te werken. Wie tijdens het spitsuur door een trein loopt, zal verbaasd staan over het aantal reizigers dat aan het werk is op een laptop, tablet, dan wel smartphone. 

  En het wordt ook steeds gebruikelijker om tussen afspraken door even in een wegrestaurant in te loggen op het Wi-Fi netwerk en snel even wat ‘mail af te handelen'. Kwaadwillenden kunnen hier misbruik van maken. Bekende voorbeelden zijn een add-on van de Firefox-browser (Firesheep getiteld), waarmee een Wi-Fi netwerk gescand kan worden. Inbraak op een onbeveiligde account is in zo'n geval vrij makkelijk.
   
 3. Maak bij gebruik van openbare Wi-Fi alleen gebruik van beveiligde verbindingen (bijvoorbeeld door middel van VPN of een beveiligde internetverbinding (https://website.nl)).

 4. Malware
  Hoewel malware op mobiele platforms nog niet zo acuut is als op computers, is het gevaar niet denkbeeldig. Bekend is het trojaanse virus dat al het SMS-verkeer op Androïd-telefoons onderschepte. Een van de grootste banken in Nederland was daar de dupe van.

  Beveiligingssoftware voor mobiele apparatuur is daarom echt niet ver gezocht….. Verschillende fabrikanten bieden de software aan – al dan niet deel uitmakend van een compleet beveiligingspakket.

 5. Cloud en virtualisatie
  Over de voordelen van cloud en virtualisatie is zo langzamerhand genoeg bekend, maar de nadelen zijn onderbelicht. Waar uw gegevens ook staan, lokaal of in de cloud, u moet er zeker van kunnen zijn dat er geen ongenode gasten bij kunnen en deze door middel van opslagmedia (USB-sticks, DVD's) in de verkeerde handen terecht komen.

  Diverse fabrikanten bieden software aan met zogenoemde endpoint-security.

 6. Geen beveiligingsbeleid 
  Uit onderzoek blijkt dat een op de drie bedrijven geen beleid heeft voor het zakelijk gebruik van mobiele apparatuur. Tweederde van de ondernemers is van mening is dat zij niet voldoende zijn uitgerust voor eventuele problemen met hun IT-beveiliging. Onvoldoende geschoold personeel, budget en kennis worden als oorzaken opgegeven.

  Beleidsmaatregelen voor een veilige integratie zijn echter geen overbodige luxe. Denk aan draadloze toewijzing van rechten aan verschillende gebruikersgroepen of het compleet wissen van de inhoud bij diefstal. Encryptie van data is een derde mogelijkheid.
   

Bedrijfsbeleid in 4 EU-landen voor bedrijfsdata op smartphones

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van onderzoeken door Kaseya, Kaspersky en MKB Nederland

Lees ook:

- Ik heb een nepmail geopend en op een link geklikt » (Het stappenplan van Veilig Zakelijk Internetten)

6 tips voor veilig gebruik smartphone op vakantie »

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming