U bent niet per definitie verantwoordelijk als uw adviseur uw aangifte onjuist invult. De belastinginspecteur moet namelijk bewijzen dat een ondernemer van de gemaakte fouten op de hoogte had kunnen zijn.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Iemand wordt voor onschuldig gehouden totdat het tegendeel is bewezen. Dat is een heel fundamenteel rechtsbeginsel. De belastinginspecteur moet zich daar ook aan houden. Hij mag dus niet zomaar aannemen dat de belastingplichtige altijd op de hoogte is of kan zijn van de kwaliteit van het werk van zijn belastingadviseur.

Hij mag de belastingplichtige dus ook niet zonder meer verantwoordelijk houden voor fouten in de aangifte, die door de adviseur zijn gemaakt.

Dat heet in juridisch jargon omkering van de bewijslast. De inspecteur moet kunnen bewijzen dat de belastingplichtige redelijkerwijs kon weten dat zijn adviseur niet goed bezig was. Opzettelijk samen met een malafide adviseur belastingen ontduiken, mag dus – nog steeds – niet.

Maar als uw adviseur er een potje van maakt, met als gevolg een naheffing en een boete voor u, dan moet de inspecteur in het vervolg kunnen aantonen dat u daarvan geweten hebt. Pas dan kan hij een boete opleggen.

U blijft verantwoordelijk

Dit kan grote gevolgen hebben, ook voor kleine ondernemers, omdat de bal bij de inspecteur ligt. Hij zal moeten bewijzen dat de belastingplichtige kon weten dat zijn adviseur fouten maakte in de aangifte. Een boete kan namelijk alleen worden opgelegd als sprake is van opzet, of grove nalatigheid.

Juist in het mkb huren ondernemers een belastingadviseur, administratiekantoor of accountant in omdat ze zelf onvoldoende verstand hebben van de aangifte en de bijbehorende fiscale rechten en plichten. Ondernemers zijn én blijven verantwoordelijk voor hun aangifte, ook als ze een adviseur in de arm hebben genomen. Ze zijn verplicht te controleren of hun adviseur zijn werk goed heeft gedaan, maar de inspecteur kan niet verwachten dat elk cijfertje met kennis van zaken is gecheckt. Daarvoor huurt een ondernemer juist externe deskundigheid in.

Onder het huidige recht is het voor de inspecteur niet mogelijk om rechtstreeks een boete op te leggen aan belastingadviseurs die hun klanten niet goed van dienst zijn. Overigens kunnen ondernemers hun belastingadviseur in een civielrechtelijke procedure aansprakelijk stellen als hij geen deugdelijk werk heeft geleverd.

Tips

  • Kies een betrouwbare belastingadviseur, die is aangesloten bij een beroepsvereniging.
  • Controleer altijd de uiteindelijke belastingaangifte. U bent en blijft verantwoordelijk.
  • Stel vragen over de aangifte, hoe ondeskundig die ook mogen overkomen.
  • Mocht het tot een naheffing en een boete komen, zoek dan goed uit of de fouten in uw aangifte uw verantwoordelijkheid zijn of die van uw adviseur.
  • Neem deskundige hulp in de arm als u een civielrechtelijke procedure wilt starten tegen uw belastingadviseur.

M.m.v. Bart Schuver van het wetenschappelijk bureau van Deloitte in Rotterdam

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Heb je een bv, nv of coöperatie? Dan moet je belasting betalen over de winst. Dit noemen we vennootschapsbelasting (VPB). In 2024 blijft het rustig…
2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van belastingen. Van wijzigingen in box 1 tot nieuwe regels voor directeuren-grootaandeelhouders en…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…