Ziek? Toch geld via het broodfonds

Een 'broodfonds' is een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp'ers. Deelnemers zorgen er met kleine schenkingen voor dat iemand die ziek is, toch brood op de plank heeft.
Ziek? Toch geld via het broodfonds

Broodfonds vs. arbeidsongeschiktheidsverzekering
Te veel zzp-ers hebben geen goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een 'broodfonds', een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp-ers, kan voor hen de oplossing zijn.

Via een schenkkring – een door de initiatiefnemers verzonnen woord – doen de deelnemers in een broodfonds kleine schenkingen aan elkaar, wanneer een van hen arbeidsongeschikt is. Zo zorgen zij ervoor dat er gedurende de eerste twee jaar bij een zieke deelnemer toch brood op de plank is.

Afhankelijk van de door hem of haar zelf gewenste schenking bij ziekte (€ 750,-, € 1000,- of € 1500,- per maand) betaalt de deelnemer maandelijks een vast bedrag variërend van € 30,- tot 65,- plus € 10,- administratiekosten aan zijn broodfonds. Een schenking aan een zieke deelnemer gaat naar rato en varieert van € 20,- tot € 40,- euro per deelnemer per maand.

Zo werkt het broodfonds
Twee van de bedenkers van het broodfondsconcept, Biba Schoenmaker van adviesbureau Byoi en André Jonkers van De Verandering, bureau voor projectbegeleiding, beschrijven hoe zo'n broodfonds in zijn werk gaat. En zij spreken uit ervaring, want hun 'Broodfonds Solidair' bestaat al zo'n vijf jaar.

Een broodfonds wordt door 20-40 mensen die elkaar goed kennen en vertrouwen opgericht en onder een eigen broodfondsnaam als 'vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid' ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Deelnemers in dit broodfonds openen ieder een eigen broodfondsrekening bij een bank, in hun geval bij de Triodos Bank.

Iedereen die meedoet aan een broodfonds, betaalt eenmalig € 350,- entreegeld. Daarvan wordt de overkoepelende website www.broodfonds.nl en de begeleiding van het nieuwe fonds door de BroodfondsMakers, zoals de bedenkers van het concept zichzelf noemen, betaald.

Je kunt twee keer per jaar het broodfonds ook weer verlaten. Je neemt dan het met je maandelijkse bijdragen gespaarde saldo op je broodrekening mee, minus het reeds aan anderen geschonken geld.

Bij ziekte meldt de deelnemer zich bij de coördinatiegroep van zijn broodfonds. Deze geeft vervolgens de door de leden gemachtigde administrateur opdracht van de broodfondsrekeningen van de leden een bedrag over te maken aan het zieke lid.
 
Kanttekeningen door experts
Bij navraag plaatsen twee financiële experts kanttekeningen bij de opzet van een broodfonds. Zij zouden hun cliënten deelname in een broodfonds niet adviseren. 

Zo waarschuwt Wim Huijsmans FB, partner in NAHV belastingadviseurs voor het ons-kent-ons en die solidariteit.

"Dat heeft zijn schaduwkanten. Een grote, reguliere verzekeringsmaatschappij biedt anonimiteit, hanteert objectieve parameters bij keuring en helpt de zieke bij het vinden van ander, geschikter werk. Daarbij is de premie van zo'n arbeidsongeschiktheidsverzekering volledig belastingaftrekbaar; een maandelijkse inleg aan het broodfonds is dat niet. De ontvangen schenkingen zijn wel tot 2.012 euro per schenker per jaar belastingvrij."

Cor Ebbeling van Pathyos BV, onafhankelijk financieel adviseur, noemt het "een leuk alternatief, mits de deelnemer zich realiseert, dat zijn broodfonds hem maximaal twee jaar schenkingen doet."

Wie deelname aan een broodfonds overweegt moet volgens Ebbeling een grondige risicoanalyse maken en zich daarbij afvragen: "Wat heb ik per maand nodig? Wie moet ik financieel onderhouden, hoeveel wil ik ontvangen, voor hoelang en hoeveel geld heb ik daarvoor over?"

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

© 2020 De Zaak B.V.
1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming