Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gratis premievergelijking tussen 3 verzekeraars. Inclusief collectieve korting.

Uitgevoerd door onze onafhankelijke partner 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

14 mei 2020 in VERZEKEREN

Ziek worden of een ongeluk krijgen: je moet er niet aan denken. Wanneer jij als ondernemer door onverwachte omstandigheden je werk niet meer kan uitvoeren, dan kan dit uiteraard grote financiële gevolgen hebben. Wat betekent dit voor jou, jouw gezin en je inkomen? Jij bent namelijk als ondernemer als het ware je gehele onderneming in één.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: iets voor jou?

Om te bepalen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou een goed idee is, kan je naar verschillende factoren kijken. Hoe lang kun je bijvoorbeeld zonder inkomen?


Heb je een financiële buffer of een partner met voldoende inkomen? Kun je of wil je het risico niet lopen geen inkomen te hebben door ziekte of arbeidsongeschiktheid, dan is een AOV iets voor jou.


Bepaal zelf tot welke leeftijd je verzekerd wilt zijn en hoe lang je een uitkering wil ontvangen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering duur?

'Ik neem geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dat is veel te duur!' Dit zal jou bekend in de oren klinken. Een hoge premie is namelijk de meest gehoorde reden onder ondernemers om geen AOV af te sluiten. Maar door bepaalde factoren slim in te zetten kan je jouw premie een stuk verlagen.


Aan sommige factoren (zoals jouw leeftijd en je beroep) kan je uiteraard niets veranderen. Maar gelukkig zijn er genoeg andere factoren waar je wel invloed op hebt. Denk aan het verzekerde bedrag of bijvoorbeeld tot wanneer je uitkering loopt

Traditionele factoring

Ter verduidelijking een fictief premievoorbeeld van Henk. Henk is boekhouder en hij verdient per jaar €45.000. Door de wachttijd te verkorten wordt zijn AOV premie direct een stuk hoger. Terwijl als hij kiest voor een lager verzekerd bedrag (60% van zijn inkomen in plaats van 80%) gaat zijn maandelijkse AOV premie omlaag.

Boekhouder, 35 jaar, €45.000


Verzekerd bedrag: €27.000  

Wachttijd: 3 maanden


Geschatte premie: €77 per maand

Boekhouder, 35 jaar, €45.000


Verzekerd bedrag: €36.000  

Wachttijd: 3 maanden


Geschatte premie: €100 per maand

Boekhouder, 35 jaar, €45.000


Verzekerd bedrag: €36.000  

Wachttijd: 1 maand


Geschatte premie: €120 per maand

Factoren premie Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Jouw beroep: Zwaardere beroepen hebben een hoger risico om arbeidsongeschikt te raken. In plaats van 25% kans op arbeidsongeschiktheid kan dit namelijk oplopen tot 44% kans op arbeidsongeschiktheid. Hierdoor is de premie van zwaardere beroepen hoger dan bijvoorbeeld een kantoorbaan.


Jouw wachttijd: Hoe lang kan jij overbruggen voordat jouw AOV wordt uitgekeerd? Door de eerste weken of maanden uit eigen zak te betalen, zal jouw premie ook veel lager liggen dan wanneer jij direct een AOV uitkering wilt ontvangen.


Jouw leeftijd: Hier kan je natuurlijk niets aan veranderen. Maar het feit blijft: Hoe jonger jij bent wanneer je AOV afsluit, hoe lager jouw premie zal zijn.


Het verzekerde bedrag: Je AOV uitkering is afhankelijk van je inkomen. Ben jij van mening dat je met 80% van je inkomen rond komt? Dan zal je premie lager zijn dan wanneer je 90% van je inkomen uitgekeerd wilt krijgen. Welk percentage van je inkomen heb jij per maand nodig?


De looptijd van je AOV: Wil jij tot je pensioenleeftijd een AOV uitkering ontvangen? Dan ben je maandelijks meer kwijt voor je premie dan wanneer je jouw AOV uitkering een aantal jaar eerder laat stoppen.

Vind de beste en goedkoopste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou

Arbeidsongeschiktheidsverzekering bespaartips

Behalve dat je bepaalde factoren slim kan inzetten, door bijvoorbeeld je AOV later te laten ingaan, hebben we nog 2 handige bespaartips voor jou. Hiermee verlaag je direct de premie van jouw AOV.

1.Exclusief: Collectieve AOV korting

Onze onafhankelijke AOV partner vergelijkt op basis van jouw antwoorden de voordeligste arbeidsongeschiktheidsverzekering premie voor jou. Je ontvangt een op maat offerte mét collectieve korting van minimaal 3 verschillende verzekeraars zodat jij goed kan vergelijken en een keuze kan maken op basis van premie en de bijpassende dekking.

De aanvraag van de premievergelijking is uiteraard geheel kosteloos & vrijblijvend. Wel zo handig! Al een AOV? Geen probleem! Sluit jouw huidige AOV over mét korting.


2. AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

En dat scheelt enorm! De voorwaarde is wel dat de uitkering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt gedaan aan dezelfde persoon die de premie betaald, oftewel de verzekeringsnemer. De premies die je betaald zijn fiscaal aftrekbaar in box 1 “Inkomen uit werk en woning” bij je inkomstenbelasting aangifte.

Je trekt dus de AOV premie af van je inkomsten, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt over je inkomen én tientallen euro’s per maand minder betaalt voor je AOV premie. Bekijk hieronder een handig rekenvoorbeeld:


Rekenvoorbeeld

  • Je hebt een bruto-jaarsalaris van €45.000
  • Hierover betaal je 38,10% belasting
  • Je AOV premie is €2000 per jaar
  • Trek deze premie van je inkomen af: €45.000 – €2000 = €43.000
  • Kortom, je betaalt over €2000 geen belasting. €2000 x 38,10% = €762
  • Je AOV premie is in realiteit: €2000 - €762 = €1238 per jaar (€103 per maand)
  • Hierdoor wordt jouw AOV premie €63,53 goedkoper per maand


Heb je hulp nodig met het correct verwerken van je AOV premie in de belastingaangifte, dan kan een belastingadviseur je verder helpen.

Andere verzekeringen

Als ondernemer wil je uiteraard geen onnodig risico lopen. Behalve een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn er andere verzekeringen die jouw risico's afdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een een zakelijke rechtsbijstand? Ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, die je verzekert tegen schade aan spullen en mensen, is voor veel ondernemers een uitkomst. Bij twijfel welke verzekeringen benodigd zijn, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een verzekeringsadviseur. 

Vind de beste en goedkoopste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou