Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Auto van de zaak of niet? 8 tips

Auto van de zaak of niet? 8 tips

14 november 2019
in Auto

Bijtelling, kosten en leasen

Schaf je een auto zakelijk aan, of juist privé? En hoe zit het met bijtelling, kosten en leasen? 8 tips om je te helpen bij de lastige keuze voor een auto van de zaak of een privéauto.

Zoek jij een goede boekhouder uit de buurt? Vergelijk nu gratis via De Zaak

Verliefd op dat glimmende sportmodel, of toch maar die wat meer gedistingeerde zakenauto? Sedan of stationwagen? Slurpende diesel of ‘groene’ volelektrische auto? Personenauto of bestelwagen? En hoe financier je de auto, door middel van lenen, leasen of kopen? ‘Op de zaak’ of uit eigen zak? Deze tips helpen je op weg:

1. Houd rekening met eventuele bijtelling

Bij een auto van de zaak moet je rekening houden met eventuele bijtelling. Want als je er privé in rijdt, geldt meestal een fiscale bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto. Of in het geval van een volelektrische auto 4%.

Hier staat tegenover dat je een auto van de zaak kunt rekenen tot de bedrijfsmiddelen. De kosten van de auto komen dan ten laste van de onderneming, waardoor ze aftrekbaar zijn van de winst.

Op de bijtellingsregel is één uitzondering: rijd je per jaar minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden, dan vervalt de bijtelling. Dat moet je met een gedetailleerd overzicht van alle ritten wel overtuigend kunnen aantonen.

2. Ga voor kopen als dat aantrekkelijker is

Een auto kopen kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn als je die in één keer kunt betalen. Of als je goed kunt onderhandelen met de dealer. Kopen kun je ook overwegen als je lang met de auto wilt doen. Dan kun je de afschrijving uitsmeren over meer jaren of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden.

Lenen in privé kan ook. Bij een persoonlijke lening besteed je het geleende bedrag direct aan de auto. Stem wel de looptijd van de lening af op de gebruiksduur van de auto.

3. Overweeg om de auto privé te houden

Rijd je voor de zaak in de eigen auto, dan kun je als ondernemer per zakelijk gereden kilometer belastingvrij € 0,19 in rekening brengen bij jouw bedrijf. Daardoor kan het – als je veel zakelijke kilometers maakt – interessant zijn om de auto privé te houden.

Of dat echt zo is, kan per geval verschillen. Om wat voor auto gaat het, wat is de aanschafprijs, hoe financier je die, hoeveel kilometers rijd je? Een accountant of boekhouder kan je daarin inzicht geven.

4. Lease als je geld wilt vrijhouden

Leasen kan beter zijn als je geld wilt vrijhouden voor andere grote uitgaven. Met één vast maandbedrag weet je waar je aan toe bent. Bij leasen heb je ook geen omkijken naar onderhoud en verzekeringen.

Houd wel in gedachten dat je een leasecontract niet altijd zomaar kunt beëindigen. Leasemaatschappijen kunnen bij voortijdige beëindiging van het contract een opzegvergoeding in rekening brengen.

Meer over de voors en tegen van een auto kopen of leasen »

5. Bedenk dat privé leasen vaak duur is

Of je een auto leaset of via het bedrijf zelf aanschaft, maakt voor jouw privésituatie niets uit. Wel is het privé leasen van de auto vaak te duur. De kosten per kilometer zijn immers altijd hoger dan de € 0,19 die je vervolgens bij jouw bedrijf declareert.

Overigens moet je de keuze zakelijk of privé niet alleen voor de inkomstenbelasting, maar ook voor de btw-aangifte maken. Beide keuzes maak je apart van elkaar. Een belastingadviseur kan hier goed van pas komen.

6. Kijk kritisch naar autoverzekeringen

Het loont de moeite kritisch te kijken naar de autoverzekeringen. Bij leasen inclusief verzekering betaal je alle premies. Leasemaatschappijen werken niet met een bonus-malussysteem, dus je bouwt geen no-claimkorting op.

Leasen zonder verzekering kan aantrekkelijk zijn als je weinig schade rijdt. Dit betekent wel dat je zelf de verzekeringen moet regelen. Uiteraard moet de leasemaatschappij hier wel mee instemmen. Andersom geldt dat brokkenmakers beter af zijn op de polis van de leasemaatschappij.

Verder kan het interessant zijn om de privémotorrijtuigen van de medewerkers onder te brengen in een collectief contract. Ook de auto’s van de partners kunnen in zo’n contract worden opgenomen. Veel auto’s en een gunstig schadeverloop kunnen een flinke korting opleveren.

Meer in: Auto en verzekering »

7. Kies voor een passende auto

Een auto moet uiteraard bij jouw bedrijf passen. Daarbij is een auto een visitekaartje voor jouw onderneming én voor jezelf. Wil je opvallen, of juist een meer zakelijke, representatieve uitstraling? Dat is een belangrijke afweging bij de keuze voor een auto.

Zie ook: De voordelen van car wrappen »

8. Houd ook je privésituatie in het oog

Ondernemers zijn nogal eens geneigd om voorbij te gaan aan hun privésituatie en zich vooral te fixeren op hun zaak. Maar die mooie coupé waar je nu zo gek van bent, kan over twee jaar – als de kinderen wat groter zijn – misschien helemaal niet meer zo praktisch zijn. Een auto is emotie, maar je moet er óók goed over nadenken. Na het lezen van al deze tips kan een tankpas goed helpen. Meer tijd, meer gemak en veel meer dan alleen tanken.

Wat houdt de tankpas in?

Je ontvangt een tankkaart, laadsleutel, OV kaart en een app, zodat je toegang hebt tot álle mogelijke diensten. Tank bij alle stations in Nederland, betaal je parkeerkosten, huur een OV-fiets en reken zelfs je motorolie af. Ideaal toch?

Kosteloos boekhouders vergelijken via De Zaak?

Ontvang nu via De Zaak gratis & vrijblijvend tot 4 boekhouder offertes uit jouw buurt. Super simpel & snel geregeld.

Lees ook…

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?
Tankpas
Op werkdagen je gereedschap, in het weekend de mountainbike
De auto, de werknemer en jouw aansprakelijkheid

Lees ook…