4 January 2018
in Auto

Lees de voordelen als je kiest voor een elektrisch wagenpark

Als bedrijf kun je werknemers een auto van de zaak aanbieden, zelf kun je als werkgever ook rijden in zo’n wagen. Wat voor soort auto je kiest, heeft invloed op de uitgaven en ook op de besparing dankzij eventuele fiscale voordelen. Hoe zit het met deze voordelen als je kiest voor een elektrisch wagenpark?

Vamil en MIA – Milieu Investeringsaftrek

Elektrische auto’s zijn doorgaans duurder in aanschaf dan auto’s die rijden op een andere brandstof. Hierdoor is de premie voor de autoverzekering meestal ook hoger. Wel is er de MIA – Milieu Investeringsaftrek – waar je iets aan kunt hebben. Deze aftrek geldt voor elektrische auto’s, oplaadpunten en andere milieuvriendelijke producten en bedrijfsmiddelen. Dankzij de aftrek kunnen de aanschafkosten een stuk omlaag. Welke auto’s in aanmerking komen voor deze MIA? Dat zijn aardgas-, waterstof-, volledig elektrische en plug-in hybride auto’s met bedrijfsmiddelcodes F 3109, G 3110, D 3111 en E 3113. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft meer informatie over duurzaam transport. Ook is er een positieve lijst, waarop auto’s staan vermeld die in aanmerking komen voor de MIA. De overheid werkt deze lijst in 2018 elke maand bij.

Kosten brandstof lager

De aanschafkosten voor een elektrische wagen zijn dan misschien hoger, de oplaad- (of tank-)kosten zorgen voor lagere uitgaven. Rijden op stroom is voordeliger dan op benzine of diesel. Een elektrische auto moet je wel vaker ‘volgooien’, want je rijdt minder kilometers op een volle tank. Elektrisch rijd je met een volle accu zo’n 160 kilometer, met een volle benzinetank haal je de 500 kilometer. Kijk je naar de kosten per kWh, dan kost elektrisch rijden je zo’n 3,5 cent per kilometer (als je ervan uitgaat dat een kilowattuur 25 cent kost). Met een benzineauto betaal je zo’n 11,5 cent per kilometer. Rijd je per jaar 10.000 kilometer, dan betaal je met een elektrische auto dus maar 350 euro, terwijl je met een benzinewagen op jaarbasis 1150,- euro kwijt zult zijn. Hoe meer kilometers, hoe voordeliger een elektrische auto. Want er moet natuurlijk niet alleen naar de brandstofkosten worden gekeken. De totaalkosten, zoals de aanschaf-, afschrijf-, onderhouds- en vaste kosten, zijn ook van invloed.

Minder onderhoud

De onderhoudskosten voor elektrische auto’s liggen lager dan die bij andere bolides. Dit komt voornamelijk doordat er geen verbrandingsmotor is, waardoor er minder slijtagedelen zijn die vervangen hoeven te worden. Bovendien is olie verversen niet aan de orde en zijn er geen koppelingen en uitlaat. Verder slijten remmen minder snel, wat komt door het regeneratieve remvermogen. Bij een elektrische auto komen er wel andere onderhoudstaken bij, zoals het controleren of onderhouden van het elektrische systeem en het updaten van de software. Moet er iets vervangen worden, dan zijn de kosten vaak hoger.

Motorrijtuigenbelasting

Voor een volledig elektrische personenauto hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor auto’s die een CO2-uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer veroorzaken, betalen de bezitters de helft van de standaard motorrijtuigenbelasting. Deze uitstoot wordt vaak veroorzaakt door wagens die semi-elektrisch rijden, zoals auto’s met een range extender en de plug-in hybrides.

Vrijstelling BPM – Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen

Koop je een nieuwe auto in Nederland, of laat je deze hier importeren, dan betaal je Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Het bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal gram CO2-uitstoot dat een auto per kilometer veroorzaakt. Stoot je auto geen CO2 uit, dan hoef je ook geen BPM te betalen.

Lagere bijtelling

De bijtelling voor een volledig elektrische auto ligt (ook in 2018) op 4%. Hiermee probeert het kabinet deze vorm van elektrisch rijden te stimuleren. Dit is om het milieu te sparen. Als werkgever kun je hier in elk geval tot en met 2020 van profiteren, want tot die tijd blijft de lage bijtelling in elk geval staan. Voor andere auto’s – auto’s met een CO2-uitstoot van 106 gram of meer per kilometer – geldt een bijtellingspercentage van 22 procent.

Of het verstandig is om als werknemer voor een auto van de zaak te kiezen, kun je bepalen aan de hand van deze tips.

Lees ook:

Tankpas: Meer dan alleen een tankpas

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Voor welke auto ga jij?

Van een hippe Tesla tot een degelijke Volkswagen. Onze Rob test voor jou de meest aantrekkelijke zakelijke auto’s en bestelwagens. En af en toe een exotische sportwagen, gewoon omdat het kan.

Lees ook…

Tankpas
Openbaar Vervoer populair onder zakelijke reizigers
Eerste elektrische modellen komen eraan
Bespaar op brandstof

Lees ook…