Een bestelauto waarin een bijrijderstoel in aangebracht is, mag niet automatisch in de bijtelling komen, zo heeft de Hoge Raad beslist.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Fiscale bijtelling

Als u in een auto van de zaak rijdt of er een beschikbaar hebt gesteld aan uw werknemer, krijgt u te maken met de fiscale bijtelling. Deze regeling geldt voor zowel de personen- als de bestelauto. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat het voertuig ook privé kan worden gebruikt. Dat voordeel wordt gezien als loon in natura en daarover moet via de loonheffing belasting worden betaald, de zogeheten fiscale bijtelling.

Aantal zitplaatsen in bestelauto

Om hieraan te ontsnappen moet in het geval van een bestelauto kunnen worden aangetoond dat hij ‘door aard en inrichting’ niet geschikt is voor privégebruik, bijvoorbeeld omdat hij over slechts één zitplaats beschikt.

Dit betekent dat een bestelauto met een bijrijderstoel voor de fiscus automatisch in de bijtelling terechtkwam. Dan kan hij ook voor privéritten gebruikt worden, zo wordt geredeneerd.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft nu echter beslist dat dat niet meer mag. Zij stelde namelijk een bloemiste die niet wilde dat haar bestelauto automatisch in de bijtelling kwam, in het gelijk. Gesteld werd onder meer dat “het gegeven dat er een tweede stoel in de bestuurderscabine aanwezig is, bestemd voor de bijrijder of hulp bij het laden en lossen van bloemen en planten, maakt volgens het Hof niet dat geen sprake meer is van een auto die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen.”

Verder werd erop gewezen dat er in de bestelauto vaste stellages zaten om bloemen en planten te kunnen vervoeren, wat aangeeft dat het voertuig ‘nagenoeg uitsluitend’ voor goederenvervoer bedoeld is.

De fiscus mag dus voortaan niet meer automatisch de bijtelling toepassen alleen maar omdat een bestelauto over een bijrijderstoel beschikt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De btw-tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert Wist je dat de btw-tarieven in Europa flink verschillen? Zo is het…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…