Vanaf 6 oktober 2011 moet u de btw-aftrek bij gebruik van een privé-auto voor de zaak baseren op de zakelijk gereden kilometers. Daarvoor heeft u een sluitende ritregistratie nodig.

Privé-auto en btw
Maakt u met een privé-auto kilometers voor de zaak? Dan gelden er sinds oktober 2011 andere regels voor de aftrek van btw op gebruik en onderhoud: die moet gebaseerd zijn op een sluitende ritregistratie.

Hoewel dit besluit werd bekendgemaakt in de Staatscourant van 17 oktober 2011, gelden de nieuwe regels met terugwerkende kracht al per 6 oktober 2011, zo bevestigde de Belastingdienst.

Nieuwe regels
Voorheen kon u nog kiezen: u trok de btw af over het gebruik en onderhoud van de auto af op basis van een kilometeradministratie, of trok bij gebrek daaraan, 75% van de btw af.

Dit laatste mag dus niet meer. U moet de btw-aftrek altijd baseren op een sluitende ritregistratie, waaruit u het zakelijk gebruik kunt afleiden.

Werknemers
Als u uw werknemers een vergoeding betaalt voor het gebruik van hun eigen auto voor de onderneming, dan mag u hierover geen btw aftrekken.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…