Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Eindejaarstip DGA: auto van de zaak aan uzelf verkopen?

Eindejaarstip DGA: auto van de zaak aan uzelf verkopen?

13 december 2013
in Fiscus
Een jaar geleden een nieuwe auto gekocht voor uw BV? Dan loont het wellicht de moeite om eens uit te rekenen of u de wagen misschien aan uzelf kunt verkopen. Het kan u een aardig belastingvoordeel opleveren. Zeker als het een energiezuinige auto betreft.
Qua btw kan het namelijk interessant zijn om de auto van de zaak tegen een zeer lage waarde na één jaar aan privé te verkopen. Er moet dan uiteraard wel een goede regeling voor de vennootschapsbelasting worden getroffen! 
Maar het kan dus op die manier fiscaal voordelig zijn om de vennootschap een nieuwe auto te laten kopen en die na een jaar aan privé te verkopen. Raadpleeg bij twijfel uw fiscaal adviseur.
 
In dat verband is het volgende ook vermeldenswaard: zoals u waarschijnlijk wel weet worden de CO2-schijfgrenzen in de BPM, MRB en bijtelling LB/IB de komende jaren flink aangescherpt. De eerste aanscherping vindt plaats op 1 januari 2014.
In een eerdere tip hebben wij gewezen op de mogelijkheid om slim gebruik te maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Misschien heeft u zich afgevraagd welke investering daarvoor in aanmerking zou komen?
 
Investering: zuinige auto
Wat dacht u van een zuinige auto? U heeft dan namelijk in 2013 recht op de KIA, die kan oplopen tot 28% en bovendien heeft u in 2013 (mits tijdig aangemeld via het digitale loket van Agentschap NL!) recht op milieuinvesteringsaftrek (MIA) van 13,5%.
Gaat het om een auto met een CO2-uitstoot van 50 gr/km of minder, dan bedraagt de MIA in
2013 36% en mag u willekeurig afschrijven (VAMIL).
 
Daarnaast genieten zeer zuinige auto’s nog meer tegemoetkomingen. Zo zijn zeer zuinige personenauto’s sinds 1 januari 2009 vrijgesteld van BPM. Die vrijstelling blijft in ieder geval tot 2015 gelden. Voor nul-emissie-auto’s geldt (zoals het er nu naar uitziet) tot 1 januari 2018 een vrijstelling van BPM.
 
Vanaf 1 januari 2015 komt er een extra schijf voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 g/km tot en met 82 g/km. Auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gr/km (diesel) of maximaal 110 gr/km (overig) zijn daarnaast nog MRB-vrij tot 1 januari 2014. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50gr/km geldt de vrijstelling tot 1 januari 2016. 
 

Lees ook…