Klopt het dat onder de nieuwe werkkostenregeling er meer mogelijkheden zijn om een belastingvrije vergoeding te geven voor parkeren bij de eigen woning?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Antwoord

De spelregels voor het vergoeden van parkeerkosten onder de oude regeling van de loonbelasting – van vóór de invoering van de werkkostenregeling – zijn snel geschetst: een vergoeding behoort tot het loon, tenzij er sprake is van parkeerkosten bij de werkplek. Alleen die parkeerkosten kunnen belastingvrij worden vergoed.

Bij een auto van de zaak tot het bedrag van de werkelijke kosten; als de werknemer/de DGA zijn privé auto zakelijk gebruikt, is de vergoeding begrepen in de vrije kilometervergoeding van 19 cent.

Een vergoeding voor het stallen van de auto (van de zaak) in of bij de woning van de werknemer/de DGA vormt altijd belast loon. Lang geleden, vóór 2002, was dat anders, maar dat is historie.

Onder de werkkostenregeling geldt er een ruimere regeling

Als uw BV overstapt op de werkkostenregeling (WKR) – dat moet uiterlijk per 1 januari 2014 – kunt u gebruik maken van de nieuwe regeling voor het vergoeden van parkeergelegenheid bij de woning.

Onder de WKR mag een werkgever zijn werknemer – en dus een BV zijn DGA – een belastingvrije vergoeding geven voor parkeerkosten bij de woning.

Er zijn twee mogelijkheden

1 – De werkgever/de BV kan een belastingvrije vergoeding geven voor de kosten van een vergunning om bij de woning te parkeren. De werkgever kan zo’n vergunning ook belastingvrij verstrekken of ter beschikking stellen. Vereist is wel dat de vergunning geregistreerd staat op het kenteken van de auto van de zaak van de werknemer.

Heeft de werknemer een parkeervergunning op zijn naam staan voor een parkeerplaats bij de woning die ook door andere auto’s kan worden benut, dan is de vergoeding of verstrekking weer wel belast. De werkgever kan dat loon desgewenst onderbrengen in de 1,4% vrije ruimte van de WKR, zodat de werknemer de vergoeding toch onbelast kan incasseren.

2 – De werkgever kan een belastingvrije vergoeding geven voor het stallen van de auto van de zaak in de garage van de werknemer bij diens woning. Voorwaarde is dan wel dat de garage exclusief wordt gebruikt voor het stallen van de auto.

Als de garage gedeeltelijk ter beschikking blijft staan van de werknemer – en hij daar een fiets of andere privé spullen stalt – gaat de belastingvrije vlieger niet op: de vergoeding is dan weer belast loon. Ook hier is het mogelijk een belaste vergoeding onder de 1,4% vrije ruimte van de WKR te brengen.

Onduidelijk is hoe de Belastingdienst gaat controleren of de garage exclusief voor het stallen van de auto wordt gebruikt.

Bron: BelastingBelangen

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de belasting die het voor ouders aantrekkelijk maakt om werk en zorg voor kinderen tot…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
Als ondernemer in de transportsector is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende autobelastingen in Nederland, zoals de belasting…