Menig ondernemer die een bedrijfsauto koopt, kiest voor een nieuwe vanwege de bedrijfszekerheid. Auto's zijn vandaag de dag echter zo betrouwbaar dat een occasion ook erg geschikt is om als dagelijks werkpaard in te zetten. Met als grootste voordeel: een lagere afschrijving.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Menig ondernemer die een bedrijfsauto koopt, kiest voor een nieuwe vanwege de bedrijfszekerheid, maar auto’s zijn vandaag de dag zo betrouwbaar dat een occasion ook erg geschikt is om als dagelijks werkpaard te worden ingezet. Met als grootste voordeel: een lagere afschrijving.
Als ondernemers praten over de kosten van hun bedrijfsauto, dan noemen ze vaak (net als particulieren overigens) zaken als onderhoud, brandstofkosten en verzekering. De grootste kostenpost van allemaal wordt daarbij vaak over het hoofd gezien: de afschrijving.

Voordeel occasions

Aangezien die in de eerste jaren na aanschaf het hoogst is, kan het interessant zijn om een bedrijfsauto tweedehands aan te schaffen. Voor ondernemers die maximale zekerheid willen, kunnen de occasionlabels van de diverse merken uitkomst bieden. Deze labels worden voor wat jongere occasions aangeboden door de merkdealers en hebben vaak een uitgebreide garantiedekking (over het algemeen 1 jaar) die in de meeste gevallen Europawijd geldt. Als u dus strandt, krijgt u over het algemeen vervangend vervoer en indien nodig een hotelovernachting aangeboden, zowel in binnen- als buitenland.

Nadeel occasions

Het nadeel is dat deze auto’s veelal duurder zijn dan bij onafhankelijke dealers. Ook deze bieden vaak garantie aan, zoals de bij de BOVAG aangesloten bedrijven (zes maanden). Als u ervoor kiest om een bedrijfsauto niet bij een dealer te kopen, dan kunt u ook zelf een garantie bij een onafhankelijk bedrijf afsluiten, zodat u verzekerd bent tegen onverwachte reparatie-uitgaven.

Pechhulpgarantie of mobiliteitsgarantie

Om ervoor te zorgen dat u altijd mobiel blijft – stilstaan met een bedrijfsauto kost immers een hoop tijd en geld – kunt u ook een pechhulpgarantie afsluiten. Dit kan onder andere bij de ANWB: in het hele land rijden 900 wegenwachten rond, zodat hulp snel ter plaatse is.
Bij de eerdergenoemde occasionlabels is een mobiliteitsgarantie vaak al inbegrepen.  De voorwaarden hiervan verschillen per merk. Zo is de vraag of de reparatie direct ter plaatse uitgevoerd wordt of dat u wordt weggesleept naar een dealer.  Ook wat het aantal dagen vervangend vervoer betreft en of er al dan niet hulp in het buitenland wordt geboden is afhankelijk van de voorwaarden, het is dus zaak om goed naar de kleine lettertjes te kijken.
Wilt u een tweedehands bedrijfsauto aanschaffen, maar weet u niet welk model het beste aansluit op uw wensen en behoeften? Neem dan een kijkje op de
website van de ANWB. Hier vindt u niet alleen testverslagen van nieuwe automodellen, maar ook occasiontests.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een gebruikte auto

*
Kies een auto die aansluit op uw wensen: waarvoor wilt u de auto gaan gebruiken en welk type en model auto past daar het beste bij?
*
Controleer of de prijs klopt: kijk voordat u op pad gaat wat een bepaald merk en type auto ongeveer waard is. Een onafhankelijk naslagwerk als
de Autokoerslijst van de ANWB biedt houvast bieden bij de aankoop, inruil en verkoop van gebruikte auto’s.
*
Check de kilometerstand: probeer de geschiedenis van de auto te achterhalen. Controleer in het onderhoudsboekje of de auto op tijd zijn beurten heeft gehad. De kilometerstand kan worden gecontroleerd met de Nationale Auto Pas (NAP). Laat de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen. Mocht deze achteraf toch niet blijken te kloppen, dan kunt u de verkoper hierop aanspreken.
*
Onderzoeksplicht: de verkoper is verplicht om eventuele mankementen en gebreken van een auto te melden, vraag daar expliciet naar. Als koper heeft u echter ook de plicht om de staat van de auto te onderzoeken, bijvoorbeeld door een proefrit te maken of een aankoopkeuring te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij, zoals een andere garage of de ANWB.
*
Proefrit: een proefrit moet meer omvatten dan het spreekwoordelijke ‘rondje om de kerk’; het is verstandig om de auto te beoordelen bij uiteenlopende snelheden en onder verschillende rijomstandigheden, bijvoorbeeld stadsverkeer én snelweg. Kijk of alle voorzieningen van de auto werken, zoals de elektrische features en de airconditioning. Let ook op of de auto een goede noodstop kan maken (maar doe dit niet als het druk is op de weg, of als u net naast een sloot rijdt).
*
Leveringstermijn: het is verstandig om een leveringstermijn in de koopovereenkomst op te nemen. Als u een vaste datum heeft afgesproken, dan kan de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst worden ontbonden als de verkoper zijn afspraak niet nakomt. Dit geldt overigens alleen als u de auto koopt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG.
*
Garantie: u krijgt niet automatisch garantie als u een auto bij een autobedrijf koopt, vraag daarom altijd naar de garantievoorwaarden en laat deze garantievoorwaarden ook in de verkoopovereenkomst opnemen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…