Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

21 juli 2020
in Auto

Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto

Iedereen kent de term: bijtelling. Het is goed je even te verdiepen in de regelgeving, dan weet je waar je aan toe bent. Wat tel je eigenlijk waarbij? Hoeveel moet je bijtellen, bijvoorbeeld als je een voertuig uitsluitend zakelijk gebruikt, en wat betekent dat voor je portemonnee?
Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Ken jij de populairste tankpas van Nederland?

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig en het bijtellingspercentage. De bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Het ligt vervolgens aan de belastingschijf waarin je valt wat er aan netto bijtellingsbedrag overblijft.
 
Je moet bijtelling betalen wanneer je in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met een lease- of bedrijfsauto. De fiscus ziet het dan als loon in natura, en hierover dien jij belasting af te dragen, is de redenering. Maar wanneer je een bedrijfsvoertuig alleen zakelijk gebruikt, dus onder de 500 km per jaar blijft, hoeft je niets bij te tellen. Dan is wel het bijhouden van een sluitende rittenregistratie verplicht. Dit vormt het bewijs dat je het voertuig uitsluitend zakelijk hebt gebruikt.
 

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van een voertuig kun je achterhalen op de website van het RDW. Na het invullen van het kenteken kun je achter het tabje ‘fiscaal’ de catalogusprijs zien. Gebruik dit gegeven bij het berekenen van de hoogte van je bijtelling.
 

Bijtellingspercentage

In 2020 betaal je bij een volledig elektrische auto 8% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt en de auto maximaal 45.000 euro kost. Als je auto duurder is, betaal je over de meerprijs 22% bijtelling. Dit noemen we ook wel de Tesla-taks. Voor alle andere auto’s (behalve auto’s op waterstof) geldt 22% bijtelling. Als je op brandstof rijdt, betaal je dus aanzienlijk meer bijtelling: 22% in plaats van 8%.
 
De tarieven voor elektrisch rijden zijn gunstig, maar minder gunstig dan in 2019 en de jaren ervoor. De overheid is de voordelen van elektrisch rijden namelijk aan het afbouwen. In 2021 gaat de bijtelling naar 12% met een budgetplafond van 40.000 euro. Van 2022 tot en met 2024 is het percentage 16% en in 2025 17%. Vanaf 2026 is het klaar met de verlaagde bijtelling, vanaf dat moment betaal je ook met een elektrische auto 22%.

Tabel bijtelling

 

2019

2020

2021
2022-2024
2025
Vanaf 2026

Volledig elektrisch

4%

8%
12%
16%
17%
22%

Niet volledig elektrisch

22%

22%
22%
22%
22%
22%
* Voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 45.000 euro geldt het lage bijtellingspercentage tot 45.000 euro. Daarboven geldt als bijtellingspercentage 22%. Vanaf 2021 is de grens 40.000 euro.
 
De bijtelling staat voor vijf jaar vast
De hoogte van de bijtelling ligt vanaf de eerste tenaamstelling 60 maanden vast. Hierbij wordt niet gekeken naar het wisselen van eigenaar. Lease je een auto die in 2019 in gebruik is genomen, dan betaal je tot en met 2023 het bijtellingstarief uit 2019. Daarna geldt het bijtellingstarief uit 2024. Voor auto’s ouder dan 15 jaar (youngtimers) gelden andere belastingregels.
 

Van bruto naar netto bijtelling

De bijtelling wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Nederland kent vier belastingschijven. Met het belastingpercentage kun je uitrekenen hoeveel netto bijtelling je jaarlijks moet betalen.
 

Belastingschijf

Inkomen

Percentage belasting

Eerste schijf

Tot € 20.384

36,65 procent

Tweede schijf

Tot € 34.300

38,10 procent

Derde schijf

Tot € 68.507

38,10 procent

Vierde schijf

Vanaf € 68.507

51,75 procent

 

Bijtelling berekenen

Als de cataloguswaarde, het bijtellingspercentage en het belastingpercentage bekend zijn, kun je uitrekenen hoeveel netto bijtelling je moet betalen. Je kunt hiervoor ook de tool ‘bijtelling berekenen’ gebruiken. Check de daadwerkelijke hoogte van de bijtelling altijd bij je loonadministratie.
 

Geen bijtelling betalen

Wanneer je kunt aantonen dat een bedrijfsvoertuig uitsluitend zakelijk is gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Het bewijs dat de belastingdienst hiervoor vraagt is een sluitende en controleerbare rittenregistratie dat bewijst dat je niet meer dan 500 privékilometer met een zakelijk voertuig hebt gereden. Let op: de 500 kilometer is persoonsgebonden en dus niet voertuiggebonden. Noteer daarom altijd welke bestuurder in het zakelijke voertuig heeft gereden. Het bijhouden van een rittenregistratie kan handmatig of automatisch met behulp van een rittenregistratiesysteem.

 

Auteur: Jos Pijnaker, FleetGO-adviseur

 

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Wat houdt de tankpas in?

Je ontvangt een tankkaart, laadsleutel, OV kaart en een app, zodat je toegang hebt tot álle mogelijke diensten. Tank bij alle stations in Nederland, betaal je parkeerkosten, huur een OV-fiets en reken zelfs je motorolie af. Ideaal toch?

Lees ook…