Moet je als ondernemer op veel verschillende plekken zijn, is het hebben van een auto hiervoor ideaal en overweeg je om zakelijk een auto te leasen? In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende manieren van leasen, de kosten die het met zich meebrengt en de fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren.

Inhoudsopgave

Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus op tijd na over elektrische vervanging. Lees meer over de verschillende oplossingen.

Redenen om een auto te leasen

Er zijn verschillende redenen voor ondernemers om het leasen van een auto voor zakelijke doeleinden in overweging te nemen. Zo kan het zijn dat je niet voldoende geld hebt om in één keer een groot bedrag voor een auto neer te leggen of het aantal kilometers dat je maakt neemt toe. Of je krijgt steeds meer klanten en die zitten ook wel eens wat verder weg waardoor je twijfelt of je al die afstanden nog wel met je privéauto wilt afleggen.

Als je ervoor kiest om te gaan leasen dan zijn er een aantal opties, kostenplaatjes en voordelen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Financial lease

Bij financial lease kun je het leasen zien als een soort hypotheek. Je leaset een auto die gelijk jouw eigendom is en je betaalt een vast bedrag per maand waarmee je de auto als het ware afbetaalt. Als de auto afbetaald is, blijft de auto in jouw bezit. Een leasecontract duurt gemiddeld zo’n 12 tot 60 maanden. Omdat de auto jouw eigendom is, heb je recht op bepaalde fiscale voordelen. Hierover later meer.

Operational lease

Een andere vorm van autolease is operational lease. Dit kun je vergelijken met het huren van een huis. Je betaalt een vast bedrag per maand, maar de auto wordt niet van jou. Aangezien de auto geen eigendom is kun je bij deze vorm van leasen niet profiteren van de fiscale voordelen. Een voordeel is daarentegen wel dat je je niet druk hoeft te maken over de daling van de waarde van de bedrijfsauto.

Tot slot is er onderscheid te maken tussen netto operational lease en full operational lease. In de eerste vorm betaal je zelf de kosten voor onder andere onderhoud, reparatie, verzekering en belasting. Je hebt dan wel de mogelijkheid om na afloop van het contract de eigenaar te worden van de auto waarmee je dan al veel kilometers hebt gemaakt. Bij full operational lease zijn al die kosten die we eerder noemden inbegrepen bij het contract, maar is het niet mogelijk om daarna eigenaar te worden van de bedrijfswagen.

Kosten auto leasen

De verschillende vormen van leasen brengen dus ook verschillende kosten met zich mee. Bij financial lease ben je eigenaar van de auto en verantwoordelijk voor alle kosten. Hierbij kun je denken aan onderhoudskosten, reparatiekosten, kosten voor belasting en verzekering en eventuele kosten voor vervangend vervoer en pechhulp. Bij operational lease ben je in geval van netto operational lease dus verantwoordelijk voor wat minder kosten en bij full operational lease ben jij helemaal niet verantwoordelijk voor bijkomende kosten. Echter hangt er daardoor wel een ander prijskaartje per maand aan het full operational leasen van een auto.

Wil je de exacte kosten berekenen voor het financial leasen van een auto? Dat kan hier.

Fiscale voordelen

Je kunt alleen van fiscale voordelen profiteren als een auto jouw eigendom is. Dit is in het geval van leasen dus alleen bij financial lease het geval. Allereerst is het een groot voordeel dat je de auto kunt afschrijven. Ten tweede kun je de btw die je betaalt terugvorderen. Ten derde is de rente die je betaalt aftrekbaar. En, gaat het om een auto die als taxi of voor koeriersdiensten wordt ingezet? Dan kunnen we een vierde punt aan dit rijtje van voordelen toevoegen. In dat geval heb je namelijk ook recht op een investeringsaftrek.

Welke vorm van leasen past bij mij?

Of leasen voor jou als ondernemer een goed idee is en voor welke vorm je dan het beste kunt kiezen, is afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke voorkeur. Heb je onvoldoende geld om in één keer een auto aan te schaffen, maar wil je wel graag een bedrijfswagen en kun je het je permitteren om hier over een langere tijd kosten aan kwijt te zijn die niet volledig op voorhand te berekenen zijn? Dan is financial lease waarschijnlijk de vorm die het best bij je past. Is je doel daarentegen niet per se een auto van de zaak in bezit te hebben en wil je zo zeker mogelijk zijn van de kosten die je kwijt bent aan het gebruiken van een auto? Dan is full operational lease meer iets voor jou.

Gerelateerd lezen:

• Beleggen als privé persoon of onderneming?
• Beleggen als ondernemer; slim of risico?
• Auto van de zaak: zelf kopen of leasen?
• Alles over failliet gaan

Elektrificeer je grijze kenteken voordat je er de stad niet meer mee inkomt! Ontdek de mogelijkheden hier.

Lees ook…
i.s.m.
Kan ik mijn klant bereiken in een elektrische bestelwagen? Welke regio’s vallen allemaal binnen mijn rijbereik? Gaat mijn werkdag er nu totaal anders…
i.s.m.
Elektrificatie is de grote uitdaging van dit moment. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Op dit…
De bijtelling en eigen bijdrage voor privégebruik van een zakelijke auto is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Maar wat zijn de regels en…
i.s.m.
Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus nu na over elektrische…
i.s.m.
Tijdens de jaarlijkse ‘Zakenauto van het Jaar verkiezing’ van het gerenommeerde vakblad Automotive Management werden tien veelbelovende nieuwkomers…
In samenwerking met