Veel ondernemers gaan met de leaseauto naar het buitenland om te skiën of snowboarden. Dat is geen probleem, maar er zijn wel degelijk wat aandachtspunten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekering en het melden van schade in het buitenland? En waar moet u op letten als u over besneeuwde bergpassen rijdt?

Inhoudsopgave

Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus op tijd na over elektrische vervanging. Lees meer over de verschillende oplossingen.

Als u met uw leaseauto op wintersport gaat, zijn wat de verzekering betreft bepaalde zaken bij een leaseauto net even anders geregeld dan bij een eigen auto. Het is dan ook raadzaam om voordat u richting de wintersport vertrekt eerst even te bellen met uw leasemaatschappij om bijvoorbeeld te checken of uw auto op weg naar en op uw bestemming verzekerd is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er in bepaalde landen geen verzekeringsdekking is. En heeft u erover nagedacht dat het niet in alle gevallen toegestaan is om van bestuurder te wisselen? Iets wat op langere ritten waarschijnlijk gaat gebeuren. Over het algemeen geldt: anderen mogen in uw auto rijden, mits u als vaste berijder ook in de auto zit. Voorwaarde is in alle gevallen natuurlijk wel dat de bestuurder een geldig rijbewijs heeft en soms worden er eisen gesteld aan de leeftijd van de bestuurder.

Extra voorzichtigheid

Het rijden met de auto vergt onder winterse omstandigheden de nodige aandacht. Probeer zo snel mogelijk op te schakelen; een laag toerental vermindert het gevaar van een slippende auto. Daarnaast moet u voor bochten eerder remmen dan u gewend bent te doen. Winterbanden zijn wat dat betreft zeker niet zaligmakend: ze bieden meer grip, maar maken u niet onschendbaar. Voor onervaren bestuurders kan het raadzaam zijn om voorafgaand aan de wintersportvakantie eerst een sliptraining te volgen. Hierbij leert u hoe u moet reageren als u in een slip terechtkomt en hoe u daarbij obstakels kunt ontwijken.

Zorg er daarnaast voor dat de reis naar uw wintersportadres zo ontspannen mogelijk en zonder stress verloopt, zodat u alert bent tijdens het rijden en zo uitgerust mogelijk aankomt op uw wintersportbestemming. Zo kan het slim zijn om eerder van huis te gaan, zodat u rijdt als het wat rustiger is op de weg. Ook is het handig om van tevoren al de benodigde vignetten en milieustickers aan te schaffen, zodat u hier geen omkijken meer naar heeft. Voor meer tips over voorbereiding, kijk op de website van ANWB.

Winterbanden in het buitenland

Over winterbanden gesproken: de verplichting voor het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen verschilt per land. Op de site van de ANWB vindt u meer informatie over het gebruik van winterbanden in het buitenland . Sommige landen kennen bijvoorbeeld een vaste periode waarin u winterbanden moet hebben, in andere landen geldt alleen een verplichting bij winters weer.

Zo zijn bijvoorbeeld in Duitsland en Luxemburg winterbanden niet verplicht, maar het is desondanks wel aan te raden om ze te gebruiken. Als u ze niet onder uw auto heeft en betrokken raakt bij een aanrijding, dan bent u per definitie (mede)verantwoordelijk. Voor sneeuwkettingen geldt eveneens dat ze niet altijd en overal verplicht zijn, maar het is wel verstandig om ze mee te nemen als u naar de wintersportgebieden afreist. Ook als u winterbanden heeft, want ook daarvan kan de grip tekortschieten op een besneeuwde helling.

Schade goed vastleggen

Mocht u ondanks deze voorbereidingen betrokken raken bij een aanrijding tijdens of op weg naar de wintersport, dan is het allereerst zaak om de schade zo goed mogelijk vast te leggen op foto’s. Vraag ook de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij op. Daarnaast moet u aangifte doen bij de (plaatselijke) politie. Let er op dat de tegenpartij alle gegevens zelf invult en dat er een handtekening wordt gezet. Vervolgens moet u het bewijs van de politie-aangifte naar de leasemaatschappij sturen, dit bespoedigt een correcte afhandeling door de verzekeringsmaatschappij.

In de meeste landen is uw leaseauto verzekerd. Op de groene kaart van uw auto kunt u zien welke landen door de verzekering worden gedekt. Ontbreekt een land waar u naartoe gaat of doorheen rijdt op de kaart, dan dient u contact op te nemen met uw leasemaatschappij. Tevens kan het handig zijn om een machtiging mee te nemen, aangezien de leaseauto over het algemeen op naam staat van de leasemaatschappij.

Elektrificeer je grijze kenteken voordat je er de stad niet meer mee inkomt! Ontdek de mogelijkheden hier.

Lees ook…
Als ondernemer kom je bij de aanschaf van een bedrijfsauto voor een keuze te staan. Er is namelijk de mogelijkheid om de bedrijfswagen te kopen of te…
i.s.m.
Elektrificatie is de grote uitdaging van dit moment. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Op dit…
i.s.m.
Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus nu na over elektrische…
i.s.m.
Kan ik mijn klant bereiken in een elektrische bestelwagen? Welke regio’s vallen allemaal binnen mijn rijbereik? Gaat mijn werkdag er nu totaal anders…
De bijtelling en eigen bijdrage voor privégebruik van een zakelijke auto is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Maar wat zijn de regels en…
i.s.m.
Tijdens de jaarlijkse ‘Zakenauto van het Jaar verkiezing’ van het gerenommeerde vakblad Automotive Management werden tien veelbelovende nieuwkomers…
In samenwerking met