Als u een auto van de zaak aanschaft, zijn er wat fiscale aandachtspunten die u in ogenschouw moet nemen. Ook dient u te beslissen of u de auto op naam van uw bedrijf zet of dat u hem op eigen naam laat staan. Beide varianten hebben hun voors en tegens.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Lastige keuze

Het is een lastige keuze: zet u de auto op naam van de zaak zodat u kosten kunt aftrekken, maar ook bijtelling gaat betalen, of houdt u de auto privé? Als de auto nagenoeg alleen voor de onderneming wordt gebruikt, dan dient de auto tot het ondernemingsvermogen te worden gerekend. Als de auto daarentegen vooral privé gebruikt wordt, dan is het juist niet mogelijk om de auto op naam van de zaak te zetten.

Per situatie

Wat daarbuiten voor u de voordeligste optie is, hangt af van onder meer de cataloguswaarde van uw auto, het aantal gereden kilometers wat betreft werk, woon-werkverkeer en privé alsmede het marginale tarief voor de inkomstenbelasting. Zodoende kan niet eenduidig worden gezegd welke optie het voordeligst is, dit is per situatie verschillend. Wel kan in algemene zin worden gezegd dat as u maar weinig zakelijk rijdt of een auto met een hogere catalogusprijs heeft, het handiger is om deze op naam van de zaak te zetten. De bijtelling voor privégebruik wordt namelijk altijd over de nieuwwaarde berekend.

Inkomstenbelasting

De keuze of u uw auto tot het privé- of tot het bedrijfsvermogen wilt rekenen kan niet tussentijds worden aangepast. Het is dus zaak om goed in te schatten hoe uw autogebruik eruit gaat zien. De auto op naam van de zaak brengt bijtelling met zich mee. Wilt u deze niet betalen, dan zult u met een sluitende rittenadministratie moeten kunnen bewijzen dat u niet meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt.

Voor- en nadelen auto op naam van de zaak

  • Met uitzondering van verkeersboetes zijn alle kosten aftrekbaar: de afschrijving, de brandstofkosten, de autoverzekering, pechhulp en de wegenbelasting, maar ook de onderhouds- en reparatiekosten evenals parkeerkosten.
  • Van alle kosten mag de BTW worden teruggevorderd.
  • De auto op naam van de zaak brengt bijtelling met zich mee. Wilt u deze niet betalen, dan zult u met een sluitende rittenadministratie moeten kunnen bewijzen dat u niet meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt.

Als u voor uw onderneming een auto koopt, dan komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt, hiervan kunnen de eerdergenoemde kosten worden afgetrokken. Daarbij moet u wel rekening houden met het privégebruik van de auto. Als u een auto koopt, dan kunt u de hierop berekende BTW als voorbelasting aftrekken van de BTW die u moet betalen.

Privégebruik

Over het privégebruik betaalt u later BTW terug. Indien u een gebruikte auto koopt van een particulier of van een handelaar die een zogenoemde margeregeling toepast, dan staat er geen BTW op de factuur. Deze kunt u dan ook niet aftrekken. Voor de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten geldt dat u die mag aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Hierbij kunt u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Als de auto tot het privévermogen behoort, dan kan de BTW die in rekening wordt gebracht bij aanschaf van een auto niet in aftrek worden gebracht. Voor de BTW die is betaald met betrekking tot het gebruik van de auto, geldt dat deze wel kan worden afgetrokken. Tenminste voor zover de auto ook daadwerkelijk zakelijk gebruikt is.

Voor- en nadelen auto privé houden

  • U kunt 19 cent per zakelijk gereden kilometer aan uw bedrijf in rekening brengen.
  • Een deel van de BTW van de onderhoudskosten van uw auto kan in mindering worden gebracht op de BTW-aangifte. Dit gedeelte is een factor die wordt berekend door het aantal zakelijke gereden kilometers te delen door het totaal aantal gereden kilometers.
  • Nadeel is dat u een rittenadministratie moet bijhouden om de zakelijke kilometers te kunnen aantonen. Tevens kunnen parkeergeld en brandstofkosten niet worden afgetrokken van de zakelijke winst.

Wilt u weten welke auto’s zuinig rijden? Bekijk dan de TOP10 zuinige auto’s die de ANWB voor diverse autosegmenten heeft samengesteld. Met de Belastingchecker kunt u zien wat u voor een auto per jaar aan belastingen moet betalen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…