Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Zomerbanden: wanneer moet u wisselen?

Zomerbanden: wanneer moet u wisselen?

28 mei 2014
in Auto
Nu de temperatuur ook 's nachts weer ruimschoots boven nul blijft, kunt u uw winterbanden het best vervangen door zomerbanden. Maar waarom eigenlijk? En waar moet u op letten als u nieuwe zomerbanden gaat kopen?
Een echt strenge winter hebben we dit jaar niet gehad, maar toch rijden veel automobilisten nu nog  op winterbanden Winterbanden zijn speciaal gemaakt om bij lage temperaturen en  in winterse omstandigheden een optimale grip op de weg te bieden. Logisch dat dit niet nodig is in de lente en zomer, maar er zijn meer redenen waarom winterbanden echt niet meer kunnen.
 
Snelle slijtage
Als vuistregel geldt dat zomerbanden boven een temperatuur van 7 graden beter  presteren dan winterbanden. Bij temperaturen boven de 7 graden  slijten winterbanden sneller, wat niet alleen nadelig is voor de portemonnee, maar ook voor  de rijeigenschappen.
 
Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden,  waardoor ze meer grip bij koud weer bieden. Bij warm weer slijten winterbanden door deze zachtere rubbermix  dus sneller.  Bovendien neemt de rolweerstand en remweg van winterbanden toe bij de hogere temperatuur, en dat kost meer brandstof.
 
 
Bandenlabel
Als u nog niet op zomerbanden rijdt, is het raadzaam om snel langs te gaan bij het  bandencentrum of de dealer voor de bandenwissel. Als u een nieuwe set banden moet aanschaffen,  kunt u kiezen voor banden met het EU-bandenlabel. Het geeft informatie over drie  aspecten: het brandstofverbruik, de remweg op nat wegdek en het afrolgeluid van de band buiten  de auto.
 
Zomerbandentests
Een andere methode die u kan helpen bij uw zoektocht naar de perfecte nieuwe band, is het  vergelijken van testen. Bij de zomerbandentest van de ANWB wordt bijvoorbeeld gekeken naar aquaplaning op nat wegdek, het rijgedrag van een auto en de remweg op droog wegdek. Een van de resultaten: er zijn banden met dezelfde labels die  heel verschillend scoren en banden die een heel gunstig label niet waarmaken. Staar u dus niet blind  op het bandenlabel wanneer u op zoek gaat naar nieuwe zomerbanden. 

Voor welke auto ga jij?

Van een hippe Tesla tot een degelijke Volkswagen. Onze Rob test voor jou de meest aantrekkelijke zakelijke auto’s en bestelwagens. En af en toe een exotische sportwagen, gewoon omdat het kan.

Lees ook…