De kosten en de leukste spots

Op dagelijkse basis heen en weer rijden naar dezelfde locatie begint van het verleden te worden. Steeds meer mensen openen hun ogen voor de brede mogelijkheden die flexwerkplekken met zich mee kunnen brengen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Flexibiliteit is een factor die past bij het moderne zakendoen. Praktisch in elke branche is er een trend gaande waarin ondernemers zich dit steeds meer gaan realiseren. Imposante kantoren en bedrijfsruimtes die iets uitstralen van Kijk ons eens, wij zijn duur en succesvol! – , lijkt ook verouderd te zijn. Flexwerkplekken worden daarom steeds populairder.

Wat zijn flexwerkplekken eigenlijk?

Een flexplek is een niet-afgebakende ruimte waarin je zonder vaste afspraken werkzaamheden kunt verrichten. Een flexplek is dus niet een vast kantoor, maar bijvoorbeeld een park, café of (vaak) een professionele en/of commerciële ruimte. Laatstgenoemde optie wordt steeds populairder. Commerciële partijen bieden dan ruimtes aan die je per dag(deel) kunt huren. Je kunt dan ook gebruik maken van de verschillende faciliteiten, zoals internet, onbeperkt koffie of een pingpongtafel voor in de pauze.

Niet op zoek naar aanvullende faciliteiten? Dan kan je elke ruimte zien als een flexplek. Het leuke is dat je in de meeste gevallen zonder een cent uit te geven, heerlijk kunt werken. Ga bijvoorbeeld zitten in de bibliotheek of gewoon midden in de stad; waarom ook niet. Eén van de meest populaire flexplekken kost zo ongeveer een kopje koffie en een appeltaartje.

De evolutie in werkruimtes

‘Vroeger’ was het noodzaak om een kantoor te hebben als je jezelf een beetje serieus nam. Zakendoen zonder kantoor, behoorde absoluut niet tot de mogelijkheden. Deze gedachte komt gedeeltelijk voort uit een drang naar prestige. Aan deze drang hangt echter wel een prijskaartje.

Ondanks de voordelen die een kantoor zou kunnen bieden, begon de opvatting steeds meer te heersen dat kantoren te benauwend en niet-inspirerend waren. Voordat men het wist, ontstond er een gigantische markt voor betaalbare werkplekken en kantoorunits. Eerst ging het om afgescheiden werkplekken, maar het duurde niet lang tot bijna alle werkplekken gedeeld werden. Zo is het mogelijk om een stoel aan een gedeelde tafel te huren.

De voordelen van een flexwerkplek

Flexwerkers hebben heel wat voor op professionals die vanuit een vaste locatie werken. Zo zijn de afwisseling en de mogelijkheid tot netwerken duidelijke pluspunten. Veel zzp’ers die voorheen vanuit huis werkten, ervaren daarnaast een betere scheiding tussen privé en werk. Ten slotte is bewezen dat werken in een drukke omgeving het concentratievermogen aanmerkelijk verbetert. Hierdoor ben je een stuk productiever. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen.

Wat zijn de nadelen?

Om succesvol te zijn als flexwerker moet je beschikken over behoorlijk wat motivatie en een goede planning. Jij bepaalt namelijk niet alleen zelf je flexplek maar ook je werktijden. Een ander nadeel van het werken op een flexplek zit hem in het gebrek aan rust. Een beetje geroezemoes op de achtergrond is geen probleem, maar harde geluiden of regelmatige onderbrekingen van het werkritme zijn hinderlijk. Om die reden is op officiële flexwerklocaties trouwens al de ‘flexiquette’ ingevoerd. ‘Niet storen’-bordjes zijn misschien wat oubollig maar ze werken prima.

Vijf aanbieders van flexplekken

Er zijn verschillende aanbieders die flexplekken aanbieden. Hieronder vind je een aantal populaire aanbieders terug, zodat je alvast een beeld hebt van de markt.

Regus

Regus kwalificeert zich als één van de grootste aanbieders als het om flexplekken. Met meer dan 3.000 vestigingen wereldwijd, is Regus niet alleen actief in Nederland. Het fijne aan Regus is dat de mogelijkheden zeer ruim zijn. Voor elke prijsklasse is er wel wat te vinden.

Desktoday

Desktoday combineert netwerken met werken. Het is bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen door tafels te delen met mensen en vervolgens het gesprek aan te gaan. Best leuk voor wanneer je een keer uit je comfortzone wil stappen.

Flexas.nl

Flexas is een groot platform waarop verschillende flexplekken te zien zijn. Dit platform kan uitkomst bieden wanneer je nog niet helemaal weet waar je terecht moet en je graag de opties wil vergelijken.

Wehaveanyspace

Deze partij zal je kosteloos helpen om te komen aan een goede ruimte. Dit kan een handige stap zijn voor wanneer je er niet helemaal uitkomt. De specialisten zullen je voorzien van passend advies binnen je budget. Wel zo prettig.

WeWork

WeWork is wereldwijd één van de grotere en hippere partijen als het gaat om het aanbieden van werkplekken. Al sinds 2010 bedienen zij klanten die naar volle tevredenheid gebruikmaken van de diensten.

De kosten

Flexplekken zijn in de basis niet duur. Maar wie het bont wil maken kan uiteraard wel een gigantisch dure flexplek vinden. Je dient jezelf af te vragen wat je precies nodig hebt. Vaak heb je voor rond de €20 per dag al een ruime flexplek in de grote stad. Hierbij zitten basisfaciliteiten zoals stroom en wifi vaak inbegrepen. Wil je aanvullende faciliteiten, dan betaal je wat meer.

Wanneer je van jezelf weet dat je veelvuldig gebruik gaat maken van flexplekken, zou je eens kunnen kijken naar een maandabonnement. Voor rond de €200 kan je dan de hele maand flexwerken met basisfaciliteiten. Uiteraard kunnen de prijzen erg verschillen per aanbieder. Het is verstandig om de mogelijkheden goed te vergelijken. Aan het einde van de dag gaan de kosten voor een flexplek immers af van de opbrengsten die je aldaar genereert.

Tip! Maak gebruik van proefdagen die sommige aanbieders bieden. Zo kan je de sfeer van een flexplek écht ervaren.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…