Column John van de Pol | Gá je ook daadwerkelijk?

In onze praktijk komen we regelmatig tegen dat de ondernemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar wil nog niet stoppen. Of beter gezegd, hij kán nog helemaal niet stoppen. Hij vindt het hartstikke leuk, hij wil die ene deal nog binnenhalen. Die opvolging komt daarna wel. Wat je daarbij vergeet is dat de verkoop van je onderneming veel méér is dan die handtekening onderaan de notariële akte.

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Inhoudsopgave

Zeker indien er géén kinderen of mede-directieleden zijn die het bedrijf willen overnemen. Omdat ze niet willen of omdat je hen stiekem de onderneming niet toevertrouwt! Een parttime CFO kan je in zo’n geval adviseren over welke stappen gewenst zijn in jouw specifieke situatie.

Is de onderneming ‘verkoopklaar’?

Als je je bedrijf wil verkopen, moet je onderneming gebracht én ‘verkoopklaar’ moet worden gemaakt. Vooral dat laatste vergt veelal jaren. Althans, als je er zoveel mogelijk voor wilt hebben. Neem bijvoorbeeld al die zaken die lopen met de fiscus. Zijn die allemaal goed opgelost, of laten die hun sporen na bij verkoop? Indien dat het geval is, kan dit een prijsdrukkend effect hebben. Kopers kijken ook naar de producten die je bedrijf heeft, maar ook vooral naar de balans en de winstgevendheid ná de overname. Zijn de prognoses die je maakt, betrouwbaar? Noodzakelijk is dat je o.a. cash flow overzichten en goede resultaat prognoses nodig hebt om je bedrijf te kunnen verkopen. Lukt dat met de huidige IT-omgeving en de huidige rapportages?  

Naast fiscale zaken, rapportages ed. kan er ook iets met je producten aan de hand zijn. Zijn je producten nog steeds concurrerend? Zijn je marges goed? Zijn er veel klachten? Dan ben je veel geld kwijt om steeds naar die klant terug te moeten gaan. Toch laat je het op z’n beloop, die klant moet maar wat minder zeuren, denk je dan.   Ben je enig aandeelhouder, dan kun je wellicht denken dat je de problematiek verrekent in de verkoopprijs. Ook dan is een verkooptraject aan een externe partij soms een járenlang traject. Zelf denk je vaak eerder in weken of maanden. Het is toch een goed lopend bedrijf? Maar ben je met meerdere aandeelhouders, dan kan dat al gauw leiden tot geruzie over de aandelenprijs.

Verkopen aan die ene koper

En ook al heb je die ene koper en ben je exclusief aan het onderhandelen, dan kan het toch zijn dat die koper afhaakt en kun je helemaal van voren af aan beginnen. Irritatie volgt al snel! Je emoties dreigen dan de overhand te krijgen en je raakt geneigd om te snel te gaan verkopen.  

Klaar voor de verkoop?

Plaats je bedrijf anoniem op Brookz.nl en bereik duizenden potentiële kopers.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Lees ook…
De overname van een familiebedrijf – aan andere familieleden of aan een derde partij buiten de familie – is een delicaat proces en vraagt een goede…
Bedrijfsoverdracht vindt om uiteenlopend redenen plaats, bijvoorbeeld om te groeien, te diversifiëren, te herstructureren of om de eigenaar de kans te…
De verkoop van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is ingewikkelder dan van bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Hier zetten we…
Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste…
Een bedrijf kopen of verkopen is voor de meeste ondernemers een enorme mijlpaal. Naast alle zakelijke aspecten komen er vaak emoties bij kijken. In dit…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…