Categorieën

Column John van de Pol | Gá je ook daadwerkelijk?

In onze praktijk komen we regelmatig tegen dat de ondernemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar wil nog niet stoppen. Of beter gezegd, hij kán nog helemaal niet stoppen. Hij vindt het hartstikke leuk, hij wil die ene deal nog binnenhalen. Die opvolging komt daarna wel. Wat je daarbij vergeet is dat de verkoop van je onderneming veel méér is dan die handtekening onderaan de notariële akte.

Inhoudsopgave

Zeker indien er géén kinderen of mede-directieleden zijn die het bedrijf willen overnemen. Omdat ze niet willen of omdat je hen stiekem de onderneming niet toevertrouwt! Een parttime CFO kan je in zo’n geval adviseren over welke stappen gewenst zijn in jouw specifieke situatie.

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Is de onderneming ‘verkoopklaar’?

Als je je bedrijf wil verkopen, moet je onderneming gebracht én ‘verkoopklaar’ moet worden gemaakt. Vooral dat laatste vergt veelal jaren. Althans, als je er zoveel mogelijk voor wilt hebben. Neem bijvoorbeeld al die zaken die lopen met de fiscus. Zijn die allemaal goed opgelost, of laten die hun sporen na bij verkoop? Indien dat het geval is, kan dit een prijsdrukkend effect hebben. Kopers kijken ook naar de producten die je bedrijf heeft, maar ook vooral naar de balans en de winstgevendheid ná de overname. Zijn de prognoses die je maakt, betrouwbaar? Noodzakelijk is dat je o.a. cash flow overzichten en goede resultaat prognoses nodig hebt om je bedrijf te kunnen verkopen. Lukt dat met de huidige IT-omgeving en de huidige rapportages?  

Naast fiscale zaken, rapportages ed. kan er ook iets met je producten aan de hand zijn. Zijn je producten nog steeds concurrerend? Zijn je marges goed? Zijn er veel klachten? Dan ben je veel geld kwijt om steeds naar die klant terug te moeten gaan. Toch laat je het op z’n beloop, die klant moet maar wat minder zeuren, denk je dan.   Ben je enig aandeelhouder, dan kun je wellicht denken dat je de problematiek verrekent in de verkoopprijs. Ook dan is een verkooptraject aan een externe partij soms een járenlang traject. Zelf denk je vaak eerder in weken of maanden. Het is toch een goed lopend bedrijf? Maar ben je met meerdere aandeelhouders, dan kan dat al gauw leiden tot geruzie over de aandelenprijs.

Verkopen aan die ene koper

En ook al heb je die ene koper en ben je exclusief aan het onderhandelen, dan kan het toch zijn dat die koper afhaakt en kun je helemaal van voren af aan beginnen. Irritatie volgt al snel! Je emoties dreigen dan de overhand te krijgen en je raakt geneigd om te snel te gaan verkopen.  

Klaar voor de verkoop?

Plaats je bedrijf anoniem op Brookz.nl en bereik duizenden potentiële kopers.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Brookz

Brookz, partner van De Zaak

Brookz is met ruim 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs het grootste overnameplatform van Nederland. Brookz is 100% onafhankelijk en brengt sinds 2007 kopers, verkopers en adviseurs direct met elkaar in contact. In deze jaren zijn er via Brookz al meer dan 5.200 bedrijven verkocht, dat zijn er gemiddeld 6 per week. Brookz is cross-mediaal vertegenwoordigd: online met het overnameplatform Brookz.nl.

Bekijk alle artikelen van Brookz >

Lees ook…
Als je bedrijf door hoge schulden geldproblemen heeft, kan schuldsanering een onnodig faillissement voorkomen. De wet WHOA vereenvoudigt en versnelt…
Denk je erover om je bedrijf te verkopen? Een goede voorbereiding is in dat geval onmisbaar. Je wilt je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk maken voor…
Ben je van plan om je bedrijf te verkopen? Omdat je met pensioen wilt of een nieuwe uitdaging zoekt? Zowel bij de voorbereiding als bij de…