Wanneer u erover denkt om uw bedrijf te verkopen, of over te dragen aan een familielid of een medewerker, dan komt daar een hoop bij kijken. Waar moet u op letten, wie gaat u bijstaan en hoe bereidt u zich voor?

Ondernemer onvoorbereid op verkoop bedrijf

Uw bedrijf overdragen, dat doet u niet zomaar. Elk jaar moeten zo’n 20.000 bedrijven onverkocht de deuren sluiten, vaak door een slechte voorbereiding. Dat aantal steeg in 2011 sterk, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar L. van Teeffelen (Kenniscentrum Innovatie & Business, Faculteit Economie & Management, Hogeschool Utrecht). De pdf met de resultaten van het onderzoek staat hier »

Desondanks starten jaarlijks 10.000 eigenaren geheel onvoorbereid met de verkoop van hun onderneming.

Advies inwinnen

Uw accountant, in veel gevallen uw steun en toeverlaat, wil best helpen. Maar is dat de meest geschikte persoon om u te adviseren? U kunt wellicht beter naar een erkende overname-adviseur gaan. Die kent het klappen van de zweep en helpt u stap voor stap op weg naar een goed voorbereide overname. Daarnaast weet hij in het verdere proces ook de bedrijven of potentiële kopers op te sporen.

Advies kunt u ook krijgen bij de Kamer van Koophandel, maar die wijst eigenlijk alleen op waar u aan moet denken. De geboden adviezen zijn weinig concreet en bieden beperkte toegevoegde waarde.

De voorbereiding voor een overname: welke vragen?

Juist in deze tijd moet u zichzelf, voordat u uw bedrijf op een succesvolle wijze kunt gaan verkopen, een aantal vragen stellen:

– Wie zijn mijn mogelijke kopers? Kijk daarbij niet alleen in uw bekende omgeving. Vraag ook eens anderen, die niet in uw branche actief zijn, wie zij zien als mogelijke kopers van uw bedrijf.

– Waar rekent een koper mij straks op af? Mijn klantenbestand, de omzet, de wijze waarop ik mijn bedrijf heb georganiseerd? Of betekent de koop van mijn bedrijf dat ik als concurrent van de markt wordt gehaald? Dit soort zaken kunnen voor u en uw koper de goodwill bepalen.

– Hoe draag ik mijn bedrijf over? Wanneer een koper stelt dat uw aanwezigheid in het bedrijf te groot is, kan dat de overdrachtsprijs negatief beïnvloeden.

– Heb ik mijn eigen bedrijf wel goed op orde en zijn alle lijken uit de kast? Denk bijvoorbeeld aan het opruimen of vernietigen van oude voorraden, en debiteuren die gewoon kunnen worden afgeschreven.

In het voorbereidingsproces komen er nog legio andere vragen op uw pad. Denk aan juridische kwesties, zoals als het eventueel overdragen van intellectueel eigendom, wat er met uw bedrijfspand gebeurt, en bepaalde fiscale aspecten.

Klaar voor de verkoop?

Plaats je bedrijf anoniem op Brookz.nl en bereik duizenden potentiële kopers.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…