Fiets- en autowinkelketen Halfords vroeg deze week zijn faillissement aan. Toch gaat een groot deel van de vestigingen hoogstwaarschijnlijk gewoon door: de franchisewinkels blijven namelijk buiten het faillissement van de winkelketen.

Johan Nijdam is eigenaar van de Halfords-vestiging aan de Oosterdijk in het Friese Sneek. Hij werd maandagmiddag op de hoogte gebracht van het nieuws. “In de namiddag kregen we het bericht en ‘s avonds werden we op het hoofdkwartier verwacht. De curator was gematigd positief over een doorstart van de keten in afgeslankte vorm, waarbij de voorzichtige schatting werd uitgesproken dat de 60 best draaiende filialen, waaronder de meeste franchisenemers, gezamenlijk een doorstart kunnen maken.”

Doorstart
“Vaak draait een faillissement van zo’n keten uit op een doorstart, maar wat dat betekent voor een franchisehouder verschilt van zaak tot zaak”, zegt Jelle Blom van advocatenkantoor Legal Experience in Amsterdam. “Veel hangt af van het contract dat de franchisehouder bij de firma heeft bedongen. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de status van het bedrijfspand in het contract. Is er sprake van huur, onderhuur of koop? Dat is zeker van invloed op het proces. Dus ook al lijkt de keten een doorstart te kunnen maken, toch kun je vervelende gevolgen voor de franchisenemer nooit uitsluiten.”

Positief
Het faillissement van de keten baart Nijdam geen grote zorgen. “Ik ben aan alle kanten positief gestemd over een doorstart. Leveranciers vragen me wel eens wat er gaat gebeuren, die hopen dat we een doorstart kunnen maken. Gelukkig kan er dankzij de curatoren nog wel uitgeleverd worden vanuit het distributiecentrum. Dat is voor de overnamekandidaat van de keten het beste, dus ook voor ons. Wat ons betreft blijft alles bij het oude. Onze klanten blijven van harte welkom, onze service is en blijft top en wij blijven gewoon Halfords Sneek.”

Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…