Waar moet je als ondernemer op letten?

Ga je een of meerdere laptops kopen voor jouw onderneming, dan kun je kiezen uit een enorm aanbod. Als mkb’er maak je andere overwegingen dan een particulier. Waar moet je als ondernemer op letten als je een laptop aanschaft?
‘Een laptop combineert het beste van twee werelden: je kunt, net als met andere mobiele apparaten, altijd en overal werken, terwijl de prestaties niet onder doen voor die van een desktopcomputer’, zegt ?Sjoerd Lazeroms? van Dell EMC.

Verschillende soorten

Als je gaat zoeken naar laptops, kom je er snel achter dat een laptop ook wel eens een notebook, ultrabook of netbook wordt genoemd. Wil je de laptop gebruiken voor je dagelijkse werkzaamheden, dan is een netbook voor jou als ondernemer waarschijnlijk niet interessant. Om te werken op deze computer heb je altijd een internetverbinding nodig, er staan bijvoorbeeld geen tekstverwerkingsprogramma’s op geïnstalleerd.
Een notebook is een krachtige laptop die je kunt vergelijken met een desktop en die grafische zwaardere programma’s kan draaien, zoals boekhoudprogramma’s of fotobewerkingsprogramma’s. Dat geldt ook voor een ultrabook.
Tussen laptops onderling, of het nu netbooks, notebooks of ultrabooks zijn, bestaan grote verschillen. Denk aan prijs, uiterlijk en besturingssysteem. Wat zijn de zes belangrijkste overwegingen die je maakt als je een zakelijke laptop aanschaft?

1. Wat is het budget?

Een belangrijk verschil tussen de soorten laptops is de aanschafprijs. Een netbook heb je al voor 300 euro. Voor een ultrabook betaal je al snel 1000 euro, terwijl je voor de helft al een hele goede notebook hebt.

2. Welke programma’s gebruik je?

Op een netbook draait het besturingssysteem van Google. Op een notebook en ultrabook kun je kiezen uit de besturingssystemen van Microsoft (Windows) of Apple. In de grafische sector wordt vaak voor Apple gekozen. Veel zakelijke applicaties draaien vaak alleen op Windows.

3. Welke werkzaamheden doe je op de laptop?

Schakel je regelmatig tussen meerdere programma’s, dan heb je een snelle processor en veel intern geheugen (RAM) nodig. Werk je met grote documenten die je opslaat op jouw computer, kies dan voor een grote en snelle SSD-schijf. Bewerk je video’s of foto’s, ga dan voor een goede grafische kaart.

4. Werk je veel op locatie?

Een normale laptop van 12 tot 15 inch weegt maximaal zo’n 2 kilo en is daarom geschikt om regelmatig mee te nemen. Kies dan ook voor een lange batterijduur. Ga je wat minder vaak op stap, dan is het niet zo erg dat de laptop wat meer weegt en kun je beter profiteren van een groot scherm en numeriek toetsenbord.

5. Welke andere apparatuur gebruik je?

Veel printers en scanners zijn tegenwoordig aangesloten op het netwerk; daar heb je geen aansluitingen voor nodig. Maar wil je een externe monitor of beamer aansluiten op de laptop, check dan of er een HDMI-poort op zit. En heb je genoeg USB-poorten om een extern toetsenbord, muis en externe opslagschijf aan te sluiten?

6. Hoe technisch ben je?

Als ondernemer kun je jouw laptop geen dag missen. Goede support, 24 uur per dag, is daarom aan te raden als je zelf weinig kennis heb van techniek.
Ben je op zoek naar een zakelijke laptop? Overweeg dan de Dell Vostro. Deze laptops zijn gemaakt voor kleine bedrijven en te koop voor een lage prijs. Op de website van distributeur Copaco vind je de verschillende modellen.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Lees ook…
De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Sinds 1 juli 2022 heeft het Ministerie van Economische…
Jaarlijks koopt de overheid voor zo’n 6 miljard euro aan goederen en diensten in bij het mkb. Dit gebeurt meestal via een aanbestedingsprocedure….
Speciaal voor jou hebben we de belangrijkste vakantietips op een rijtje gezet, waardoor je als drukke ondernemer je werk kunt even loslaten en vol…