Categorieën

Wilt u ook afrekenen met de sleur, de hectiek, de Waan van de Dag? Meer rust, meer structuur, meer aandacht én meer plezier en passie? Daarvoor moet u uw werk (en leven) optimaal vorm geven. Deze 8 stappen helpen u daarbij.

We gaan het helemaal anders doen!

Vakantie is een periode om alles eens te laten bezinken. Vaak weet u het daarna zeker: we gaan het helemaal anders doen! U bent er zo klaar mee (en uw partner ook) dat het werk zoveel tijd en energie kost, dat u eigenlijk niet meer voldoende privéleven heeft.

Het MOET anders. U wilt afrekenen met de sleur, de hectiek en met de Waan van de Dag. Meer rust, meer structuur, meer aandacht én meer plezier en passie. En u weet dat het kan! Tijdens de vakantie heeft u het goed overdacht, u weet waar het misgaat en hoe u het anders kunt doen.

Maar voor we verder gaan eerst even dit: krijgt u een wat ongemakkelijk gevoel bij het idee om hier iets mee te gaan doen, omdat u het vorig jaar maar twee weken hebt volgehouden voordat het weer als vanouds was? Laat ik u gelijk even uit de droom helpen ;-).

U geeft uw werk (en uw leven) vorm!

En daar mogen – daar moeten – u en uw omgeving zoveel mogelijk baat bij hebben!

Weerstand herkennen

Alleen ‘bedenken en proberen’ is hiervoor niet genoeg. Proberen geeft u de mogelijkheid om na een paar pogingen te stoppen en dan te zeggen: “Ik heb het geprobeerd!”

Als u het niet echt met uzelf regelt, dan zult u merken dat u bij tegenslag of weerstand de moed opgeeft. Als u nieuwe dingen doet, roept dat altijd weerstand op. In uzelf en/of in uw omgeving. Er is altijd een deel in u dat niet wil veranderen en dit deel laat zich horen als u het helemaal anders wilt doen.

De kunst is om die weerstand te herkennen, er niet in mee te gaan en bij uw besluit te blijven om het anders te doen. Dan gaat u als een professional om met uw weerstanden. Een professional doet immers alles wat nodig is om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen heeft. Een wielrenner stopt ook niet in de Tour de France, tenzij het echt fysiek onmogelijk wordt om door te rijden.

Omdat het vaak lastig is om weerstand te herkennen bij uzelf, is het heel zinvol om ook committent te hebben van een goede sparringpartner. Een ander ziet het gemakkelijker als u weer in uw oude valkuilen stapt. Hij kan fungeren als reminder en als stok achter de deur.

8 stappen om uw werk optimaal vorm te geven

  1. Maak concreet wat u anders gaat doen. Wat doet u vanaf nu wel en/of wat doet u niet meer?
  2. Hoe is dat terug te zien in uw agenda en welk gedrag vraagt het van u?
  3. Wie in de organisatie kiest u als uw sparringpartner?
  4. Plan een afspraak (eventueel telefonisch) van maximaal een half uur in de week op een vast tijdstip.
  5. Bespreek hierin elke week welke 3 dingen u de komende week oppakt en of de 3 dingen van vorige week ook afgerond zijn.
  6. Als afspraken niet nagekomen zijn, bekijken welke weerstand hiervoor gezorgd heeft. Spoedklussen, te weinig (priori)tijd, ‘ff niet van gekomen’ en ‘zo belangrijk is het nu ook weer niet’ zijn belangrijke indicaties voor weerstand.
  7. Bespreek wat u gaat doen om u niet tegen te laten houden door deze weerstand.
  8. En doe het!

Kortom

Ga ervoor! Geef uw werk zo vorm dat het optimaal is voor u en voor uw omgeving! Doe alles wat daarvoor nodig is en laat u niet uit het veld slaan door uw eigen weerstand!

Van dezelfde auteur:

Zet de automatische piloot uit en excelleer: 5 tips »
Creëer uw eigen successpiraal met deze 5 tips »
In 5 stappen uw uitstelgedrag de baas »

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Lees ook…
Te vaak geef je als ondernemer geld uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld aan dure softwarepakketten, abonnementen of zakelijke…
In een procesbeschrijving leg je vast hoe belangrijke bedrijfsprocessen dienen te verlopen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Maar processen…
Consumenten willen duurzamer. De overheid stimuleert duurzaamheid. En steeds meer bedrijven zien de noodzaak ervan in. Maatschappelijk verantwoord…