Als u voor uw bedrijf een auto nodig heeft, zult u allereerst moeten besluiten of u deze wilt kopen of leasen. Leasen is wellicht wat duurder, maar heeft als voordeel dat u geen bedrijfskapitaal in uw auto hoeft te steken en u heeft er verder weinig omkijken naar. Maar ook het zelf kopen van een auto brengt voordelen met zich mee. In dit artikel zoomen we verder in op de specifieke voor- en nadelen.

Bij het kiezen van een auto moet u beslissen wat voor soort auto u wilt, welk merk en type het best binnen uw budget passen. Vervolgens is het opnieuw tijd voor een keuze: wilt u een auto kopen of leasen? De Zaak heeft alles voor je in kaart gebracht.

Kosten/baten-analyse

Volgens fiscaal jurist Heleen Elbert van Elbert Fiscaal is de keuze tussen een auto kopen of leasen een kosten/baten-analyse die per situatie verschilt. “Het voordeel van kopen is dat je erop kunt afschrijven via de zaak en gebruik kunt maken van stimuleringsmaatregelingen zoals de MIA-regeling voor milieuvriendelijke auto’s. Bovendien kun je als je een eenmanszaak hebt vermogensetikettering toepassen, waarbij je zelf kunt kiezen of je iets wel of niet op de zaak zet.”

Zowel voor de inkomsten- als de omzetbelasting dient u die keuze te maken. Als u de auto voor de inkomstenbelasting op de zaak zet, kunt u zaken als brandstof en parkeerkosten aftrekken van uw winst, maar daar staat tegenover dat u bijtelling moet betalen. En die wordt bij gebruikte auto’s berekend over de nieuwwaarde, dus dat kan flink in de papieren lopen. “Het is overigens wel zo dat de bijtelling beperkt blijft tot het bedrag dat u kwijt bent aan kosten en afschrijving, veel mensen weten dat niet”, aldus Elbert. Volgens haar is het wanneer u veel privékilometers rijdt handiger om de auto op naam van de zaak te zetten. Als u veel zakelijk rijdt, is het over het algemeen slimmer om de auto privé te houden zodat u uzelf een kilometervergoeding kunt geven.

Keuze afhankelijk van diverse factoren

Over het algemeen kunnen we stellen dat leasing meer gemak biedt, maar vaak ook wat duurder is. Met name als u voor langere tijd een bedrijfsauto nodig heeft, kan het voordeliger zijn om deze zelf aan te schaffen. De keuze tussen kopen of leasen is echter afhankelijk van tal van factoren:

  • Uw financiële situatie. Het aanschaffen van een auto vergt een flinke investering. Als u niet over veel geld beschikt of dat liever ergens anders voor wilt gebruiken, is leasen een goed alternatief.

  • Het bedrag dat u maandelijks uit wilt geven. Er worden vooral nieuwe auto’s geleased. Voor goedkopere, wat oudere auto’s is leasing vaak niet interessant. Deze kunt u beter zelf aanschaffen.

  • De mate van risico die u bereid bent te lopen. Zo is er het eerdergenoemde restwaarderisico. Schaft u zelf een auto aan of kiest u voor Financial lease, dan draagt u zelf het risico van een restwaarde die hoger of lager uitvalt dan beoogd. Dit heet het economisch risico. Wilt u geen restwaarderisico lopen, dan kunt u kiezen voor Operational lease.

  • Ook de kosten voor onderhoud kunnen mee- of tegenvallen: dit wordt het exploitatiekostenrisico genoemd. Bij Operational lease wordt dit onderhoud geregeld door de leasemaatschappij, zodat u niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Als u zelf een auto koopt, kunt u die overigens ook uitsluiten door een ROB-contract af te sluiten (‘Reparatie, Onderhoud en Banden’).

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst?

De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? En ben jij goed voorbereid? Test het nu en ontvang tips voor een optimale mobiliteit.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Een bedrijf overnemen heeft een aantal voordelen. Zo heb je meestal direct een klantenkring en naamsbekendheid. Ben je van plan een bestaand bedrijf te…
Speciaal voor jou hebben we de belangrijkste vakantietips op een rijtje gezet, waardoor je als drukke ondernemer je werk kunt even loslaten en vol…
Vrijwel alle ondernemers – zzp’ers en mkb’ers – worden momenteel geconfronteerd met stijgende kosten. Grondstoffen, energie, verpakkingen,…