Auto's hoeven voorlopig niet vaker APK gekeurd te worden. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu besloten na onderzoek van onder meer RDW, ANWB en Bovag.

Geen wijziging APK-frequentie

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu past de APK-frequentie voorlopig niet aan. Zij neemt daarmee het advies over van de RDW en branchepartijen als BOVAG, RAI, EVO en ANWB. Die onderzochten de effecten van de in 2008 doorgevoerde frequentie-verlaging van de APK voor benzine- en elektrische auto’s ouder dan 1 januari 2005*.

Uit het onderzoek kwam bij 4- en 6-jarige benzineauto’s een ‘relatief geringe’ stijging van het aantal gebreken naar voren. Dit betrof vooral onderdelen die bij de APK meestal mankementen laten zien, zoals verlichting, banden en remmen. Als redenen voor de stijging worden genoemd de verlaagde APK-frequentie, maar ook de verbeterde melddiscipline en minder grijpbare factoren als de economische crisis.

Het aantal gekeurde klassiekers was te gering om een effect van de verminderde APK-frequentie te kunnen vaststellen.

Europese richtlijn in aantocht

Schultz van Haegen wijst er wel op dat de Europese Commissie halverwege 2012 met een voorstel voor een APK-richtlijn komt. Daarin staat ‘naar verluidt’ een nieuwe Europese minimumfrequentie. De minister zegt zich te zullen inzetten ‘om te zorgen dat de verwachte nieuwe richtlijn geen onnodige extra lasten voor burgers en het bedrijfsleven met zich meebrengt’.

Bron: Moties en toezeggingen verkeersveiligheid, pagina 3 en 4 (PDF, 124 KB), 27 januari 2012

* Per 1 januari 2008 werd de frequentie van de APK verlaagd voor benzine- en elektrische auto’s ouder dan 31 december 2004 verlaagd van 3-1-1-1 (na 3 jaar eerste keuring en vervolgens jaarlijks) naar 4-2-2-1.

Voor auto’s van 30 jaar en ouder (zogenaamde klassiekers) werd de APK-frequentie gewijzigd van 3-1-1-1 naar 2-2-2-2.

Voor auto’s op diesel en lpg bleef de frequentie ongewijzigd.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Veel mensen halen hun schouders op als zij weer eens een boete wegens verkeerd parkeren aantreffen. Zij berusten in hun lot, maar dat is niet altijd…
De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Sinds 1 juli 2022 heeft het Ministerie van Economische…
– PARTNERCONTENT – Nieuwe betaaloplossing Click to Pay met Visa vereenvoudigt de betaalprocessen en de check-out in webshops aanzienlijk. Het…