Autokeuringen vóór de aankoop of na de afloop van de garantietermijn zijn vrij populair. Ze zijn niet verplicht, zoals de APK-keuring, maar het is best prettig om wat zekerheid te hebben voor u een auto gaat kopen. Bovendien komen er zaken naar voren die bij een APK-keuring onderbelicht blijven. Waarom zou u voor zo'n keuring kiezen en hoe gaat het in zijn werk?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Feit is dat we met z’n allen steeds vaker occasions kopen. Vanzelfsprekend van merkdealers, maar ook van handelaren en van particulieren. De kosten zijn nou eenmaal lager dan van een nieuwe auto. Als koper wilt u dan dat zo’n auto aan de verwachtingen voldoet en dat u niet gelijk met torenhoge rekeningen wordt geconfronteerd omdat de betreffende auto veel slechter blijkt dan gedacht. Natuurlijk, u kunt een kennis of familielid met kennis van zaken meenemen voor een second opinion, maar kan zo iemand de auto écht uitgebreid inspecteren en onder de loep nemen?

Verkoper testen

Verstandiger is het in zo’n geval om de aan te schaffen auto ter keuring aan te bieden bij een onafhankelijke specialist. Deze inspecteert de auto van bumper tot bumper en reikt u een officieel keuringsrapport uit. Een goede manier om te peilen wat voor vlees u in de kuip heeft als het gaat om de verkopende partij. Heeft de verkoper namelijk totaal geen zin om mee te werken aan een keuring, dan kunt u er vanuit gaan dat u te maken heeft met een occasion die verborgen gebreken vertoont. Iedere betrouwbare verkoper zal namelijk geen enkel probleem hebben met een objectieve keuring.

APK versus autokeuring

Denk overigens niet dat een aankoopkeuring te vergelijken is met een APK. Wanneer een auto beschikt over een recente APK-goedkeuring, dan zegt dat nog steeds niets over de werkelijke (onderhouds)staat van de auto in kwestie.

Er zijn talloze onafhankelijk specialisten die uw auto kunnen en willen keuren. Sommigen komen zelfs naar u of naar de auto van de verkopende partij toe. Hier hangt dan vanzelfsprekend wel een prijskaartje aan.

Een partij die onafhankelijk kan keuren, is de Mijn Autocoach. Bij zo’n aankoopkeuring wordt de gehele auto nagelopen door één van de keurmeesters van de Mijn Autocoach. Dat betekent dat u zeker bent van een deskundig en betrouwbaar kwaliteitsoordeel.

Aflopende garantie

Bij zo’n keuring wordt onder meer gekeken naar de technische staat van onderhoud van de auto, de kilometerstand en het schadeverleden. Ook wordt de motor grondig geïnspecteerd, wordt er nagegaan of het geen importauto betreft, en worden de kentekenbewijzen gecontroleerd, zodat niet achteraf blijkt dat u met een gestolen auto rijdt. De verdere inspectie richt zich op onder meer het brandstofsysteem, de elektronica, de koppeling, de koeling, de stuurinrichting, de ophanging, de remmen, de transmissie en de wielen. De resultaten van de keuring worden helder op papier gezet én persoonlijk met u besproken. In het rapport leest u tot slot wat de algehele staat van onderhoud van de auto is en of er ernstige mankementen zijn.

Het kan ook zijn dat u een keuring wil laten uitvoeren omdat de garantie afloopt en u van mening bent dat uw auto gebreken vertoont die nog kosteloos onder garantie verholpen zouden moeten worden. Maar goed, de verkoper stelt u gerust en zegt dat er echt niets aan uw auto mankeert. Wat doet u dan? U bent immers de leek en hij de vakman, maar toch is er een twijfel. In zo’n geval kunt u ook een keuring laten uitvoeren door een onafhankelijk specialist. Hij beoordeelt uw auto op mankementen die onder garantie hersteld zouden moeten worden. De ervaring heeft uitgewezen dat in de meeste gevallen de verkopende partij de reparaties alsnog zal uitvoeren onder garantie.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…