Welke realiteit schept u?
In tijden van aanhoudende crisis kunt u gemakkelijk in een teneur komen van ‘doen-wat-er-moet-gebeuren-en-verder-niet-zeuren’. U mag immers blij zijn dat u werk hebt. En als u er zelf al wat positiever tegenaan kijkt, wordt dit op verjaardagspartijtjes wel bijgesteld met alle sombere verhalen van andere mensen.
Dat kan ervoor zorgen dat u verkrampt in uw werk. U voelt u minder vrij, laat op meer over u heenkomen en hebt de neiging om minder uw eigen geluid te laten horen. Want, oh oh, stel u toch voor dat u uw baan of die opdracht verliest! U hebt nog wel een hypotheek te betalen. Dus houdt u zich in en wacht u tot de crisis over is.
Deze houding gaat al snel ten koste van uw bevlogenheid in het werk. Het initiatief laat u meer en meer over aan anderen. U doet wat u gevraagd wordt, u werkt hard, maar er zijn steeds minder dingen waar u nu eens lekker uw tanden in kunt zetten. U vervlakt. Dat vertaalt zich, naast in minder voldoening voor uzelf, onvermijdelijk ook in minder positieve resultaten. Naarmate de economische crisis langer duurt en de tijd in gelatenheid verstrijkt, zakt u steeds verder weg in deze negatieve spiraal.
Deze manier van denken en doen helpt u uiteindelijk aan een persoonlijke crisis. Die hebt u zelf ingezet door uw manier van denken (want gebaseerd op angst en onzekerheid) en die voedt u vervolgens door alle verhalen om u heen. Een menselijke reactie. Alleen heeft die bijzonder weinig met de algemene realiteit te maken. Het is slechts een realiteit die u zelf hebt geschapen.
Anders denken en anders doen
Het goede nieuws is dat u hier ook zelf weer uit kunt komen. ‘Gewoon’ door anders te denken en anders te doen. Uit onderzoek naar bevlogenheid* blijkt namelijk dat veranderingen die we zelf initiëren meer positief effect hebben op onze mentale gezondheid dan veranderingen uit de omgeving. Anders gezegd: u hebt zelf meer invloed op het gevoel bevlogen te zijn, dan uw omgeving ooit op u kan hebben.
En bevlogenheid levert heel wat op! Bevlogen mensen hebben een betere gezondheid, herstellen sneller van de inspanning die het werk vraagt, presteren beter, hebben meer tevreden klanten en besmetten bovendien hun collega’s met hun enthousiasme.
Bouw aan uw bevlogenheid met de onderstaande tips
U bereikt snel en effectief meer bevlogenheid als u bouwt aan persoonlijke bronnen, zoals zelfvertrouwen, optimisme en hoop. Dat lijkt misschien niet zo gemakkelijk, maar dat valt reuze mee.
Er zijn namelijk twee elementen van doorslaggevend belang bij zo’n bouwproces: het ervaren van positieve emoties en het stellen en behalen van persoonlijke doelen op het werk.
Stellen en behalen van persoonlijke doelen
- Bepaal waarover u niet zo tevreden bent in uw werk. Geen enorm grote dingen, maar van die dagelijkse dingen waarvan u merkt dat ze u energie kosten. Bijvoorbeeld dat u vindt dat u te weinig feedback krijgt van uw omgeving.
- Stel uzelf een doel om dit te verbeteren. Het doel kan dan zijn dat u van 3 mensen feedback wilt hebben op uw functioneren. Plan afspraken met deze mensen en ga hierover in gesprek.
- Zorg dat u het doel haalt. Maak het daarom niet te groot en zorg dat ú het kunt realiseren (het doel: ik wil dat hij mij aardig vindt, past daar bijvoorbeeld niet in… 😉
Ervaren van positieve emoties
- Schrijf 3 weken lang aan het einde van elke dag 3 positieve ervaringen op die u die dag hebt ervaren. Vaak zijn we gewend alleen te kijken naar alles wat beter kan, maar u zult al snel het aangename effect ervaren van het letten op positieve aspecten van uw werk.
Kortom: laat uw gemoed niet inpakken door een crisis. Het gevoel bevlogen te zijn, is een keuze die u zelf kunt (waar)maken.
* Voor dit artikel heb ik mij laten inspireren door een artikel van Else Ouweneel die in 2012 promoveerde aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp ‘bevlogenheid’.
Van dezelfde auteur:
– Zet de automatische piloot uit en excelleer: 5 tips »
– Creëer uw eigen successpiraal met deze 5 tips »
– 5 tips om perfectionisme de baas te blijven »
Over de auteur: “Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.” Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt. Volg Callista via haar blog of via Twitter |