Een bedrijfsauto is een voertuig dat is ontworpen voor het vervoer van goederen en op naam staat van een bedrijf. Het gaat hierbij dus niet om een personenauto.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Definitie bedrijfsauto

De wettelijke definitie van een bedrijfsauto is: “Een voertuig van de voertuigcategorie N, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig of een motorrijtuig met beperkte snelheid; in ieder geval wordt als bedrijfsauto aangemerkt een voertuig dat blijkens het afgegeven kentekenbewijs een bedrijfsauto is.”

Onder de bovengenoemde Voertuigcategorie N vallen “voor het vervoer van goederen ontworpen en gebouwde motorvoertuigen met ten minste vier wielen”.

Voorbeelden van bedrijfsauto’s

Vrachtwagen, bestelwagen, opleggertrekkend voertuig, aanhangwagen trekkend voertuig, gepantserd voertuig, mobiele kraan.

Grijs kenteken

Bedrijfsauto’s met een maximum toelaatbare massa van minder dan 3500 kilo kunnen in bepaalde gevallen op grijs kenteken worden gezet. Dat heeft een aantal voordelen, zoals een lagere motorrijtuigenbelasting en een BPM-vrijstelling.

Digitale tachograaf

Bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa boven de 3500 kilo moeten sinds 1 mei 2006 zijn uitgerust met een digitale tachograaf. Op een persoonlijke ‘smartcard’ worden onder meer de gereden snelheid, de afstand en de rij- en rusttijden geregistreerd.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Bedrijfsauto laten schorsen

Als u een bedrijfsauto een tijdlang niet gebruikt, kunt u hem laten schorsen. In dat geval schorst de RDW ‘de geldigheid van het kenteken’. Voordeel hiervan is dat de voertuiggebonden verplichtingen vervallen, zoals motorrijtuigenbelasting, APK en verzekering.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…