Categorieën

Een bedrijfsauto is een voertuig dat is ontworpen voor het vervoer van goederen en op naam staat van een bedrijf. Het gaat hierbij dus niet om een personenauto.

Definitie bedrijfsauto

De wettelijke definitie van een bedrijfsauto is: “Een voertuig van de voertuigcategorie N, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig of een motorrijtuig met beperkte snelheid; in ieder geval wordt als bedrijfsauto aangemerkt een voertuig dat blijkens het afgegeven kentekenbewijs een bedrijfsauto is.”

Onder de bovengenoemde Voertuigcategorie N vallen “voor het vervoer van goederen ontworpen en gebouwde motorvoertuigen met ten minste vier wielen”.

Wat is een bedrijfsauto?

Voorbeelden van bedrijfsauto’s

Vrachtwagen, bestelwagen, opleggertrekkend voertuig, aanhangwagen trekkend voertuig, gepantserd voertuig, mobiele kraan.

Grijs kenteken
Bedrijfsauto’s met een maximum toelaatbare massa van minder dan 3500 kilo kunnen in bepaalde gevallen op grijs kenteken worden gezet. Dat heeft een aantal voordelen, zoals een lagere motorrijtuigenbelasting en een BPM-vrijstelling.

Digitale tachograaf
Bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa boven de 3500 kilo moeten sinds 1 mei 2006 zijn uitgerust met een digitale tachograaf. Op een persoonlijke ‘smartcard’ worden onder meer de gereden snelheid, de afstand en de rij- en rusttijden geregistreerd.

Bedrijfsauto laten schorsen
Als u een bedrijfsauto een tijdlang niet gebruikt, kunt u hem laten schorsen. In dat geval schorst de RDW ‘de geldigheid van het kenteken’. Voordeel hiervan is dat de voertuiggebonden verplichtingen vervallen, zoals motorrijtuigenbelasting, APK en verzekering.

Lees ook…
De gevolgen van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne hebben voor hoge energieprijzen en stijgende productiekosten gezorgd. Ook is de inflatie nog steeds…
Genoeg van al die files? Vermijden is steeds moeilijker, maar met wat handig plannen kunt je een hoop ellende voorkomen. Lees hier wat de beste tijden…
Acquisitie staat bij veel ondernemers op de to-do lijst. Leunen op bestaande klanten – hoe trouw ze ook zijn – is immers niet toekomstbestendig….