Veel ondernemers zullen het al gemerkt hebben, maar er komen steeds strengere regels op het energieverbruik van bedrijven. Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht al een groot aantal bedrijven een aantal jaren om maatregelen te treffen op het gebied van energiebesparing en efficiëntie.

Naast de al bestaande energiebesparing plicht komt er in 2019 een informatieplicht bij voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000m³ aardgas per jaar verbruiken. De maatregelen die horen bij de energiebesparing plicht zijn vastgelegd in de Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing en verschillen hierin per bedrijfstak. Wanneer je aan meer dan de toegestane hoeveelheid elektriciteit en aardgas voldoet, moet je aan alle maatregelen binnen je bedrijfstak voldoen.

De informatieplicht

Door de komst van de informatieplicht is de energiebesparing niet meer vrijblijvend. Bovendien wil het bedrijfsleven en de overheid hiermee energiebesparing versnellen. 1 juli 2019 uiterlijk moet je volgens de informatieplicht aan het bevoegd gezag hebben gerapporteerd welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Als bedrijf moet je hiervoor je energiehuishouding in kaart brengen en via het eLoket van RVO.nl melden welke energiebesparende maatregelen je tot nu toe hebt genomen. Wanneer je dit niet doet, zitten hier hoogstwaarschijnlijk sancties aan vast.

Waar moet je aan denken als ondernemer?

Steeds vaker zien ondernemers in dat energiebesparende maatregelen ook financiële voordelen bieden. Maar vaak zijn ze nog niet op de hoogte van de informatieplicht en weten hierdoor ook niet of ze eraan moeten voldoen. Kleine windmolens en/of zonnepanelen die zelf hernieuwbare energie opwekken worden niet erkend als energiebesparende maatregelen. Zij zorgen er namelijk niet voor dat er energie bespaard wordt. Een ander belangrijk punt zijn de glastuinders. De glastuinders zijn namelijk vrijgesteld van de energiebesparing plicht.

Energie vergelijken

Wil jij als ondernemer minder energie verbruiken, maar weet je zelf niet goed waar je moet beginnen? Vergelijk je energie dan op de website van Easyswitch. Zij kunnen jou helpen slimmer om te gaan met energieverbruik en in de omschakeling naar schonere energie en een duurzamer leven. Bij Easyswitch ben je gegarandeerd van de laagste prijs. Mocht je ergens anders hetzelfde product voor een lagere prijs zien, wordt het verschil terug betaald. De energiespecialisten werken dagelijks om van alle leveranciers de beste aanbiedingen te krijgen. Op welk moment je ook energie vergelijkt bij Easyswitch, je bent altijd verzekerd van de beste deal. Er telt maar een ding en dat is dat jij het aller goedkoopste energiecontract krijgt dat aansluit bij jouw wensen.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
De kogel is eindelijk door de kerk: ook energie-intensieve bedrijven krijgen broodnodige financiële ondersteuning om de stijgende energieprijzen het…
Consumenten willen duurzamer. De overheid stimuleert duurzaamheid. En steeds meer bedrijven zien de noodzaak ervan in. Maatschappelijk verantwoord…
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…