Categorieën

“Wat een heerlijke dag om een marathon te lopen. Niet dat ik ooit hardgelopen heb, maar het ziet er gewoon uit als een perfecte dag hiervoor”, heeft nog nooit iemand gezegd. Dus waarom zou je in hemelsnaam acuut overgaan op het eten van vogelzaadjes, enkel nog in de regen douchen en je huis herfinancieren om een elektrische auto aan te schaffen. Laat staan direct alle duurzame consumptie- en productiepatronen doorvoeren binnen je bedrijf?

De Global Goals

Global goals bereiken lijkt voor velen haast onmogelijk. We denken alleen maar aan groener worden, alle doelen direct doorvoeren in alle lagen van onze bedrijven en liever gisteren dan vandaag. We kijken naar onze organisaties, waar we nu staan in het doorvoeren van duurzame plannen. En besluiten dat we het toch nooit gaan halen, dus dat we er beter niet eens aan kunnen beginnen. Natuurlijk gaan we het niet halen met zo’n instelling. Net zomin als je een hele marathon uit gaat lopen zonder eerst fatsoenlijk te trainen. Wil je al meteen beginnen met trainen? Download dan het Dromenvanger Canvas, waarmee je de Global Goals in je bedrijfsvoering implementeert.

Tips

Water

Global Goal nummer 12, duurzame consumptie en productie, doorvoeren binnen je organisatie is als trainen. Je hoeft het morgen niet allemaal op orde te hebben. Deel het op in kleine stappen en zet er iedere dag eentje. Neem nou ons waterverbruik. Van het water dat we op aarde hebben, is maar 3% drinkwater en daarvan zit nog eens 2,5% vastgevroren in de ijskappen. We moeten het met 7 miljard mensen doen met 0,5% van het bereikbare water. Nou weet ik toevallig dat een bepaalde president zou zeggen dat het makkelijker is om die ijskappen gewoon te smelten, want wat is er nou mis met meer water ‘creëren’ en aangename hitte als een bonus? Aangezien ik in een land woon dat direct opgeslokt zou worden door al dat water, ga ik liever voor het aanpassen van mijn ecologische voetafdruk. Om te beginnen kan ik alle kranen nalopen en de lekkende exemplaren laten repareren. Dit lijkt iets kleins, maar het kan al snel 1100 liter water per jaar schelen! Een andere en relatief goedkope bijdrage zou zijn om de vlotter in alle toiletten anders af te stellen en een spoelonderbreker te plaatsen waardoor er al snel tot 70% besparing optreedt.

Voedsel

Naast bewuster met water omgaan, kunnen bedrijven ook bewuster met voedsel omgaan. We gooien jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel weg, terwijl anderen honger lijden. Wij gooien tonnen aan eten weg, omdat het er niet mooi uitziet terwijl het in een salade exact hetzelfde smaakt. Het is een beetje als een blessure oplopen tijdens je training, omdat je bent gaan rennen op die minder stevige blauwe schoenen. Die stonden nou eenmaal beter bij je outfit dan die degelijke groene. ‘Ugly’ fruit en groente is helemaal je-van- het op dit moment, dus waarom zou je niet hip doen en voedsel besparen tegelijkertijd?

Energie

En laten we het verbruik van energie niet vergeten. Dit is overigens vaak het eerste waar velen aan denken als we het hebben over duurzaamheid. Het is moeilijk om ineens alles te ‘vergroenen’ en vaak wordt gedacht dat het ook duur is, maar dat is niet zo. Zo is het installeren van 1 of 2 zonnepanelen geen gigantische investering, maar zou wel al een enorm verschil kunnen maken. En je hoeft heus niet je hele wagenpark in te ruilen voor elektrische auto’s.  Vervang ze gewoon een voor een en laat in de tussentijd de benzine auto gewoon wat vaker staan en pak de fiets voor kleine boodschappen. Ik begrijp dat dit voor mij als Hollander makkelijk praten is, omdat wij praktisch fietsend geboren worden, maar probeer het gewoon en wellicht verbaas je jezelf. Hollandse duurzaamheid heet dat, dat is een stuk positiever dan Hollandse zuinigheid.

Doe het stap voor stap

Zo zie je maar dat alle beetjes helpen wanneer het aankomt op het doorvoeren van Global Goals in je onderneming. Je hoeft niet van de een op andere dag alles om te gooien en al je spaargeld te investeren. Probeer gewoon stap voor stap te bouwen aan een betere toekomst en dan loop je die ‘duurzaamheidsmarathon’ in no time. En zijn marathons niet jouw ding, dan zoek je toch gewoon een aantal partners om de lasten te delen en maak je er een estafette van.

Meer lezen over de Global Goals?

Wil je nog meer lezen van andere Global Goals experts? Lees dan bijvoorbeeld ook eens de blog van Rik Reuvekamp over Global Goal 16 of de blog ‘Wat kun je als ondernemer nu doen aan de Global Goals?’ van Raoul Wijnberg.

Floris van der Sman
RR F&A Rabobank International

Lees ook…
In een procesbeschrijving leg je vast hoe belangrijke bedrijfsprocessen dienen te verlopen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Maar processen…
Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer…
Succesvol ondernemen begint pas écht als de eerste orders of opdrachten binnenstromen. Daar zijn natuurlijk klanten of opdrachtgevers voor nodig. Maar…