Voor een besloten of naamloze vennootschap, coöperatie of vereniging gelden regels voor toezicht. Naast een bestuur kun een bedrijf of organisatie een raad van commissarissen (rvc) hebben. Maar wat doet een rvc precies? Wie zitten erin en wie staat aan het hoofd? In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de raad van commissarissen.

Inhoudsopgave

Wat is een raad van commissarissen?

De raad van commissarissen (rvc) houdt toezicht op het reilen en zeilen bij naamloze vennootschappen (nv) en besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (bv).

De raad van commissarissen wordt ook wel een raad van toezicht (rvt) genoemd. In de regel in de nonprofit-sector – verenigingen, stichtingen en coöperaties – de term raad van toezicht gehanteerd. En bedrijven (bv/nv) heet het raad van sommissarissen.

Wat is de functie van een raad van commissarissen?

Een rvc is bij wet verplicht om toezicht te houden op: ‘het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming.’ Anders gezeg: de rvc houdt toezicht op het bestuur van een organisatie. Ook geeft de raad van commissarissen bestuurders ondersteuning in de vorm van advies.

Wie staat er aan het hoofd van een raad van commissarissen?

De president-commissaris staat aan het hoofd van de raad van commissarissen.

Wie benoemt de raad van commissarissen?

De algemene vergadering van aandeelhouders benoemt de leden van de raad van commissarissen. Een commissaris wordt meestal van buiten de organisatie gekozen op basis van kennis in een markt of branche of op basis van hun positie binnen de maatschappij.

Mensen kunnen worden aanbevolen voor toetreding tot de rvc. Dit gebeurt door ondernemingsraad of de algemene vergadering.

Hoeveel zitten leden in de raad van commissarissen?

Het Burgerlijk Wetboek is hier helder over: de raad van commissarissen bestaat uit ten minste drie leden. Is het aantal commissarissen minder dan drie? Dan neemt de raad maatregelen om zijn ledental aan te vullen.

Is een raad van commissarissen verplicht?

Een rvc is alleen verplicht voor een beursgenoteerde onderneming of als een organisatie een structuurvennootschap is.

Wat verdient een commissaris?

Leden van raad van commissarissen mogen een vergoeding vanuit de organisatie krijgen voor hun werk en inzet. Deze vergoeding wordt ook wel vacatiegeld genoemd.

Vaak is het vacatiegeld gekoppeld aan het bijwonen van vergaderingen, maar het omvat ook de voorbereidingen en andere tussentijdse werkzaamheden. Deels zal het vacatiegeld een vergoeding voor kosten zijn en deels een beloning voor de bestede tijd. De hoogte kan per organisatie variëren.

Wat is het verschil tussen raad van bestuur en raad van commissarissen?

De rvc is het toezichthoudende orgaan van een organisatie. De raad van bestuur heeft de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de organisatie.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Lees ook…
Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer…
Je wilt je naamsbekendheid vergroten, maar hebt het budget niet? Met een beetje creativiteit verzin je heel wat manieren die weinig kosten en toch heel…
Een jaarplan kan een perfect hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar te formuleren en concreet en haalbaar te maken. In dit…