Een Raad van Commissarissen, wat is dat nou precies?
Als commissarissen in het nieuws zijn, dan is dat vaak negatief. Ze houden iets tegen, ontslaan of schorsen een bestuurder, of ze zijn aansprakelijk wegens falend toezicht. Wat is nou precies een Raad van Commissarissen?
De meeste MKB-bedrijven hebben geen Raad van Commissarissen (RvC). Een RvC is alleen verplicht bij grote (‘Structuur’)vennootschappen en beursvennootschappen. Toch hebben heel veel bedrijven onverplicht een RvC. Bij bedrijven met meer dan 200 werknemers heeft 60% een RvC, tenzij het familiebedrijven betreft, daarvan heeft slechts 22% een RvC.
 
Je kunt dus ook als het niet verplicht is een RvC hebben (‘instellen’). Je moet dan zorgen dat dit in de statuten is geregeld. Het kan in handig zijn om een RvC te hebben voor het geval dat. Vooral de uitoefening van hun adviestaak is zeer waardevol. Het is fijn om een aantal wijzen dichtbij te hebben die jou met raad en daad terzijde kunnen staan. De RvC is echter bij wet verplicht om ook toezicht te houden op:
“het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming”.
De RvC adviseert het bestuur van een vennootschap (ongevraagd) en houdt toezicht op dat bestuur namens de aandeelhouders en andere stakeholders, zoals de financiers, personeel, leveranciers en afnemers. In de praktijk zie je vaak dat investeerders als voorwaarde stellen dat er een RvC wordt ingesteld en zij een positie als commissaris krijgen. Zo zitten zij iets dichter op de informatie en kunnen zij beter een oogje in het zeil houden. Wat veel ondernemers niet weten is dat de RvC het bestuur te allen tijde kan schorsen (en in het geval van een grote vennootschap: kan ontslaan). Het is dus belangrijk dat je je RvC goed samenstelt, mocht je er al een instellen.
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Lees ook…
De hele dag achter het bureau verdwijnen en aan het einde van de dag de stappenteller tevoorschijn toveren en zien dat je wel heel minimaal hebt…
– PARTNERCONTENT – Nieuwe betaaloplossing Click to Pay met Visa vereenvoudigt de betaalprocessen en de check-out in webshops aanzienlijk. Het…
Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer…