Categorieën

De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Sinds 1 juli 2022 heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de energiebelasting voor huishoudens en mkb-bedrijven tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Heel fijn, maar deze btw-verlaging duurt waarschijnlijk tot eind van het jaar. Geen langetermijnoplossing dus. Wat kun je op korte én lange termijn doen om energie te besparen? De volgende 7 gouden tips helpen jouw onderneming op weg.

Inhoudsopgave

Tip 1: Zoek naar mogelijke energiebesparende maatregelen

Een goed begin is het halve werk, dus zorg dat de basis klopt.

• Laat geen tl-verlichting aan staan op plekken waar niemand komt en kies voor led-verlichting
• Laat de verwarming niet loeien terwijl de ramen openstaan
• Zet computers en koffiemachines niet op stand-by, maar schakel ze uit
• Laat stekkers niet onnodig in het stopcontact zitten
• Print zo min mogelijk en communiceer zoveel mogelijk digitaal of in het echt

Zulke energiebesparende maatregelen klinken allemaal zo simpel en dat zijn ze vaak ook. Maar je moet het wel doen, samen met je werknemers. Door deze basisstappen bouw je aan een solide basis voor duurzaam ondernemen. 

Tip 2: Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten in je onderneming verbruiken energie zonder dat je ze gebruikt. Bijvoorbeeld omdat ze op stand-by staan of omdat de stekker in het stopcontact zit. Zo vragen ze ongemerkt de hele dag door elektriciteit. Dit heet sluipverbruik of sluipstroom. Het gaat om allerlei soorten elektronica: van koffiezetapparaten, computers en tot modems en printers.

Om tempo te maken met het halen van de klimaatdoelstellingen, gelden voor bedrijfspanden sinds 2019 regels. Elk jaar moeten organisaties aangeven welke besparende maatregelen zij hebben genomen.

Voorkomen van sluipverbruik levert daarbij snelle energiewinst op en het is ook nog eens financieel aantrekkelijk. Voor bedrijven kan het interessant zijn om een energiecoach in te schakelen die alle verbeterpunten in kaart brengt.

Tip 3: Stimuleer thuiswerken 

Het is normaler dan ooit en niet meer weg te denken uit het werkleven van nu: thuiswerken. Bespaar op reistijd, reiskosten, brandstof en CO2-uitstoot. Minder reizen is goed voor de portemonnee en het milieu.

Daarbij is je werknemer vast ook niet vies van een dagje thuiswerken, waardoor hij of zij net iets later de wekker kan zetten en tussendoor een keer een wasje in de wasmachine kan gooien. Win-win-win! 

Tip 4: Je bedrijfspand isoleren

Veel van de opgewekte warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde daken, ramen en deuren. Heb je een idee wat het energielabel van je bedrijfspand is? Isolatie kan je hele bedrijf in één klap een stuk duurzamer maken. Dat kan op verschillende manieren: naast de bekende isolatiemogelijkheden, kun je ook denken aan isolatie van warmwaterleidingen en ventilatiekanalen.

Denk hierbij niet te veel aan de eenmalige investering, maar aan de terugverdientijd omdat je daarna lagere kosten hebt en je investeert in duurzaam ondernemen!

Huur je een bedrijfspand? Ga dan in gesprek met je verhuurder, Zowel huurder als verhuurder/eigenaar hebben voordeel bij energiebesparende maatregelen. De winst van de huurder zit in lagere energierekening en meer comfort. De winst van de eigenaar zit in een hogere markt- en verhuurwaarde van het pand. Een win-winsituatie dus.

Tip 4: Investeer in zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn op meerdere manieren een slimme verduurzaming. Zakelijk energie opwekken is natuurlijk de beste manier om te voorzien in de energiebehoefte. Niet voor niets gingen tienduizenden ondernemers je voor met deze vorm van duurzame energie.

Door te kiezen voor zonnepanelen en duurzame energie laat je ook mee zien dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) belangrijk vindt. Dat maakt je aantrekkelijker voor klanten als overheden en andere aanbesteders, die kiezen namelijk eerder voor duurzame ondernemers. En zulke klanten hechten waarde aan lange, duurzame relaties.

Tip 5: Maak werknemers bewust van hun energieverbruik

Leuk dat jij als ondernemer energie wilt besparen, maar hoe krijg je je personeel mee? Dit doe je vooral door er als team mee aan de slag te gaan. Leg uit waarom jij het belangrijk vindt en vraag ze mee te denken naar praktische manieren om energiebesparing samen voor elkaar te krijgen.

Een spelelement of beloning kan daarbij echt helpen, dus wees creatief. Hou bijvoorbeeld op een bord bij hoe jullie naar kantoor komen of hoe vaak iedereen thuis werkt. Beloon de milieuvriendelijkste collega met een bedrijfsbokaal of een onvergetelijk cadeau.

Tip 6: Kies samen voor de fiets, het ov of de elektrische auto 

Elke dag thuiswerken is niet heel bevordelijk voor de teamspirit. Dus als jij en je werknemers dan toch naar kantoor komen, kies dan voor de fiets, het ov of de elektrische auto en stimuleer dit.

Dat doe je bijvoorbeeld door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op stellen, waarbij je zakelijk ov opneemt. Zo stoot je bedrijf niet alleen minder CO2 uit, maar bespaar je ook nog eens flink op brandstofkosten. 

Tip 7: Breng je footprint in kaart 

Om bij te houden hoe verantwoord en duurzaam je bezig bent, is het interessant om de footprint van je bedrijf in kaart te laten brengen. Deze co2-voetafdruk geeft je inzicht in het effect van jouw bedrijf op het milieu. Dat gaat verder dan alleen energieverbruik, want het gaat ook over de uitstoot via afvalstromen of transportmiddelen.

Dat inzicht helpt je na te denken over ideeën hoe je als team uitstoot kunt reduceren. En als je dit met regelmaat doet, kun je je vooruitgang meten. De calculator van Klimaatplein geeft een goede indruk hoe een bedrijf ervoor staat op het gebied van duurzaamheid. Er wordt een berekening gemaakt op basis van elektriciteit, verwarming en zakelijk vervoer. 

Subsidies energiebesparende maatregelen 

Naast besparing op energiekosten, kun je ook profiteren van de vele subsidies die de overheid in het leven heeft geroepen. Milieuvriendelijke investeringen kun je bijvoorbeeld deels vergoed krijgen door gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Benieuwd naar meer over deze aftrekposten? Lees ook ons artikel over de investeringsaftrek

Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Speciaal voor jou hebben we de belangrijkste vakantietips op een rijtje gezet, waardoor je als drukke ondernemer je werk kunt even loslaten en vol…
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…
Acquisitie staat bij veel ondernemers op de to-do lijst. Leunen op bestaande klanten – hoe trouw ze ook zijn – is immers niet toekomstbestendig….