Ooit was er alleen de Wegenwacht. Inmiddels stoppen steeds meer automerken en garages mobiliteitsgaranties in hun dienstenpakket. En dan zijn er natuurlijk nog de verzekeraars die tegenwoordig pechhulp modules aanbieden. Uit meerdere opties kiezen is meestal fijn, maar is het aanbod van pechhulpverleners er ook duidelijker op geworden? Aan de hand van uw autogebruik kunt u het pechpakket kiezen dat goed bij u past.

De Zaak zette onlangs nog eens voor u op een rij wat u kunt doen om pech onderweg tegen te gaan. Maar uw auto gaat ooit eens dienst weigeren. Uit recent onderzoek onder lezers van De Zaak blijkt dat de meesten van u dan maar één wens hebben: “Het maakt mij niet uit wie er hulp verleent, als ik maar direct wordt geholpen en verder kan rijden” (59% respondenten). Andere respondenten nemen zelf het heft in handen en bellen hun eigen garage (18%) of lopen naar de dichtstbijzijnde ANWB-praatpaal (14%). Slechts 9% neemt het risico dat ze een kennis vinden die hen van de onveilige parkeerplaats wegsleept. Duidelijk is dat we zwaar leunen op professionele hulpverlening.

Beste keuze

Het is ondoenlijk een keuze te maken of een aanbeveling te doen. We kunnen wel een aantal typen autorijders omschrijven en daar de best passende pakketten bij melden.

De lease-rijder

Dat is makkelijk, want het leasebedrijf kiest voor u. Meestal krijgt u te maken met alarmcentrales als Allianz Globale Assistance, SOS Pechhulp International of ANWB die u verder helpen. Controleer de pechhulpvoorwaarden in het buitenland extra goed voordat u met de leaseauto over de grens gaat. Onduidelijke voorwaarden kunnen voor vertragingen en extra kosten zorgen. Leasebedrijven maken overigens ook gebruik van de diensten van de Wegenwacht voor de zaak.

De veel-rijder met auto van de zaak

Dit betekent meestal veel zakelijke afspraken per dag en dan is stilstand dubbele pech: kosten aan de auto en derving van inkomsten. Deze rijders doen er goed aan een hulppakket te nemen, waarin snelle hervatting van de reis voorop staat. Route Mobiel en de Wegenwacht claimen allebei een korte aanrijdtijd en hoge hulpgraad. Wegenwacht voor de Zaak en BOVAG hebben hier als extra pluspunt dat ze liever ter plaatse het mankement verhelpen. Het afslepen, een vervangende auto regelen en alles overpakken kost vaak meer tijd. Als u enkele auto’s van één merk koopt, kunt u een deal sluiten met uw garage. Via de BOVAG kunt u een abonnement nemen of uw merkgarage heeft een mobiliteitsservice, zoals  bijvoorbeeld Peugeot of Kia. De pechhulp kan je vaak alleen afsluiten en/of verlengen in combinatie met onderhoud. Let er op hoe lang het vervangend vervoer geldig is. Als uw auto na een of meer dagen nog niet klaar is, staat u plotseling voor de hoge kosten van een huurauto die veel kilometers gaat rijden.

De weinig-rijder met auto van de zaak

Het betreft hier meestal eigenaren-directeuren van bedrijven of functies waar een auto van de zaak een emolument is. Door de stevige subsidies op (plug-in) hybrides en vol-elektrische auto’s is dit type auto weer in trek. Ook (geïmporteerde) youngtimers willen nog wel eens op de zaak staan. Voor de laatste categorie is het belangrijk te weten dat de ANWB youngtimers (15 jaar en ouder) accepteert en dat alle andere hulpverleners een hoger tarief hanteren (BOVAG-garages) of ze weigert (Route Mobiel). Als u vol-elektrisch (FEV) of plug-in (PHEV) rijdt, dan is de ANWB beslist een aanrader want niet alleen pech aan de auto, maar ook problemen met het (thuis)laadpunt zitten in het pechpakket.

De veel-rijder in privé met zakelijk gebruik

U gebruikt uw auto zowel zakelijk als privé intensief. Dan is het handig om een zo uitgebreid mogelijk pakket te nemen. Denk hierbij ook aan uw vakantie-kilometers of het meeverzekeren van uw caravan of boottrailer. Bij de een sluit u het abonnement per persoon af (ANWB particulier lidmaatschap), dus als u geregeld van auto wisselt, is dit handiger. Echter let wel op of een auto voor zakelijke gebruik binnen de voorwaarden valt. Bij de ander sluit u het abonnement juist per auto af (Wegenwacht voor de Zaak). Handig voor zakelijke (bestel)auto’s met meerdere berijders, maar let er op dat hulpverleners als Route Mobiel geen klein zakelijke klanten wil hebben.

De weinig-rijders met weinig  kilometers

Weinig kilometers betekent meer kans op startproblemen en dan is pechhulp aan huis aan te bevelen. Vervangend vervoer of hulp in het buitenland lijkt hier minder urgent en dus is een klein, uitgekleed pakket zeker het onderzoeken waard. Check eventueel hogere tarieven voor oudere auto’s.

Vrouwen

Een bijzondere eend in de bijt is Onna Onna die zich in haar marketing-uitingen specifiek richt op vrouwen. Ook dit kan een overweging zijn om de pechhulpverlener te kiezen die het beste bij u past.

Lees ook…
Voor je bedrijf heb je natuurlijk vooraf een duidelijke missie opgesteld. Maar soms gebeurt het wel eens dat je juist verder van je doel afraakt. Hoe…
2023 belooft geen makkelijk jaar te worden voor ondernemers. Dat concluderen economen van drie grootbanken. Maar hoe verschillen de economische…
i.s.m.
Met een zakelijk unlimited abonnement voor je mobiel, kun je net zoveel bellen, sms’en of data verbruiken als je maar wilt. We zetten de…
De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of…
Vrijwel alle ondernemers – zzp’ers en mkb’ers – worden momenteel geconfronteerd met stijgende kosten. Grondstoffen, energie, verpakkingen,…
Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer…