Categorieën

Grote kans dat hygiëne extra aandacht krijgt in uw horecazaak. Maar hoe zit het met de vuile vaat dat doorlopend de spoelkeuken in komt?

Glazen, bestek en borden worden dagelijks door vele handen aangeraakt. Dat bezorgt veel horecaondernemers kopzorgen. Niet alleen omdat kruisbesmetting op de loer ligt, ook uw gasten letten meer op goede hygiëne. Belangrijk dus om de spoelkeuken in te duiken en extra maatregelen te nemen. Hakvoort Professioneel deelt de volgende belangrijke aandachtspunten.

Temperatuur van het spoelwater

Voor uw horeca vaatwasser is het belangrijk dat de vuile vaat op een hoge spoeltemperatuur wordt gewassen. Zo bent u verzekerd van een goede desinfectie. Bij een te lage temperatuur kunnen bacteriën en virussen de wasbeurt namelijk overleven. Dat kan mogelijk voor kruisbesmetting zorgen. Een spoeltemperatuur van 85°C  wordt aangeraden om verzekerd te zijn van maximale hygiëne. U kunt de temperatuur van het spoelwater aflezen via het digitale display of laten controleren door een servicemonteur tijdens het jaarlijkse onderhoud aan uw machine.

Constante waterdruk

Om krachtig te wassen en te spoelen, is een constante waterdruk van belang. Is de waterdruk te laag? Dan kunnen vuilresten achterblijven op de vaat. Dat is ‘not done’ in deze coronatijd. De meeste vaatwasmachines hebben een naspoelpomp om voor een constante waterdruk te zorgen. Controleer of dit bij uw machine ook het geval is door contact op te nemen met de leverancier. Ontbreekt de pomp? Dan is de waterdruk afhankelijk van het waterleidingnet.

Vaatwasser grondig reinigen

De vaatwasmachine zelf moet iedere dag ook grondig gereinigd worden. Veel machines beschikken over automatische reinigingsprogramma’s. Belangrijk is om na het voltooien van zo’n programma de machine goed te controleren. Het water moet goed afgepompt zijn en de wasarmen en zeven moeten goed schoongemaakt worden.

Machinaal glazen spoelen

Glazen spoelen in coronatijd: hoe doet u dat? Doorgaans worden glazen in de Nederlandse horeca in een spoelbak gespoeld. De meningen zijn hier al jaren over verdeeld en vanwege het coronavirus is de discussie opnieuw opgelaaid. Veel experts vinden deze manier van spoelen niet hygiënisch genoeg. Vuilresten kunnen achterblijven in het spoelwater en bovendien is de spoeltemperatuur vaak te laag. Dat betekent dat bacteriën en virussen de spoelbeurt overleven. Dat is – vooral in coronatijd – onacceptabel voor een goede hygiëne.

In omliggende landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België is het gebruik van een glazenspoelmachine verplicht. In Nederland (nog) niet. Diverse experts raden het gebruik van een glazenspoelmachine wel aan. Deze machines spoelen op een constante en hoge temperatuur, bacteriën en virussen maken zo geen schijn van kans. Door de glazen machinaal te spoelen bent u verzekerd van maximale desinfectie en hygiëne.

Vermijd handmatig poleren

Het gebruik van een poleermachine wordt aangeraden voor het poleren van uw glaswerk en bestek. Dat bespaart niet alleen veel tijd, poleer- of theedoeken zijn vaak een bron van verborgen ziektekiemen. Het is daarom hygiënischer om glazen en  bestek machinaal te poleren. Er zijn zowel speciale glazenpoleermachines als bestekpoleermachines verkrijgbaar. De machines werken met een heteluchtstroom, vibratie en absorberende materialen en garanderen zo  een blinkend en hygiënisch resultaat.

Onderhoud aan uw apparatuur

De apparatuur in uw spoelkeuken moet de komende tijd topprestaties leveren. Belangrijk dus dat uw apparatuur in optimale conditie is. Kalkaanslag in de leidingen kan de waterdruk van uw vaatwasmachine hebben aangetast. Bovendien kan kalk de verwarmingselementen permanent beschadigen. Ook kunnen de rubbers van uw machine zijn uitgedroogd wat lekkage kan veroorzaken. En wat dacht u van dichtgeslibde filters? Om verzekerd te zijn van maximale hygiëne is het belangrijk om uw apparatuur grondig te laten nakijken door een erkende servicemonteur.

Lees ook…
Genoeg van al die files? Vermijden is steeds moeilijker, maar met wat handig plannen kunt je een hoop ellende voorkomen. Lees hier wat de beste tijden…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding was tot voor kort 19 cent per kilometer. Daar is in 2023 verandering gekomen. De reiskostenvergoeding is dit…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…