4 vragen van ondernemers + antwoord van De Zaak

MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en... onbeperkt eerstelijns advies. Wij geven jou elke maand een aantal kwesties waarmee we ondernemers hebben geholpen. Lees mee!

Vraag 1

“Wanneer moet er geen stagevergoeding (zoals reiskosten) opgenomen worden in de loonadministratie?”


Antwoord van de experts van MijnZaak

“Als je alleen een reiskostenvergoeding betaalt van maximaal € 0,19 per kilometer is dit onbelast. De stagiair hoeft in dat geval niet te worden opgenomen. Is de vergoeding hoger dan € 0,19 per kilometer dan is dit in beginsel een belaste vergoeding, of in ieder geval het gedeelte boven de € 0,19 per kilometer, en is er sprake van een fictief dienstverband.

Of de stagiair opgenomen moet worden in de salarisadministratie is dus afhankelijk van de hoogte van de vergoeding.”

 Vraag 2

“Mijn opdrachtgevers proberen onder mijn annuleringsclausule uit te komen. Onder het mom: we verplaatsen het, we zeggen het niet af. Kan dit zomaar?”


Antwoord van de experts van MijnZaak

“Als een opdrachtgever tekent en expliciet akkoord gaat met de annuleringsvoorwaarden is hij/zij daar aan te houden. Echter moet je de voorwaarden wel heel duidelijk laten betekenen of opnemen in de tekst van de offerte /opdrachtovereenkomst. Stel dat ze in je “gewone” algemene voorwaarden staan, en deze heb je niet ter hand gesteld, dan kun je voor het hekje van de rechter nog wel eens een probleem hebben om te bewijzen dat de opdrachtgever het echt heeft moeten lezen.

Ons advies is altijd in gesprek te blijven met de klant en goed in te schatten of je die klant wilt behouden of dat je zonder de klant kunt. Ben je de klant liever kwijt dan rijk, zet dan door en wil je de relatie behouden stel dan iets anders voor ter compensatie.”

Vraag 3

“Worden inkomsten via crowdfunding door de fiscus als inkomsten gezien?”


Antwoord van de experts van MijnZaak

“Er zijn verschillende manieren van crowdfunding:

  1. De variant waar je leent van de crowd wordt gezien als een lening en die moet je terug betalen. Dat is dus geen inkomen maar staat op de balans als lening.
  2. De manier van crowdfunding waar mensen je een bedrag schenken, waar je al dan niet iets voor terugdoet, wordt gezien als inkomen. Lever je er ook nog een product of dienst voor terug dan moet je er zelf nog btw op afdragen.”

 Vraag 4

“Mijn verhuurder zegt dat hij niet hoeft te betalen voor aanpassingen om de brandveiligheid van het pand dat ik huur te verbeteren. Klopt dat?”


Antwoord van de experts van MijnZaak

“Dat ligt er aan. Als het alleen gaat om aanpassingen waardoor je jouw beroep brandveilig kunt uitoefenen – denk aan het aanbrengen van rookmelders en brandblusapparaten – dan is dat jouw verantwoordelijkheid als huurder. Gaat het om meer ingrijpende maatregelen, zoals bouwkundige aanpassingen, dan is de verhuurder daarvoor verantwoordelijk.”

Logo

MijnZaak, partner van De Zaak

Bij MijnZaak zijn we er van overtuigd dat ondernemers zich moeten kunnen focussen op hun onderneming voor een maximale impact op de wereld om hen heen. Maar, in een steeds veranderd ondernemersklimaat, is het moeilijk om alle "randzaken" op orde te hebben. Gelukkig sta je er vanaf nu niet meer alleen voor, maar kan jij rekenen op de experts van MijnZaak. Zo concentreer jij je op de hoofdzaken, wij helpen je met de rest.

Bekijk alle artikelen van MijnZaak>

Lees ook…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is in 2023 verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En in 2024 stijgt de onbelaste…
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…
Jarenlang hadden we te maken met een lage inflatie, maar dat is eind 2021 anders geworden. Eerst gingen de energieprijzen sterk omhoog en in de loop…
Vanaf 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om over de impact van hun activiteiten op mens en milieu te rapporteren. De staat in de Corporate…
De SMART-methode helpt je om zakelijke doelstellingen concreet te maken en realiseren. Zo vergroot je de kans op succes. In dit artikel leggen we uit…
i.s.m.
Als ondernemer heb je de keuze of je een particulier of zakelijk mobiel abonnement afsluit. In dit artikel vind je zes redenen om voor een zakelijk…