Als ondernemer ben je je eigen supervisor. Je hebt er belang bij zo slim en efficiënt mogelijk te werken, maar er is niemand die over je schouder meekijkt of je dat ook echt doet. Drie simpele strategieën die je productiviteit écht verhogen – en waar je vandaag mee kunt beginnen.

1. Zie je ergens tegenop? Doe dat als eerste

Management-adviseur Brian Tracy noemde het ooit treffend ‘een levende kikker eten’: als je ’s morgens begint met de klus waar je het meeste tegenop ziet, weet je zeker dat je het ergste achter de rug hebt.

Het is een eenvoudige vuistregel, maar als je het consequent doet, gebeuren er wonderen: je doet je btw-aangifte áltijd op tijd, je haalt alle deadlines en je hebt nooit meer achterstallig onderhoud, op welk gebied dan ook. Maar dat niet alleen. Als je het ergste achter de rug hebt (en meestal valt het uiteindelijk best mee!) heb je van pure opluchting de rest van de dag energie voor tien.

Je hoeft trouwens niet eens te wachten tot morgenochtend. Komt er vandaag iets op je pad waar je eigenlijk geen zin in hebt, maar het moet toch gebeuren? Hoe sneller je het doet, hoe minder energie het kost. Dus doe het nú. Vandaag. Meteen!

—————————————

Welke ambitie wil jij realiseren? Deel het met ons via #hetgaatlukken op Twitter!

—————————————

2 Word een gewoontedier

Uit onderzoek blijkt dat beslissingen nemen best uitputtend is voor je brein. En dat je brein daarbij geen verschil maakt tussen kwesties als ‘Wat zal ik ’s eten voor de lunch?’ en ‘Hoe kan ik voor mijn klanten de service verbeteren?’

Reserveer je denkkracht dus voor belangrijke besluiten en ontwikkel vaste gewoonten voor de rest. Wat je draagt, wat je eet, waar je parkeert, op welke dag je factureert – maak er een gewoonte van, dan gaat het net zo vanzelf als je tanden poetsen. Je besluitvaardigheid kun je dan gebruiken voor je onderneming. Hoe bereik je meer winst? Hoe kun je meegroeien met je bedrijf? Hoe vind je nieuwe klanten en opdrachtgevers?

Facebook-CEO Mark Zuckerberg draagt elke dag dezelfde outfit, dan hoeft hij niet na te denken over wat hij aan moet. Slim!

3. Focus

Diepe concentratie zorgt dat je snel en efficiënt werkt, met creatieve oplossingen komt en je werk twee keer zo snel af hebt. Probleem: Facebook is leuker dan focus. Hoe leer je je weer echt te concentreren?

Stap 1: Schakel alle afleiding uit en doe één ding tegelijk. Dan werk je sneller en doeltreffender, je leert meer en je onthoudt meer van je taak (ja, dit geldt voor mannen én vrouwen!).

Stap 2: Reserveer een vast tijdstip waarop je geen afleiding toelaat, bijvoorbeeld het eerste uur van de dag, elke vrijdag of af en toe een paar dagen op de hei. Reserveer die tijd voor de echte denktaken.

Stap 3: Bouw het op. Twee tot drie uur per dag opperste concentratie is al heel mooi (na afloop ben je moe).

Auteur Cal Newport heeft geen Facebook- of Twitter-account. Zo kan hij zich concentreren op het schrijven van boeken, bijvoorbeeld Deep work, over focus en concentratie.

Genoeg gelezen. Schakel nu alle media uit, zet je timer op een half uur en focus op je moeilijkste taak. Ready? Go!

Wat vind je van deze stap?

Via deze stap willen we jouw helpen om je ambitie te realiseren op het gebied van ‘meer winst’. Laat ons alsjeblieft in het commentaarveld hieronder weten: wat vind je van deze stap? Jouw commentaar kan beloond worden met een gratis event kaartje! Ben je enthousiast over deze cursus? Deel ‘m dan op jouw social media! Succes en tot snel!

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Sinds 1 juli 2022 heeft het Ministerie van Economische…
Consumenten willen duurzamer. De overheid stimuleert duurzaamheid. En steeds meer bedrijven zien de noodzaak ervan in. Maatschappelijk verantwoord…
De SMART-methode helpt je om zakelijke doelstellingen concreet te maken en realiseren. Zo vergroot je de kans op succes. In dit artikel leggen we uit…