Kostenbesparingen staan onverminderd hoog op de agenda van Nederlandse mkb-ondernemers. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door energiebedrijf E.ON. Gevraagd naar de uitgaven waarop het beste kan worden bezuinigd, wordt energie met afstand het vaakst genoemd.

De helft van de ondernemers geeft aan dat zij in 2013 en 2014 vergeleken met voorgaande jaren méér met kostenbesparingen bezig zijn geweest. Maar liefst 39 procent zegt hier zelfs continu aandacht aan te hebben geschonken. Nog eens 43 procent deed dat regelmatig. Respondenten bezuinigen naast energie (39 procent) ook op vervoer (11 procent) en huisvesting (8 procent).

Tijdgebrek

Opvallend is dat de meeste ondervraagden er niet in slagen om te snijden in de energie-uitgaven. Mogelijk speelt gebrek aan tijd en kennis daarbij een rol, daar de meeste ondernemingen geen eigen inkoopafdeling hebben. Bij de helft van de ondervraagde bedrijven is de directeur of eigenaar zelf belast met de energie-inkoop, terwijl deze ook druk is met de dagelijkse bedrijfsvoering.

Loyaliteit aan de huidige energieleverancier houdt mkb’ers overigens niet tegen bij de besparingen, want slechts 21 procent zegt loyaal te blijven aan de bestaande aanbieder.

Zicht houden op marktontwikkelingen kan helpen bij het realiseren van besparingen. Zo zijn volgens E.ON steeds meer contracten flexibel of per maand opzegbaar en is er een groeiend aantal initiatieven om met andere lokale bedrijven gezamenlijk diensten in te kunnen kopen.

Innovaties

Maar liefst 84 procent van de ondernemers is zich ervan bewust dat er binnen vijf jaar veel zal veranderen op energiegebied. “De energiewereld is volop in beweging”, beaamt Roel Meijerink, sales director bij E.ON. “Ontwikkelingen op het gebied van led-technologie, spaarlampen en zonne-energie zijn innovaties waarmee flink kan worden bespaard. De ontwikkelingen in de markt hebben ook invloed op energieleveranciers. Zij worden steeds vaker een meedenkende partner, waar mkb’ers met hun energie- en besparingsvragen terecht kunnen.”

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…
– PARTNERCONTENT – Nieuwe betaaloplossing Click to Pay met Visa vereenvoudigt de betaalprocessen en de check-out in webshops aanzienlijk. Het…
Per 1 augustus 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je voortaan scholing die wettelijk…