Vergeet dit niet, want je komt er niet in!

Voor zaken naar de andere kant van de grote plas: voor inspiratie, een business meeting of het uitwerken van concrete plannen. Natuurlijk bereid je je zakenreis goed voor, maar hoe zit het eigenlijk met je reisdocumenten? Heb jij alles wat je nodig hebt om voet aan land te mogen zetten?

Zakenreis naar Amerika: dit heb je nodig

Als je als zakenreiziger naar the United States gaat heb je een visum of een ESTA nodig. In de meeste gevallen is een ESTA genoeg.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische, wil je langer dan 90 dagen blijven, reis je met een niet aangesloten vervoersbedrijf of denk je dat er gronden van ontoelaatbaarheid op jou van toepassing zijn? Dan moet je een visum aanvragen.

Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, een geldig paspoort en ga je voor maximaal 90 dagen naar Amerika? Dan hoef je alleen een ESTA aan te vragen.

Je kunt je ESTA online aanvragen door het ESTA-formulier in te vullen, dit duurt ongeveer 5 minuten. Reken veilig en vertrouwd online af via je eigen bank met iDeal, Bancontact, Paypal of creditcard. Je aanvraag wordt meestal binnen 24 uur, maximaal binnen 72 uur goedgekeurd. Heb je je ESTA sneller nodig? Dan kun je een spoedaanvraag doen, deze wordt gemiddeld na 17 minuten goedgekeurd en per SMS en e-mail bevestigd!

Wat als ik mijn contactpersoon niet weet?

Op het formulier voor de aanvraag van je ESTA staan de velden ‘verblijfplaats’ en ‘contactpersoon’. Hier hebben veel mensen vragen over, want wat als je op meerdere plekken gaat verblijven? Dan heb je geen vaste verblijfplaats en geen vast contactpersoon. Dit is geen probleem. Vul de gegevens in van het hotel waar je als eerst gaat verblijven of vul ‘UNKNOWN’ in. Geef altijd een eerste verblijfplaats op, zo ziet de Amerikaanse overheid dat je de reis hebt voorbereid en vergroot je de kans op goedkeuring. Weet je het nog niet, vul dan ‘UNKNOWN’ in. Ook over het veld ‘noodcontact ESTA’ zijn veel vragen. Dit veld m o e t ingevuld worden. Hier hoef je geen Amerikaans contact op te geven, hier zet je de persoon neer waarmee contact moet worden opgenomen in het geval dat er iets met een of meerdere reizigers gebeurt.

Zakenreis naar Canada: dit heb je nodig

Voor een zakenreis naar Canada heb je een visum of een eTA nodig. Eigenlijk is een eTA voor de meeste zakelijke trips genoeg.

Als je langer dan 6 maanden aaneengesloten in Canada wilt blijven, er wilt gaan studeren of wilt gaan werken voor een Canadese werkgever, dan heb je een visum nodig.

Als je korter dan 6 maanden in Canada wilt blijven of via Canada naar je eindbestemming gaat (zonder het vliegveld te verlaten), dan moet je een eTA Canada aanvragen.

eTA staat voor ‘electronic Travel Authorisation’, is een elektronische reistoestemming en verplicht voor reizigers uit visa vrijgesteldevisumvrijgestelde landen sinds november 2017. Je kunt een eTA makkelijk en snel online aanvragen, als je een geldig paspoort hebt.

Vraag je eTA online aan door het formulier ‘eTA Canada’ in te vullen. Je kunt makkelijk en veilig betalen via je eigen bank met iDeal, Bancontact, Paypal of creditcard. Hierna wordt je aanvraag gekeurd door de Canadese overheid. In de meeste gevallen is dit binnen 24 uur gebeurd, maar soms kan het oplopen tot 72 uur.

Zorg er in ieder geval dat je jouw reisdocumenten op tijd hebt geregeld, want zonder geldig visum, ESTA Amerika of eTA Canada mag je het land echt niet in! Je mag het vliegtuig bij de meeste maatschappijen zelfs niet in. Online aanvragen van je ESTA voor Amerika of eTA voor Canada is zo gedaan, dus zorg dat jij het geregeld hebt.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of…
i.s.m.
Indien je als ondernemer een winst maakt die snel stijgt of je wilt geen aansprakelijkheid dragen voor je onderneming, is het verstandig om een bv op…
Consumenten willen duurzamer. De overheid stimuleert duurzaamheid. En steeds meer bedrijven zien de noodzaak ervan in. Maatschappelijk verantwoord…
Ga je een bedrijf starten? Heb je een innovatief idee? Of verandert de markt waarin je actief bent? Dan kun je gebruikmaken van het Business Model…
Jarenlang hadden we te maken met een lage inflatie, maar dat is eind 2021 anders geworden. Eerst gingen de energieprijzen sterk omhoog en in de loop…
Jaarlijks koopt de overheid voor zo’n 6 miljard euro aan goederen en diensten in bij het mkb. Dit gebeurt meestal via een aanbestedingsprocedure….