Opslagruimte begroten
Ruimte voor gegevensopslag wordt steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid digitale gegevens binnen een bedrijf elke twaalf tot 24 maanden verdubbelt. Met deze checklist bepaalt u hoeveel data u nodig heeft.
> Bepaal hoeveel data u nu heeft.

Vergeet niet uw e-mail boxen, USB sticks, lokale harde schijven en de schijven in eventuele servers mee te nemen. De totale hoeveelheid verdubbelt globaal elke twee jaar. Reken dit door naar de afschrijvingstermijn die u hanteert en u weet hoeveel capaciteit u de komende jaren nodig heeft. Begroot voor de zekerheid wat extra ruimte.

Rekenvoorbeeld

Hoeveelheid data

Centrale server
24 GB (inc. e-mail boxen)
Database server boekhoudprogramma
2 GB
Unieke programma’s per computer
7 GB
Programma op laptop
3 GB
Twee SmartPhones met unieke documenten
2 GB
TOTAAL   (data)
38 GB
 
Stel u schrijft uw IT apparatuur in vier jaar af. Op basis van het rekenvoorbeeld hierboven komt u dus op 304 GB uit. Rekent u over diezelfde periode enige groei binnen uw onderneming mee, alsmede eventueel extra personeel, dan is een totaalcapaciteit van minimaal 500 GB aan te bevelen.
 
> Calculeer mogelijke uitbreiding alvast in
Gaat u de komende paar jaar uitbreiden? Nieuwe producten of diensten? Extra personeel? Wanneer dit het geval is moet u daar nu al rekening mee houden. Hoeveel extra gegevens dit op zal leveren is vaak moeilijk in te schatten. Kies in ieder geval voor een dataopslag systeem dat met u mee kan groeien.
 
> Oriënteer en test uitgebreid
Neem de tijd om u te oriënteren op de verschillende mogelijkheden (DAS, NAS) bij de fabrikanten, die worden genoemd in het artikel Zo maakt u ruimte voor gegevensopslag. Ga ook bij resellers langs en vraag hen vrijblijvend een offerte uit te brengen. Er zijn wel degelijk verschillen.
 
> Schakel eventueel een IT specialist in.
Het gaat om meer dan het aansluiten van een paar kabels. Hoe de informatie wordt opgeslagen, hoe de back-up wordt ingericht en hoe de beveiliging moet worden geregeld: dat zijn zaken, die meer dan gemiddelde kennis vragen.
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Lees ook…
Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer…
i.s.m.
Een tankpas is voor veel zakelijke reizigers een uitkomst. Minder gedoe met reisbonnetjes of ingewikkelde btw-terugvorderingen en juist eenvoudig in…
Speciaal voor jou hebben we de belangrijkste vakantietips op een rijtje gezet, waardoor je als drukke ondernemer je werk kunt even loslaten en vol…