Ruimte voor gegevensopslag wordt steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid digitale gegevens binnen een bedrijf elke twaalf tot 24 maanden verdubbelt. Met deze checklist bepaalt u hoeveel data u nodig heeft.

> Bepaal hoeveel data u nu heeft.

Vergeet niet uw e-mail boxen, USB sticks, lokale harde schijven en de schijven in eventuele servers mee te nemen. De totale hoeveelheid verdubbelt globaal elke twee jaar. Reken dit door naar de afschrijvingstermijn die u hanteert en u weet hoeveel capaciteit u de komende jaren nodig heeft. Begroot voor de zekerheid wat extra ruimte.

Rekenvoorbeeld

Hoeveelheid data

Centrale server
24 GB (inc. e-mail boxen)
Database server boekhoudprogramma
2 GB
Unieke programma’s per computer
7 GB
Programma op laptop
3 GB
Twee SmartPhones met unieke documenten
2 GB
TOTAAL   (data)
38 GB
Stel u schrijft uw IT apparatuur in vier jaar af. Op basis van het rekenvoorbeeld hierboven komt u dus op 304 GB uit. Rekent u over diezelfde periode enige groei binnen uw onderneming mee, alsmede eventueel extra personeel, dan is een totaalcapaciteit van minimaal 500 GB aan te bevelen.

> Calculeer mogelijke uitbreiding alvast in

Gaat u de komende paar jaar uitbreiden? Nieuwe producten of diensten? Extra personeel? Wanneer dit het geval is moet u daar nu al rekening mee houden. Hoeveel extra gegevens dit op zal leveren is vaak moeilijk in te schatten. Kies in ieder geval voor een dataopslag systeem dat met u mee kan groeien.

> Oriënteer en test uitgebreid

Neem de tijd om u te oriënteren op de verschillende mogelijkheden (DAS, NAS) bij de fabrikanten, die worden genoemd in het artikel Zo maakt u ruimte voor gegevensopslag. Ga ook bij resellers langs en vraag hen vrijblijvend een offerte uit te brengen. Er zijn wel degelijk verschillen.

> Schakel eventueel een IT specialist in.

Het gaat om meer dan het aansluiten van een paar kabels. Hoe de informatie wordt opgeslagen, hoe de back-up wordt ingericht en hoe de beveiliging moet worden geregeld: dat zijn zaken, die meer dan gemiddelde kennis vragen.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Lees ook…
Nederland heeft elk jaar meerdere officiële feestdagen. De meeste mensen zijn dan vrij, maar het is een misverstand dat dat verplicht is. Er is geen…
Veel mensen halen hun schouders op als zij weer eens een boete wegens verkeerd parkeren aantreffen. Zij berusten in hun lot, maar dat is niet altijd…
Een bedrijf overnemen heeft een aantal voordelen. Zo heb je meestal direct een klantenkring en naamsbekendheid. Ben je van plan een bestaand bedrijf te…