De Europese Unie is nog ver te zoeken als het om verkeersregels gaat. Het heeft zijn charme dat ieder land zijn eigen gewoonten heeft, maar 1500 euro boete als u in Frankrijk flitspaalsignalering op uw telefoon hebt, is even iets anders. En in Duitsland wordt zo'n gezellige kerstmarkt extra duur als u met een oude auto de binnenstad inrijdt. In Frankrijk mag u op de vluchtstrook niet eens uw eigen band wisselen.Gelukkig zet de ANWB alle bijzonderheden jaarlijks keurig voor u op een rij in de jaarlijkse Winter Reiswijzer.

Afwijkende regels

Het reizen in de winter vraagt extra aandacht. Bijvoorbeeld de juiste banden voor rijden op natte en gladde wegen. Ook kunt u zelf heel veel doen om pech in de winter te voorkomen, zoals bijvoorbeeld het doorlezen van het instructieboekje. De kracht van de ANWB Reiswijzer Winter 2014-2015 zit vooral in het signaleren van afwijkende verkeersregels. We lopen de belangrijkste verschillen langs.

Winterbanden

Grof samengevat bent u in alle wintersportlanden verplicht te zorgen dat u geen gevaar of hinder voor het overige verkeer vormt. Alleen Nederland, België, Spanje en Portugal kennen geen verplichting of aanbeveling om winterbanden, allweathers en/of sneeuwkettingen in “winterse omstandigheden” te gebruiken. Houd het simpel en veilig voor uzelf en uw reisgenoten: gaat u skiën, zorg dan voor winterbanden en sneeuwkettingen. U vindt een gedetailleerd en actueel overzicht per land in de Reiswijzer.  

Milieuzones

De meeste grote Duitse steden hebben milieuzones (Umweltzones) waarbij de milieueisen (ook aan uw Nederlandse auto) strenger worden naarmate u dieper de stad binnenrijdt. Uw toegangscode wordt bepaald aan de hand van uw kenteken. De stickers hebben kleuren en cijfers: Rood (2) moet aan de buitenrand van de stad blijven. Alleen auto’s met de groene sticker (4) mogen de binnenstad inrijden. Let op de borden boven en langs de toegangswegen van de stad. De Duitse politie controleert ook buitenlandse en geparkeerde auto’s en een auto zonder de juiste sticker krijgt 40 euro boete. Informatie over de stickers en waar u ze kunt krijgen vindt u hier of hier.

Navigatieapparatuur

Radardetectoren (‘Stingers’) worden in alle EU-landen zwaar beboet. Maar in veel landen zijn ook apps die voor flitspalen waarschuwen verboden. Daarbij maakt het niet uit of ze standaard op uw inbouw- of zuignap navigatieapparaat (bijvoorbeeld VDO Dayton of TomTom) zitten of op uw smartphone of tablet, zoals Flitsmeister of Flitsnav. En het maakt ook niet uit als deze functies zijn uitgeschakeld. Het hebben van de app is al verboden. Verwijder de software volledig als u naar België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland reist. TomTom is als enige leverancier zo vriendelijk zijn klanten te helpen bij het verwijderen. Raadpleeg uw merkgarage.

Elektrisch rijden

Volledig elektrisch naar uw wintersportbestemming reizen is mogelijk, maar u moet vooraf uw route verkennen en de laadpunten bepalen. Dit kan online bij Elektrischeauto.com of bij Plugsurfing of bij de ANWB Check vooraf of de oplaadpalen, die u onderweg gebruikt, ook snel kunnen laden en dat ze niet alleen te gebruiken zijn voor abonnees van een bepaalde stroomleverancier. Houd er rekening mee dat uw auto in de winter 20 tot 40 procent minder actieradius heeft.

U kunt het energieverbruik onderweg flink verminderen door de stoelverwarming te gebruiken in plaats van de interieurverwarming. Veel elektrische auto’s hebben ook de mogelijkheid (schakelstand) om extra op de motor af te remmen. Deze remenergie laadt de accu’s steeds een beetje bij. Gebruik deze stand bij de afdaling in de bergen. En plug uw auto bij aankomst direct in het hotel, want bij koud weer duurt het opladen veel langer. Gebruik dan ook de mogelijkheid van veel elektrische auto’s om aan de laadpaal het interieur verwarmd te houden. Dat is comfortabel en veilig.

O ja, denkt u er even aan dat u met uw skikoffer op het dak niet zo maar een parkeergarage inrijdt?

Lees ook…
Genoeg van al die files? Vermijden is steeds moeilijker, maar met wat handig plannen kun je een hoop ellende voorkomen. Lees hier wat de beste tijden…
De ene crisis is nog maar net voorbij of de andere doet zich alweer voor. Veel ondernemers worden hard getroffen door de sterke inflatie. Niet alleen…
Vrijwel alle ondernemers – zzp’ers en mkb’ers – worden momenteel geconfronteerd met stijgende kosten. Grondstoffen, energie, verpakkingen,…
Acquisitie staat bij veel ondernemers op de to-do lijst. Leunen op bestaande klanten – hoe trouw ze ook zijn – is immers niet toekomstbestendig….
Nederland heeft elk jaar meerdere officiële feestdagen. De meeste mensen zijn dan vrij, maar het is een misverstand dat dat verplicht is. Er is geen…
Voor je bedrijf heb je natuurlijk vooraf een duidelijke missie opgesteld. Maar soms gebeurt het wel eens dat je juist verder van je doel afraakt. Hoe…