Rentabiliteit zegt iets over de winstgevendheid van jouw bedrijf en speelt een rol bij beslissingen over investeringen. Hoe werkt het?

Inhoudsopgave

Wat is rentabiliteit?

Rentabiliteit is de verhouding tussen het inkomen of de winst van een bedrijf en het vermogen waarmee dit werd verdiend.

Het getal zegt dus iets over de winstgevendheid van een onderneming en speelt een rol bij beslissingen over investeringen.

Aan de hand van de uitkomst kun je bepalen of het eventueel verstandig is geld in een bepaald productiemiddel of in de ontwikkeling of marketing van een product te steken.

Hoe berekenen je het?

Het Du Pont-schema is een instrument om de factoren te bewaken die de rentabiliteit van de onderneming bepalen. Elke verandering in één van de gegevens heeft een wijziging tot gevolg.

Het mooie van dit schema is, dat de veelheid aan cijfers wordt teruggebracht tot een overzichtelijk geheel van verbanden. Het uiteindelijke ‘totaal resultaat’ wordt op de volgende manier verdeeld:

  • Rente voor de verstrekkers van vreemd vermogen;
  • Belasting over de resterende winst;
  • Winst na belasting (voor jou, de verstrekker van het eigen vermogen).
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Lees ook…
De hele dag achter het bureau verdwijnen en aan het einde van de dag de stappenteller tevoorschijn toveren en zien dat je wel heel minimaal hebt…
De gemiddelde klant bestaat niet. Ze zijn er in alle soorten en maten. Nieuwe, klagende, surfende, goede. Wat is de beste benadering per klantgroep?…
Wanneer je gaat starten met ondernemen is het verstandig om te beginnen bij het bepalen van de basis van je bedrijf: de rechtsvorm. Maar waar moet je…