Veel mensen zijn nogal bescheiden over de dingen waar ze goed in zijn. Daar praten we niet over! Sterker nog: niet alleen het praten over, maar ook het voor jezelf erkennen van je kwaliteiten is iets dat we niet makkelijk doen. Want we zijn nu eenmaal Nederlanders en als je dan normaal doet dan doe je al gek genoeg, nietwaar?

We steken ons hoofd niet boven het maaiveld uit! Want dan loop je het risico dat-ie eraf gaat. Als jij de enige bent die er met kop en schouders bovenuit steekt, ben je wel erg kwetsbaar. Dus zorgen we zo met elkaar dat iedereen ongeveer op dezelfde hoogte zit.

Wat we eigenlijk tegen elkaar zeggen is: als jij niet gaat staan voor wat jij waard bent, dan hoef ik dat ook niet te doen en dat is wel zo veilig. Je duikt zelf naar beneden als het te spannend wordt. En anders is er altijd wel een hulpvaardige collega die je weer met 2 voeten op de grond zet. Zo houden we elkaar mooi op de vlakte en zorgen er collectief voor dat we geen risico’s hoeven aan te gaan. En dat is wel zo veilig, want als onderdeel van de massa zal je niet zo snel iets gebeuren. Maar die veiligheid heeft een hoge prijs!

Passie en bevlogenheid

De consequentie is dat passie en bevlogenheid in de kiem gesmoord worden. Passie en bevlogenheid leveren je geluksgevoel op en worden gevoed door het doen van dingen waar je goed in bent. Het inperken hiervan gaat niet alleen ten koste van individueel geluk, maar vele wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat dit ook ten koste gaat van de resultaten in het werk.

Als je er vanuit gaat dat iedereen kwaliteiten heeft die hem of haar uniek maken, gaat het niet meer om de vraag of je ergens goed in bent. Er ontstaat dan een nieuwsgierigheid naar welke kwaliteiten dit zijn, bij jezelf en bij anderen.

Het ontdekken van je eigen kwaliteiten en hiervoor gaan staan is en blijft natuurlijk spannend. Want wat nou als anderen vinden dat je er niet zo goed in bent? Of als je zelf merkt dat je er niet perfect in bent? Het klopt dat je kwetsbaar bent als je gaat staan voor je kwaliteiten. Het is pijnlijk om afgewezen te worden, daar waar je het meest in je element bent.

Veel belangrijker is dat het werken vanuit je kwaliteiten je levendig maakt, dat je gepassioneerd raakt en bevlogenheid ervaart bij de dingen die je doet. Dan wordt het (werk)leven weer ‘leven’ in plaats van ‘overleven’.

Het meeste effect in geluk en resultaat bereik je door te werken met je KernKwaliteiten. Deze kwaliteiten raken je basis, het zijn je meest eigene eigenschappen. Als je deze niet meer zou hebben, zouden de mensen in je naaste omgeving je niet meer herkennen in je gedrag. Als ik niet meer enthousiast ben, zullen mensen in mijn omgeving me vragen of het wel goed met me gaat.

Met deze 4 tips benut je je kwaliteiten:

1.Ken je KernKwaliteiten nog niet? Ontdek ze dan. Kijk naar je hobby’s, waarvoor mensen bij je aankloppen en vraag mensen in je omgeving wat ze nu ‘typisch jou’ vinden.

2. Gebruik een van je KernKwaliteiten in de eerstvolgende vergadering of andere doorgaans ‘suffe’ activiteit op je werk. Stel dat je goed bent in het maken van contact met mensen, maak dan eens contact met iemand bij wie je dat anders niet zo snel doet. Of geef je eerlijke mening over een kwestie als oprechtheid jou onderscheidend maakt.

3. Kijk ook eens naar anderen en zie wat hen bijzonder maakt. Als je in iedereen iets onderscheidends kunt zien, is het minder eng om zelf ook speciaal te zijn en ontdek je de lol van diversiteit.

4. Ervaar wat het met jou doet, wat het doet met de mensen om je heen en welke impact het heeft op die suffe vergadering.

Kortom: verschuil je kwaliteiten niet langer achter bescheidenheid. Benut ze, zet ze in om je eigen leven en dat van anderen boeiender, mooier en echter te maken.

Van dezelfde auteur:

Eerder dit jaar schreef Callista Roelofs voor ons de pocket
Win tijd – Doe wat er écht toe doet

Bestel hem nu in onze webshop »

www.waanbrekers.nl

Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Lees ook…
De kernkwadranten van Daniel Ofman zijn een belangrijk concept voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is een tool die helpt om jezelf beter te…
Vanaf 1 januari 2023 treden voor mkb-ondernemers weer een flink aantal nieuwe wetten en regels in werking. We zetten de 7 belangrijkste wijzigingen…
Consumenten willen duurzamer. De overheid stimuleert duurzaamheid. En steeds meer bedrijven zien de noodzaak ervan in. Maatschappelijk verantwoord…
Voor een besloten of naamloze vennootschap, coöperatie of vereniging gelden regels voor toezicht. Naast een bestuur kun een bedrijf of organisatie een…
Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…