- Wat is RSS?
- Hoe maakt u er zelf gebruik van?
- Wat kost het?
- Zo profiteert uw bedrijf van RSS
- Het verschil met een nieuwsbrief
Wat is RSS?
RSS is een afkorting van Really Simple Syndication en is een manier om makkelijk nieuws te vergaren. Het werkt heel simpel: zodra er op een van uw favoriete sites nieuwe artikelen worden geplaatst, wordt u daarop geattendeerd. In plaats van steeds ergens naartoe te surfen voor informatie, komt het nieuws voortaan naar u toe.
Met RSS verschijnen alle koppen van nieuwe artikelen of updates in één overzicht, ook wel feed genoemd. Klikt u op een van die koppen, dan opent het desbetreffende artikel in een webbrowser.
Steeds vaker gebruikt RSS stamt uit 1999, maar wordt nu pas echt bekend door de opkomst van de weblogs. Deze zogenoemde online logboeken worden meerdere malen per dag vernieuwd met berichten. Om lezers te laten weten dat er een nieuw bericht online staat, wordt RSS gebruikt om automatisch een bericht te sturen.
Websites die veel vernieuwd worden, zoals nieuwssites of weblogs, bieden RSS al aan. Maar ook in het mkb zijn er steeds meer bedrijven die deze service aanbieden naast hun bestaande uitingen.
De verwachting is dat RSS in de nabije toekomst ingeburgerd raakt en meer en meer consumenten gaat bereiken. Het mailprogramma Outlook Express en e-mailproviders als Yahoo zijn al bezig om een RSS-reader te integreren. U hoeft dan geen programma meer te downloaden om feeds te kunnen ontvangen.
Verder is RSS als marketingkanaal in opmars.
Hoe maakt u er zelf gebruik van?
Voor RSS is een ‘reader’ nodig. Die zorgt ervoor dat de feed met koppen van nieuwe artikelen, verstuurd wordt in een mailbericht. Readers zijn er in verschillende soorten en maten, maar uiteindelijk doen ze hetzelfde: content verzamelen en in een overzicht versturen naar de abonnee.
U kunt zich abonneren op verschillende sites die RSS aanbieden. Vaak is het mogelijk interessegebieden aan te geven. Als een website RSS aanbiedt, dan is dat te zien doordat ergens op de site, waarschijnlijk op de homepage, het icoontje voor RSS of XML staat. Dit is vaak een oranje blokje met de bijhorende letters. Ook worden tekstverwijzingen gebruikt met woorden als RSS, XML, Syndicatie of RDF.
Wat kost het?
Er bestaan verschillende readers, betaald en onbetaald. Het hangt af van de eisen die u stelt, maar de meeste gratis readers voldoen prima voor dagelijks gebruik. Het verschil met betaalde zit in de mogelijkheden. De ene reader kan alleen worden gebruikt om feeds te lezen, anderen zijn geschikt om meer mee te doen, bijvoorbeeld mee te webloggen. Als u echt van plan bent om met RSS eruit te halen wat er in zit, kunt u overwegen een betaalde versie te nemen. Een abonnement op een feed van een website is over het algemeen kosteloos.
Zo profiteert uw bedrijf van RSS
Naast de mogelijkheid om zelf gratis op de hoogte te blijven met RSS, kunt u ervoor kiezen zo’n nieuwslezer aan te bieden op uw site. Zo kan een (potentiële) klant zich abonneren en uw nieuwe berichten of communicatieuitingen automatisch ontvangen, zonder dat ze eerst naar uw site moeten surfen. Een voorbeeld: stel, u beheert een site over het verkeer. Op de A9 gebeurt een ongeluk en de files lopen op. U zet dat op de site, waarna er een bericht wordt verstuurd naar de abonnees.
Het grote voordeel van het aanbieden van RSS op uw website is het extra bereik van de doelgroep door minimale inspanning. Maar dat is niet het enige:
– RSS is goedkoop. Er zijn veel gratis readers te downloaden en het ontvangen van de meeste aangeboden RSS- feeds zijn kosteloos.
– Het kost weinig moeite: het RSS-bestand herkent zelf de nieuwe kopij voor de website en verstuurt deze.
– Het is een extra service: klanten of bezoekers zijn sneller op de hoogte van uw nieuws.
– Het programma biedt alle berichten aan in een standaard formaat en opmaak, zodat andere sites het bericht kunnen gebruiken in hun omgeving. De mogelijkheid dat uw nieuws zich verder verspreid is daarmee aanwezig.
– De grote massa moet RSS nog oppikken en dat vergroot de kans dat u in de zogenoemde RSS-zoekmachines of op startpagina’s terecht komt. De specifieke doelgroep die uw RSS-feeds zoekt, zal u zo sneller vinden.
Advertentie-inkomstenRSS-feeds bieden perspectief voor extra advertentie-inkomsten. De ruimte in een RSS-feed kan verkocht worden aan een externe adverteerder of gebruikt worden voor eigen advertenties. Denk bijvoorbeeld aan het meesturen van een banner of tekstlink. Doe dit met mate en op een subtiele manier. Een gebruiker moet wel het idee hebben dat hij zich geabonneerd heeft op iets met informatiewaarde.
RSS is het middel bij uitstek om één-op-één mee te communiceren. Abonnees geven vaak aan in welke gebieden ze geïnteresseerd zijn. Doelgroep en informatieaanbod liggen daarom dicht bij elkaar. Voor adverteerders kan dit aantrekkelijk zijn, mits u natuurlijk een behoorlijk aantal abonnees heeft. Er zijn bijvoorbeeld feeds waarbij boeken-advertenties worden aangeboden. De beheerder ontvangt dan een bedrag per boek dat via de feed wordt verkocht.
Het verschil met een nieuwsbrief
Besparen is ook een optie met RSS. Bedenk bijvoorbeeld of deze manier van content aanbieden wellicht uw nieuwsbrief kan vervangen. Die wordt vaak nog handmatig samengesteld, waardoor deze duurder uitvalt dan RSS, die automatisch wordt verstuurd.
Handige MKB-feeds
|