De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt komend jaar vervangen door de nieuwe Beschikking geen loonheffing (BGL). Het invullen van 'de VAR' wordt overgenomen door een online module waarmee je als zelfstandige je arbeidsrelatie bepaalt voor een bepaalde arbeidsopdracht. Niet alleen de zzp'er, maar ook de opdrachtgever wordt zo verantwoordelijkheid voor de beoordeling van de onderlinge arbeidsrelatie.

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over de BGL. Oprichter Martijn Pennekamp van startersplatform ikwordzzper.nl is gematigd positief over wat hij tot nu toe van de BGL gezien heeft. “Er moet nog wel veel gebeuren. Niemand heeft het systeem nog gezien.”

Volgens Pennekamp komt er eindelijk een simpele, snelle online module voor zzp’ers. “Tot nu toe moet je de VAR aanvragen met je DigiD. Het duurt een tijdje voordat je de beschikking krijgt, of misschien wel een afwijzing. De BGL wordt een stuk sneller en toegankelijker. Ook ziet de opdrachtgever gelijk welke antwoorden je hebt gegeven op de vragen omtrent de arbeidsrelatie. De opdrachtgever krijgt hiermee ook verantwoordelijkheid.”

Rompslomp
Is dit gunstig voor zzp’ers? “Niet bijzonder. Het geeft vooral extra administratieve rompslomp”, vindt Pennekamp. “Voor de opdrachtgever zijn er voordelen, die weet precies waar hij aan toe is. Tot nu toe kon je met een VAR makkelijk sjoemelen. Daar komt verandering in, dat is positief. Tegenwoordig zie je ook dat freelancers in dienst worden genomen in plaats van vaste betaalde krachten, dat is de laatste tijd schering en inslag. Van dat soort verkapt dienstverband moeten we af. Daar kan dit nieuwe systeem aan bijdragen.”

Tot nu toe werd de introductie van het nieuwe BGL-systeem aangekondigd voor 1 januari. “Maar dat gaan ze niet redden”, zegt Pennekamp. “Het wordt op zijn vroegst april. Tot die tijd blijft de Belastingdienst de VAR uit 2014 gedogen tot de invoering van het nieuwe systeem.”

Vraagtekens
Zzp’ers die lucht krijgen van de nieuwe BGL zitten nog met vraagtekens. Journalist Tobias Bos heeft verschillende opdrachtgevers en vraagt zich af of met een BGL het net zo aantrekkelijk blijft om zzp’ers en freelancers in te zetten. “Ik ben benieuwd of de Belastingdienst aan de BGL dezelfde voorwaarden gaat stellen als tot nu toe bij de VAR. Hoeveel opdrachtgevers moet je straks hebben en geldt dan nog steeds dat je niet meer dan 70 procent bij één opdrachtgever mag verdienen? Daar ben ik wel benieuwd naar.”

Over het algemeen leeft de BGL nog niet echt onder zelfstandigen, ziet Pennekamp. “Bij onze helpdesk van ikwordzzper.nl hebben we nog geen enkele zzp’er gehad met vragen over deze nieuwe methode. Het speelt nog niet echt. Misschien dat dit volgend jaar wel gaat komen, als de introductie dichterbij komt.”

Nationale-Nederlanden
Meer pensioen nieuws?
Wat moet je als werkgever weten over de nieuwe pensioenregels? Lees het direct op het nieuwe kennisplatform vol verhalen van experts, pensioenfeiten en handige tips & tricks.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Wie een bedrijfsruimte huurt, krijgt met een heleboel dingen te maken. Van een huurcontract tot wettelijke regels en andere rechten en plichten, die…
De gemiddelde klant bestaat niet. Ze zijn er in alle soorten en maten. Nieuwe, klagende, surfende, goede. Wat is de beste benadering per klantgroep?…
Je wilt je naamsbekendheid vergroten, maar hebt het budget niet? Met een beetje creativiteit verzin je heel wat manieren die weinig kosten en toch heel…