We hebben de neiging om steeds sneller te schakelen, opgezweept als wij worden door de niet aflatende stroom aan nieuwe ontwikkelingen. Alles geven: harder, better, faster, stronger! Terwijl de wetenschap juist aantoont dat een productief brein rust kent. Hoe kan je als bedrijf écht productiever worden? Simpel: door af en toe op de rem te gaan staan.

Daydream Network Mode
Onze hersenen houden nooit op met werken, ook niet tijdens niet-belastende activiteiten zoals dagdromen. Daar is een overvloed aan bewijs voor. Vergelijk het met slapen: je brein zet dan een formidabel aantal processen in gang, maar het heeft ook rustperiodes nodig wanneer je wakker bent. Om je concentratieboog en motivatie op peil te houden, om op hoog niveau te presteren en om creatief én productief te blijven. De mysterieuze staat van je hersenen tijdens een dagdroom heeft zelfs een naam: Daydream Network Mode.

Druk, druk, druk!
“Niksdoen is niet gewoon een vakantie, een genot of een ondeugd; het is even onmisbaar voor het brein als vitamine D voor het lichaam. Jezelf dat ontzeggen is afbreuk doen aan je geest.” Het citaat komt van The New York Times-essayist Tim Kreider. Door in alle rust afstand te nemen van de gejaagdheid van het leven, zo zegt hij, zien we het grote plaatje, leggen we verbanden en komt de inspiratie vanzelf. Mentale rust is dus noodzakelijk om werk gedaan te krijgen.

Alleen: zo werkt het in het bedrijfsleven nog niet echt. Een halfuur door het raam naar buiten staren, dat lijkt tijdverlies. En tijd is veel te kostbaar om te verliezen. Wat is meestal wel de modus operandi? Druk, druk, druk! Maar ‘druk bezig zijn’ en ‘productief werk verrichten’ zijn niet noodzakelijk hetzelfde: drukte is productiviteit zonder focus. Verre van productief dus! Maar dat besef je pas wanneer je adempauzes inlast.

Productiviteit dwing je niet af
Voor een schrijnend voorbeeld van hoe het niet moet, gaan we eens kijken naar één van ‘s werelds bekendste productieomgevingen. Want wat staat deze week in de krant? “Volkswagen-werknemers doen productiviteitsplan van de directie af als onrealistisch.” Jazeker, dat is het plan van de geplaagde VW-directie als reactie op alle schandalen: het economische verlies weer uit de werknemers persen, in de vorm van 10% extra productiviteit. Dat zien de vakbonden echter niet zitten, en dus komt er hoogstwaarschijnlijk niks van terecht.

Wat had Volkswagen anders kunnen doen? Stilstaan bij meer toekomstgerichte technologische investeringen. Of op zoek gaan naar een efficiënt voorstel met een menselijk draagvlak. Je hoeft niet in de raad van bestuur van een autogigant te zitten om te begrijpen dat het 12-stappenplan van de VW-directie geen werkbare oplossing is. Want of je nu auto’s, apps of websites bouwt: mensen tot harder werk dwingen is moeilijk. Maakt niet uit hoe lang ze achter een bureau gekluisterd zitten, op een bepaald moment is de wilskracht op. Daarna blijft vooral tijdverlies over.

Weet waarvoor je tijd maakt
Waarmee we bij het laatste punt komen: de zin en onzin van tijdswinst. Daarvoor bestaat een grote markt. Een simpele Google-zoektocht naar “productivity tools” levert meer dan 33 miljoen resultaten op.

“The 21 Best Productivity Tools To Add More Hours To Your Day”. Klinkt goed….. Maar wat ga je met die tijd doen? Meer van hetzelfde, blind voor wat neurologen en psychologen al jaren weten?

De toegevoegde waarde van productiviteitstools zou moeten zijn: meer halen uit je uptime, zodat je geest kan opladen tijdens je downtime. De tijd die je wint door efficiënter aan de slag te gaan, investeer je dan in jezelf. Tuur door het raam, ga wandelen, beleef een avond met het gezin of een ononderbroken weekend weg. Wil je je gewonnen tijd toch aan het werk ophangen, neem dan afstand om te reflecteren in plaats van zomaar te presteren. Soms werkt de rem nu eenmaal beter dan het gaspedaal.

Wil je even op de rem trappen en je bedrijfsprocessen efficiënter maken? Teamleader, dé online tool voor het MKB, helpt bedrijven tijd te winnen met hun dagelijkse administratie. Tijd om te investeren in wat écht telt. Wil je graag meer weten?

Lees ook…
2023 belooft geen makkelijk jaar te worden voor ondernemers. Dat concluderen economen van drie grootbanken. Maar hoe verschillen de economische…
Jouw website beter vindbaar in de lokale zoekresultaten? Dat bereik je door te investeren in lokale SEO. Zo komen je bedrijfsprofiel en webpagina’s…
De ene crisis is nog maar net voorbij of de andere doet zich alweer voor. Veel ondernemers worden hard getroffen door de sterke inflatie. Niet alleen…
De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of…
Een jaarplan kan een perfect hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar te formuleren en concreet en haalbaar te maken. In dit…
Social media blijft leidend, ook in 2023. Het is nog altijd de goedkoopste en meeste effectieve manier om je doelgroep te bereiken. Lees hier wat de…